Thursday, September 30, 2010

Bättre än paint?

Några av er undrade vad jag använder för program när jag gör mönster, och precis som Kamilla så uppmärksamt såg så använder jag paint. Det funkar, men är inte det bästa tänkbara precis. Är det någon som har nåt tips på ett bra program att göra mönster i?

Rutmönstret i paint får man genom att under fliken visa klicka i stödlinjaler, och sen zooma till max så att varje ruta blir en pixel. Då kan man klicka i med hjälp av pennan. Funkar som sagt, men det måste ju finnas bättre sätt?

8 comments:

HandMade said...

Testa detta: http://jacquie.typepad.com/Charts/knitChart.htm

Jag har inte testat det själv med jag tror att det funkar bra!

Anonymous said...

Hej! Fint att du gör egna mönster! Ni verkar bo fint också, roligt! Hoppas att ni får igång internet snart. Stor KRam! / Kristina

Malin said...

Jag använder Excel. Ser till att rutorna är lika breda som höga, sen kan man avgränsa sitt område med kanter på rutorna om man vill. Fyll med färg eller symboler för spetsmönster, flätor osv.

Elin said...

Det finns ett vävprogram som heter weavepoint, det funkar finfint att göra stickmönster i också!

http://www.weavepoint.com/

Vet inte om det finns som gratis, men det gör det säkert!

//Elin

kamilla said...

Paint är det bästa, jag brukar rita ett rutmönster och sedan klicka i så också, men jag har inte kommit fram till något som är bättre.
Jag brukar också dra rutmönster över en bild så kan man rita mönster så med.
Jag är ju lite nördig och töntig när det gäller mina diagram..

Anonymous said...

Min kompis som också ägnar sig åt flerfärgade mönster använder Excel. Valfritt fritt alternativ lär ju också funka. För att göra symbolmönster kan ett sticktypsnitt vara praktiskt, tror jag. Det här t ex http://new.myfonts.com/fonts/adriprints/stitchin-knit/

//Karin

Stina said...

Hej Clara!
Ni verkar ha det härligt där nere i södern!
Jag undrar om du kan förklara hur man stickar en sjal, vill göra det, men jag hittar inte ett sådant mönster som jag vill ha. Jag tycker att Ninas regnbågssjal verkar vara tillräckligt komplicerad för mig, har du någon beskrivning på den modellen?
Ha det fortsatt härligt!
Popplen

Ninni said...

Det finns ett program som heter Stitch som man lätt hittar på nätet och som är jättebra. Lycka till!