Wednesday, October 21, 2009

Muddar med fläta

Jag har gjort ett mönster! Jag ville sticka enkla men ändå roliga muddar i silke-alpaca, men hittade inget bra mönster. Själv är bäste dräng tänkte jag och gjorde ett själv. Det gör jag ganska ofta, men det här är första gången jag faktiskt skrivit ner det, mer än att klottra ner några anteckningar på nåt löst papper.
Säg gärna till om något i mönstret verkar konstigt eller inte stämmer, för som sagt, det är första gången jag gjort ett mönster som någon annan än jag själv ska förstå.


-->
Garn: Drops silke alpaca, ca 80g. Garnåtgången kan varieras genom olika längd på mudden om man vill. Mina muddar är stickade i färg 7403.
Stickor: Strumpstickor nr 5 + en flätsticka
Såhär gör du:
Lägg upp 31m på dubbla stickor. Dra sedan ut en sticka och fördela maskorna jämt över 3 stickor såhär: 10m, 13m, 8m. Flätan stickas över 13m, jag tycker att det är lättast att hålla dessa på samma sticka.
V1: [2rm, 2am] 2ggr, 2rm, 2am, 9rm, 2am, [2rm, 2am] 2ggr
v2: stickas som varv 1

v3: [2rm, 2am] 2ggr, 2rm, 2am, lyft över 3m på flätsticka och håll den bakom arbetet, 3rm, sticka de 3m som sitter på flätstickan, 3rm, 2am, [2rm, 2am] 2ggr
v4-6: stickas som varv 1
v7: [2rm, 2am] 2ggr, 2rm, 2am, 3rm, lyft över 3m på flätsticka och håll den framför arbetet, 3rm, sticka flätstickans 3m, 2am, [2rm, 2am] 2ggr
v8: stickas som varv 1
Upprepa varv 1-8 tills arbetet mäter 20cm (eller önskad längd).
Sätt 5m på skräpgarn, jag gjorde det 3m in från flätmaskorna räknat. Lägg upp 5m och fortsätt enligt mönstret. Detta bildar hålet för tummen.
Maska av när arbetet mäter 6cm från tummen. Jag gjorde avmaskningen såhär: 2rm, dra den högra stickade maskan över den vänstra, 1rm, dra den högra över den vänstra osv.
Tummen: plocka upp de 5 tummaskorna, dra ur skräpgarnet. Plocka upp 7 maskor och fördela på 3 stickor. Sticka 2rm, 2am så långt du önskar, jag stickade 6v. Maska av.
Sticka en till, tummen görs nu på andra sidan om flätan.
Fäst alla trådar. Klart

Sunday, October 18, 2009

Musik-garn



Kolla in den här filmen, de har använt mycket garn! Och post-it lappar också för den delen. Jag hittade den på Isabelle Hallings blogg.

Saturday, October 17, 2009

Foxtrot goes latin

Så här långt har jag kommit, och det har faktiskt börjat gå i snabbare takt. De tidigare 45min/varv är nu nere i ca 20min/varv, en minskning med 50%! Rätt imponerande faktiskt om jag får säga det själv.
Stickfastheten är dock helt åt skogen, men på ett helt annat sätt än vanligt. Jag är ju hiphopare, och är därför van vid att allt brukar bli för stort. Men inte den här stickningen inte! Den här blir för liten! Väldigt mycket för litet också, jag stickar tydligen hårt som sjutton (det har verkligen inte hänt förut, jag brukar få gå ner i stickstorlek för rätt stickfasthet). Att det här ska bli vantar är uteslutet, däremot skulle de kunna bli lagom som muddar. Väldigt tajta muddar. Foxtrot goes latin skulle man kunna säga.

Så vad har jag lärt mig än så länge?
  • Att det finns nåt som heter z-tvinnat garn
  • Att z-tvinnat garn är extra bra för tvåändsstickning
  • Att nysta från två håll
  • Varför det egentligen heter tvåändsstickning (man nystar från två håll!)
  • Hur man lägger upp och stickar räta maskor
  • Att det underlättar att "snurra upp" garnet mellan varje sticka, annars blir man lätt arg
  • Att det egentligen inte är så svårt med tvåändsstickning, men att det tar jävligt lång tid
  • Sist men inte minst: att inte ge upp. Utan den här utmaningen hade det har varit ett UFO nästan innan det varit ett WIP!
Nu ska jag bara lära mig sticka aviga maskor också, så att jag kan göra såna där fina krusmönster!

Thursday, October 15, 2009

Ordning och reda

Ny förvaring för min garn-stash! Det är fantastiskt, jag upptäcker garn jag glömt att jag hade och blir super-inspirerad till nya projekt. Det är bra det där med att se vad man har... och en extra bonus är att jag får plats med mycket mer garn. Innan hade jag garnet i två lådor under sängen, det var rörigt och bökigt. Tyvärr har jag ingen före-bild så jag kan inte göra en såndär snygg före-efter grej som alla inredningstidningar brukar ha.

Hyllan är ur serien Expedit från Ikea, inte den största varianten utan en som är 2x4 rutor. Vårt datarum/arbetsrum/lekrum är rätt litet, så jag kom inte så långt ifrån att jag kunde få en bra helhetsbild på underverket.

Om det är nån som undrar så har jag lådor på de två understa hyllplanen så att inte katten ska kunna hoppa upp och leka där. Säkrast både för garnen och henne, har hört några riktiga skräckhistorier om katter och garn, att de kan skada sina tarmar ordentligt om man försöker få upp garnbitar de svalt. Såna otäcka saker får aldrig hända Esther!

Monday, October 12, 2009

Att sjunga långsamhetens lov (eller vilja döda långsamheten)

Alltså, det här med tvåändsstickning, det går ju verkligen inte fort. Jag flippade nästan idag när jag insåg att ett varv tagit mig nästan 45 minuter att göra. Ett varv, 72m, 45min! Det är bara inte rimligt. Jag antar att det går snabbare när jag vant mig mer vid tekniken, men det är så omständigt det där när man måste släppa garnet för att växla till stickan med högerhanden. Är det någon som har några tips på hur man gör det lättare för sig?

Min mamma frågade hur tvåändsstickning egentligen fungerar, och det är säkert fler som undrar. Krokmaskan har en himla bra hemsida, men jag ska försöka beskriva så som jag hittills lärt mig:
Varför det heter tvåändsstickning tog mig rejält med tid att lista ut, men när jag börjat nysta garn så att det går att ta från två ändar trillade polletten ner. Jag har föreställt mig att de två ändarna hade med stickorna att göra, men då inte förstått varför inte allt som stickas på strumpstickor kallas för tvåändsstickning... men det är garnet man syftar på.
Man stickar alltså med två trådar (ändar) även när man stickar enfärgade plagg, och man snor trådarna om varandra mellan varje maska. Detta ger varma och slitstarka plagg.
Det svåraste tycker jag är att vänja sig vid att ha garnet i höger hand, och att lägga garnet runt stickan istället för att som annars plocka upp det från fingret. Det går låååångsamt...

Sunday, October 11, 2009

Saker jag inte trodde jag skulle behöva lära mig 1:


Att nysta garn så att det går att ta garn både inifrån och utifrån är något jag läst om på andra bloggar, men mest scrollat förbi. Varför då har jag tänkt, det funkar ju ändå? Men nu har jag läst mig till att det är himla praktiskt när man stickar tvåändsstickning och därför fick jag alltså ta och lära mig. Det var svårare än jag trodde, men även om det kanske inte är så snyggt så är det funktionsdugligt.

Nu vill jag börja sticka, men det går inte! Jag har inte strumpstickor i lagom storlek hemma, jag trodde jag hade alla tänkbara storlekar men icke. Förhoppningsvis har min mamma några, annars får jag vänta tills på måndag innan jag har tid att köpa några.

Friday, October 9, 2009

Material införskaffat



Idag trotsade jag min förkylning och gick ut från lägenheten för första gången på flera dagar. Man blir ju galen för mindre.
En tur till stadsbiblioteket kändes som en lagom utflykt, där lånade jag alla böcker de hade inne om tvåändsstickning:
  • Tvåändsstickning vackerts slitstarkt varmt av B. Dandanell
  • Tvåändsstickning arbetsbeskrivning utgivet av Dalarnas hemslöjd
  • Studieplan i tvåändsstickning, också skriven av Dandanell
På väg hem hämtade jag ut mitt z-tvinnade garn som jag köpt från garnkorgen. Snabba puckar, trodde aldrig jag skulle få det innan helgen (beställde sen i onsdags kväll)! Så nu ska jag nysta och sticka provlappar och allmänt förbereda mig för söndag!

Wednesday, October 7, 2009

Tvåändsstickning

Jo, jag sa ju att jag hade bestämt mig. Det visade sig att det hade jag visst inte... men nu har jag!
Efter att ha mailat solsilke flera gånger och varit en allmänt krånglig kund insåg jag att det jag ville sticka inte fanns. Det finns muddar i flera fina mönster, bara inte något mönster som jag kände wow för. Och jag vill känna wow.

Så nu har jag tänkt om. Och nu tänker jag istället: Tvåändsstickning! Det har jag ju alltid velat lära mig. Så nu har jag beställt garn, z-tvinnat från kampes, och tänkte bege mig till biblioteket så fort förkylningen släpper lite. Kanske tar jag mig vatten över huvudet när jag försöker lära mig tvåändsstickning på egen hand, vi får se. Jag är i alla fall helt på det klara med att det här är en riktigt stor utmaning för mig, mitt tålamod är inte det största och jag har förstått att det krävs en del sådant för tvåändsstickning. Men det var ju utmana sig man skulle göra, och då får jag ju göra det med råge!


Bilden är inte min, jag har helt fräckt lånad den från vi 2 i sommar. Det är Eva L som gjort de fina halvvantarna, säg till om du vill att jag tar bort bilden.

Macaroons

Känner ni till bakverket macaroons? Det är en liten fransk sötsak, som just nu skulle kunna klassas som en trendig kaka.... om nu en kaka kan vara trendig. I Göteborg finns de att köpa på Nöller i Haga, men jag och min kompis Sanna bestämde oss för att baka egna. Det var rätt pilligt, men blev de blev finare än vi förväntat oss, och de blev riktigt riktigt goda (och riktigt riktigt söta).



Recept på macaroons finns lite här och var på internet, det vi använde oss kan man hitta här.

Tuesday, October 6, 2009

Bohusstickning


Nu har jag nog bestämt mig... kanske... litegrann i alla fall.

Helst vill jag sticka vantar i bohus-stickning, men det kräver att det finns nåt lämpligt mönster att köpa. Solsilke har inte några på sin hemsida vad jag kan hitta, bohusläns museum har två men de gillar jag inte (jo, jag gillar verkligen de med ränder och prickar, men de känns för enkla). Är det någon som vet något annat ställe?

Hittar jag inget lämpligt skulle även tvåändsstickning eller fair isle vara kul att testa, jag har velat lära mig båda länge!

Att hitta lämpligt mönster skulle vara lättare att göra om jag var frisk nog att gå utanför dörren. Har drabbats av den där stora förkylningen som alltid kommer när man börjat i ny skola, och är därför förpassad till soffan. Merparten av min hjärna är utbytt mot snor känns det...
Hollywood week blir för mig en tanke-vecka, jag lär inte köpa garn förräns nästa vecka. Det är trist, jag vill ju börja nu!

Saturday, October 3, 2009

Dansa vals

Det var så spännande imorse att öppna mailet med utmaningen till so you think you can knit! Och vilket mail sen, om du har skrivit så personliga mail till alla Lisa så förstår jag att du haft att göra. Imponerande!

Min utmaning är att dansa vals/foxtrot, och jag har börjat få lite idéer... Har varit sugen på bohus-stickning ett längre tag nu, och det passar ju in i den kategorin. Måste bara tänka lite till, men än så länge är det ju bara hollywood week.