Tuesday, July 31, 2007

Min hjärna jobbar så gärna

Jag racerstickar spetssjalen, så det går snabbt framåt. 50cm i utsträckt tillstånd! Nu är jag snart på näst sista mönsterrapporten, och insåg helt plötsligt att jag hade alldelles för många maskor kvar ( många maskor är alltså ca 200 maskor för mycket). Hm, vad kan ha gått fel?
Efter mycket kaffe och funderande insåg jag att jag gjort helt rätt, och att det är så att näst sista mönsterrapporten ska upprepas tills dess att det bara är 14m kvar. Det blir ca 25 upprepningar. Man kan tycka att det kunde stått i mönstret... men det är ju skönt att få utnyttja hjärnkapaciteten även på sommaren!

Tack för alla fina kommentarer om sjalen, det gör mig jätteglad! Det är roligt att veta att några hittar hit också, till mitt lilla krypin.

Och snälla, ha lite överseende med ordvitsen i titeln. Jag var bara tvungen...

Friday, July 27, 2007

Hemlis frågor

Jag var så ledsen över att jag missade hemlis 1, men nu kommer det en Hemlis 2! Så nu har jag anmält mig, och här är mina svar på frågorna.

1. Vilken sorts garn tycker du mest om? (Ull, akryl, bomull osv.) Är det något material du absolut inte tycker om?
Jag tycker om alla naturmaterial (ull, lin, bomull, silke, alpaca). 100% Akryl däremot går helt bort. Effektgarn är inte heller min typ av garn.

2. Vilka är dina favoritfärger?
Tycker om de flesta färger, så länge de inte är för skrikiga. olivgrönt (egentligen grönt i alla nyanser), gammelrosa, brunt, grått och gråblått/åskblått är favoriterna.

3. Är det någon färg du absolut inte tycker om?
Skrikiga färger som sagt. Har även ganska svårt för lila och gult, även om de naturligtvis kan vara fina. Allför pastellfärgat är inte min kopp te heller.

4. Vilken sorts stickor tycker du bäst om/använder du helst? (Trä, metall, plast? Rundstickor, raka, strumpstickor?)
Trä är trevligare än metall, men jag använder båda. Plast har jag aldrig testat. Stickar på rundstickor, raka stickor och strumpstickor, och gillar allihop.

5. Hur länge har du stickat? Anser du dig vara nybörjare, avancerad eller mittemellan?
Jag har stickat från och till från det att jag var nio (nu är jag 20). Skulle nog kalla mig avancerad nybörjare. Alltså en nybörjare som testat ganska mycket, men inte är jätteduktig på det.

6. Dricker du kaffe? Te?
Dricker båda två med glädje, och flera gånger om dagen! Te dricker jag dock helst grönt eller rött, försöker att hålla koffeinet till kaffedelen.

7. Är du allergisk mot något?
Nej

8. Vilken slags musik tycker du om?

Lyssnar mest på hårdrock, men det mesta går hem hos mig. Gillar musik över lag, och att lyssna på musik och sticka tycker jag är en mycket bra kombination.

9. Favoritgodis?
Jag är en godisgris av värsta slaget! Gillar allt, men choklad och lakrits är mina favoriter. Speciellt choklad i alla dess former; ljus, mörk, flytande, kladdkaka, m.m.

10. Håller du på med någon annan "skapande hobby", förutom stickning? (Spinna, scrapbooking, virkning osv.)
Jag syr, broderar lite, nålbinder och väver om jag har tillgång till vävstol. Och så tecknar jag lite. Men stickning är alltid nummer 1.

11. Vad tycker du är roligast att sticka? Mössor? Sjalar? Tröjor? osv...
Stickar allt med glädje! Sjalar har jag precis upptäckt, och har stickat 4 stycken bara nu i sommar ( 2 av dem var dock presenter). Så just nu tycker jag att det är roligast. Speciellt om de är i spets. Och man kan ju aldrig få för många sjalar!

12. Prenumererar du på någon sticktidning?
Nej, men mest för att jag inte känner till några.

13. Har du något drömprojekt på önskelistan?
En vacker skir spetssjal i lenaste silke. Eller något annat i silke. En vacker formstickad tröja t.ex. Vad som helst i silke är nog mitt drömprojekt nu, bara för materialets skull. Som student är det ju inte direkt vad man har råd med.

14. Använder du pulsvärmare/handledsvärmare? I så fall, vad är ditt handledsmått?

Ja, jag stickar och använder pulsvärmare. Har aldrig mätt handlederna tidigare, men nu mätte de 15,5 cm om måttbandet var tajt.

15. Tycker du om att sticka pulsvärmare?

Ja, det är ett lagom litet projekt.

16. Stickar du sockor?

Ja.

17. Vad har du för fotstorlek? (T.ex. längd, omkrets på tjockaste stället.)
Storlek 36. Ganska korta och breda, men det var svårt att mäta... Har jag mätt rätt är de 23cm länga och 23 cm i omkrets, men det känns som konstiga siffror.

18. När fyller du år?
27 Augusti.

19. Stickar du med pärlor?
Har aldrig testat, men planerar att göra det någon gång. Tycker att det är fint.

20. Vilken slags böcker (ej stickning) läser du helst? (Deckare? Fakta? Romaner?)
Allt allt allt! Är bokslukare av värsta sorten. Allra helst läser jag skönlitteratur av olika slag. Tycker om att fly vardagen med en bok.

Sunday, July 22, 2007

Måste få skryta lite....

Titta så fin den blir! Jättelång har jag ju inte kommit än, men en bit i alla fall. Jag måste få skryta lite här i bloggen, för jag är så imponerad av mig själv. Tänk att jag också kunde sticka spets. Nu känner jag mig åtmindstone som en mer erfaren nybörjare.

Uppdatering! Glömde i min iver bort att tala om att det är en sjal jag stickar på.

Äntligen ett FO!


Såhär ser den alltså ut, stickad nästan exakt efter mönstret. Den första kofta jag stickat för hand.
Den blev lite stor, eftersom jag slarvade med stickfastheten, men för övrigt är jag faktiskt nöjd!
Det trodde jag verkligen inte, under monteringen såg det ut att bli en katastrof. Jag är glad att jag bet ihop och monterade klart den, för jag har redan använt den ett par gånger. Kliar gör den inte heller.

Saturday, July 21, 2007

stickor = farliga farliga vapen


I förrgår såg jag Trollkarlen från Oz, en riktig gammal klassiker! När jag liten älskade jag både filmen och böckerna, i samma veva som jag läste Kulla Gulla, Anne på Grönkulla och andra karaktärsdanande flickböcker. Men det var inte om dessa duktiga flickor det skulle handla om, utan om ett kapitel från en bok i Trollkarlen från Oz serien. Inte den första boken alltså, utan kanske 3-4:e boken.
I detta kapitel kommer Dorothy till Smaragdstaden, där det råder uppror. Själva anledning till upproret är lite vagt för mig, men jag tror att det rörde sig om att kvinnorna i staden tröttnat på att deras makar var så lata. Nu till det viktiga - deras vapen i kampen var strumpstickor! Med hjälp av dessa lyckades de ta makten i staden!

Detta känns ännu mer aktuellt idag, med tanke på en speciell sak, nämligen det faktum att man inte längre får sticka på flygplan. Stickor anses vara vapen även i den riktiga världen.

Tänk på det, alla stickerskor, att det är vapen vi använder!

Tuesday, July 17, 2007

ett litet inlägg om ingenting

Jag har ingenting att blogga om just nu. Stickar gör jag ju, men det går inte så mycket framåt för tillfället.
Igår rensade jag ogräs.
Idag kokar jag sylt.
Imorgon ska jag måla hus.
Det är mycket annat som ska göras på sommaren. Såfort framsteg i stickningen sker ska jag blogga lite mer.

Wednesday, July 11, 2007

430 maskor är många maskor....

Puh, 430 maskor är en pärs. Och då har jag inte ens börjat sticka dem än... Vad är det jag gett mig in på?

Just nu kan jag i alla fall inte sticka, för antagningsbeskeden till universitetet är här. Jag kom in där jag ville, och det gör mig helt snurrig och uppspelt. Min första termin på universitetet närmar sig!
Det är inget livsavgörande, bara en 30poängs kurs (före detta 20p är numera 30p. Alltså en termin), men jag är glad. Historia är det jag ska läsa, om någon undrar.

Det jag framförallt ska koncentrera mig på i höst är att inte vara duktig. Lite vidbränd är jag, och eftersom jag upptäckt det i tid ska jag förhoppningsvis inte bli utbränd. Diagnos Duktig, eller duktig flicka syndromet. Då är det svårt att ta det lugnt.

Saturday, July 7, 2007

Hem ljuva hem?

Nu är jag återkommen till hemmet, efter några dagar i Hamburg och Köpenhamn. Tre generationer var ute och reste tillsammans - jag, min mamma och min mormor. Mycket trevligt, trots att det regnade på oss mest hela tiden. Så här ser Nyhavn ut en regnig sommardag.
I Hamburg hittade jag inte en endaste garnaffär, och inte en människa visste var Konsthantverkshuset låg, trots att det fanns med på vår turistkarta. I Köpenhamn hade vi tur och sprang på en jättefin garnaffär mest av en slump. 5 nystan gammalrosa alpaca och ett mönster till en spetssjal blev det. (Den ska jag INTE börja med förräns allt jag ska montera är monterat!)
En del sticktid har det blivit också, då vi åkt både färja och tåg. Jag har påbörjat en ny resestickning (som även kommer bli min film/tv stickning. Bara rätmaskor hela tiden, runt runt runt). Bild på den blivande tröjan syns här över.
En stickrelaterad sak till har jag inhandlat - en korg för mina pågående stickningar. De ligger alltsomoftast i soffan och är ivägen, men nu har jag en finfin korg att lägga dem i. Rättvisemärkt korg dessutom.
Det blev en hel del bilder i detta inlägg, och jag avslutar med en till, en liten inzomning på min nya underbara kjol som jag fick av min mormor.