Monday, February 8, 2010

Symaskin

Jag skulle behöva lite råd, är det någon av er som kan hjälpa mig?

För evigheter sen gick min symaskin sönder, en gammal fin sak som egentligen inte är så himla bra på att sy. Den går att laga, för ca 6-700kr, men nu är frågan om det är mer värt att köpa en ny?

Den jag har funderat lite på är Husqvarna E20, den känns lagom för mina behov. Är det nån som har en sån? Eller som kan tipsa om en annan bra symaskin i den prisklassen?
Jag vill inte ha nåt avancerat som jag inte förstår mig på, snarare ska det vara en trygg och säker sak.
Eller ska jag helt enkelt laga min gamla? Tips och råd mottages tacksamt!

15 comments:

RainyNight said...

Om den egentligen inte är så bra att sy på så skulle jag tveka att laga den - om du inte avser att lägga ut den på Blocket för att tjäna in reparationen och lite till... Jag köpte en maskin som kostade cirka 900 i ett special-erbjudande för ett par år sedan på Coop.Det är en Hugin och modellen heter Veronica och den är helt ok för mig och mina behov. Laga blåställ, jeans och fålla handdukstyg som jag vävt.
Liisa

Jullan said...

Om jag varit som du skulle jag nog satsat på en begagnad maskin. Det finns många maskiner i bra skick till salu. Jag har själv en husqvarna Lily535, den är 10 år gammal nu och är en mycket bra maskin. Du borde kunna hitta en för runt 1500-2000kr! Mitt råd till dig är alltså att köpa begagnat, du får mer för pengarna! Lycka till!
Juliane

Carolina said...

Svårt att säga när jag inte vet vad du ska sy. Jag skulle dock råda dig till att inte köpa ngn alldeles för billig maskin, köp gärna ett "riktigt" symaskinsmärke, typ Husquarna, pfaff, janome etc.
Själv har jag en pfaff, någon enkel modell, som jag är mycket nöjd med. Bra med pfaff är att de har överarmsmatare vilket hjälper till om man ska sy i elastiska tyger.

Lite av mina tankar, vet inte om det gjorde dig klokare ;)

Jo said...

Min kompis köpte en E20 nyligen och hon har toksytt på den och är supernöjd (hon heter Smått& Gott om du vill se vad hon har sytt, finns i min bloggroll). Jag skulle köpa en också, men köpte en som var snäppet dyrare (Emerald 116, 2900:- typ) eftersom man inte kan köpa till några extra pressarfötter till E20. Jag har ju en rätt avancerad maskin sedan tidigare (Brother) och är väl lite pryltokig, så det hade egentligen räckt gott med en E20. :)
Jag skulle gå och provsy om jag vore dig. Det är ingen större kvalitetsskillnad mellan märkena i den prisklassen, det är bara sykänslan som skiljer dem åt. Jag är en HQ-människa helt enkelt :)

Om du vill veta mer och få rek en bra återförsäljare, så tjoa till på mailen, så kan jag fortsätta där... ;)
Lycka till med köpet!

PetraO said...

Clara! Jag tycker att du ska köpa en begagnad på Blocket, Pfaff, Husqvarna eller Bernina. Lycka till! / Petra

Elsa said...

Jag har en Husqvarna Viking Emerald 116 som jag köpte förra syfestivalen, jag har själv inte sytt så mycket men jag har två syrror som också köpte en varsin och dom har sytt jätte mycket och är jätte nöjda. Har du möjlighet att gå på syfestivalen Som börjar 18/2 och håller på hela helgen i älvsjö, så brukar dom ha bra mässpriser.
Lycka till kram Elsa

Anonymous said...

hej Clara min symaskin är bra. Brother, 22 sömmar liten kompakt och lätt,och röd, köpt i Tyresö för tre år sedan, läs lite om den på nätet.esin

Anonymous said...

glömde säga att det är lika bra att köpa en ny, för att jag köpte min för 1400, du vet åtminstone vad du får med en ny,pressarfot och extra tillbehör osv, äldre begagnade modeller låter oxå mer och är tunga.
Esin

Liten vus said...

Jag tror du får mycket mer för pengarna om du köper en begagnad. En Huskvarna 2000 tex. Praff, Huskvarna och bernina brukar vara bra, Singers gamla maskiner är också riktigt bra men på 70-80-talet och framåt har de använt kugghjul i plast i vissa maskiner *gaaah!*
Be att få provsy innan du köper.

Själv har jag en gammal Singer i gjutgärn (från 40-talet tror jag) och en Pfaff overlock som kompenserar för att Singern inte kan zigzagga.

Clara said...

Tack för alla tipsen om symaskiner! Jag har insett att jag behöver lite tid på mig för att fundera på det här, och också lite tid på mig för att skramla ihop pengar.
Som tur är har jag världens bästa mamma, som lånar ut sin symaskin till mig tills jag har bestämt mig.

The Willow Fairy said...

Om du vill ha lite råd och diskutera begagnade vs nya, så gå till symaskinsagenturen på Södravägen. De har det mesta och är experter. Kanske kan de ta din gamla olagade i inbyte mot en nyare. De har också viss garanti på begagnade maskiner som de gått igenom och servat.

Själv har jag en Gritzner - ett för mig helt okänt märke, men den har en Singer-maskin i sig. För min del kändes det viktigt att den håller länge så jag satsade på en med hus av rostfritt stål i stället för plast som de flesta moderna maskiner har. Den går bra och har det man vanligen behöver - inga märkvärdiga dekorationssömmar och dataprogram som jag ändå inte använder. Fungerar i allt från silke till jeans.

Anonymous said...

Du har fått en award... =)

Anonymous said...

Har du tittat på ngn symaskin som heter Janome. Mycket billigare än Husqvarna o lika bra. Min dotter har köpt en sån nyligen efter att jag fått den rekommenderad av en syfröken. Finns flera varianter av den.

The Willow Fairy said...

Hej igen.

Såg att det skulle bli symässa på Kviberg nästa helg, arrangerad av just symaskinsagenturen. Där kan du säkert prova flera olika maskiner i verkligheten innan du bestämmer dig. Mer om mässa på denna länk:

http://symaskinsagenturen.se/index.php/1277054

HandMade said...

Jag skulle nog rekommendera dig att köpa en begagnad. Jag köpte en huskvarna optima 120 för 600:- Kanon!! Huskvarna 2000 är väldigt populära och bra men nu när de börjar bli så gamla så börjar plasten i vreden för sömmarna ge med sig. De gamla har stålchassin och motorerna håller för alltid! Bara att reparera. Nya har chassin i plast. Med gammal menar jag äldre än 20 år. En gammal symaskin och en bra symaskinsreparatör! Lämna den på service varje år. Det kostar inte så mycket.