Wednesday, December 1, 2010

Tumproblemet


På stickbloggar figurerar ofta förkortningar som SSS eller SMS, märkliga förkortningar för den oinvigde.

SSS= second sock syndrome
SMS = second mitten syndrome

Det är svåra diagnoser, som på det stora hela innebär att man har svårigheter med att sticka socka eller vante nr2. Jag lider till viss del också av de här syndromen, men framförallt har jag ett annat problem, nämligen tum-problemet.
Det är ju så förbaskat tråkigt att sticka tummar! Liksom, när vantarna nästan är klara så ska man bara göra en jättepillig grej till, nej, två jättepilliga grejer till. Då kan ju vantarna lika gärna ligga till sig ett tag tänker jag, de är ju ändå nästan klara... och så blir de liggande oanvända.

Är det någon mer som lider av samma sak? Och finns det något namn på detta syndrom?

Quick translation: SSS and SMS are common used around the knitting-world, but what about the thumb-problem? I love knitting mittens but hate knitting the thumbs, is there a name for my syndrome? Am I alone or are other persons suffering from the same syndrome?

17 comments:

Loppan Lorum said...

Det där känner jag verkligen igen! Det är t o m så att jag låter bli att sticka vantar just för att jag inte vill göra tummarna... Synd, för det finns ju så många fina mönster - inte minst här hos dig :)

Anna said...

hej jo det där känner jag igen, jag håller även med föregående att jag undviker vantar och halvvantar för att slippa tummen... men ett bra namn borde vara: ts, thumb syndrome

Madeleine said...

Jag har faktiskt inte så mycket emot tummarna, måste jag säga. :) Då lider jag mer av SMS - första vanten är den roligaste!

Therese said...

oooh ja. Bortsett från montering är tummar och att sy i knappar det tråkigaste som finns. Jag har ganska många tummar att göra när jag tänker på det. En ska jag nog klara av idag...

emma said...

Känt fenomen... men när man väl gör det brukar det gå rätt snabbt och man undrar varför man dröjt så... :)

Karin said...

Oj vad jag känner igen mig. Och lider dessutom av det mycket svårbehandlade BFT - "bara fästa trådarna"-syndromet.

Detta innebär att projekten kan vara helt färdigstickade i övrigt, tummar och allt, men ÄNDÅ behöver de ligga till sig ett bra tag innan trådarna blir fästade. Mycket märkligt fenomen, och ofta ganska tidsödande.

Akta dig så ditt SMS inte eskalerar!

Med hopp om bättring, krya på dig! ;)

/Karin

Clara said...

Skönt att höra att jag inte är ensam om detta syndrom :)
TS var en bra förkortning (=thumb syndrome), den tycker jag ska användas.
BFT (bara fästa trådarna)var också en bra namn på en diagnos jag tyvärr också lider av...

Camilla said...

JA! Tummarna är så svåra att ta itu med. Mest ett problem i huvudet för mig, när jag väl tar mig an dem tycker jag att det går ganska snabbt och smärtfritt.

Sunna said...

åh vad jag känner igen det där

Kamilla said...

superfina vantar, jag har lite samma problem, tummarna vill som inte.
Jag har en låda med massor med tumlösa vantar, men samtidigt så lider jag lite av SMS, det är därför de flesta av mina vantar är olika höger och vänstervanten...

Att sticka klart en vante helt är ju ett bra sätt att göra det. alt. att sticka tummen samtidigt? Men det är mest krångligt.

Ett nystan.. said...

Skönt att få ett namn på sin sjukdom. Jag lider av BFT... Vet inte hur många vantar och sockar jag har som har jag börjat använda med trådarna hängandes inuti.

Majstess said...

Tummar går bra att sticka. Däremot kan det mesta bli liggandes väldigt länga i väntan på fästande av trådar...

Tove said...

Heeeej Clara! Ja ja tänkte ju liksom att ja skulle börja skriva lite. :) Hur har du det i utlandet? blir det någon jul i spanien också? ;) Kram!

Marias garnhändelser said...

Här är en patient till som lider av TumSjukan....förstår faktiskt inte varför för när jag väl kommer igång har jag inget emot att sticka dem...jag får bara inte ur den;-I
Lider även av UFOsjuka....

lil said...

Det där känner jag till. Ibland har det hänt att ett par vantar legat ett helt år i väntan på tummar.(varje gång jag gjort klart dem blir jag förvånad över hur fort det går att sticka tummar....)

mira said...

jag misstänker att jag lider nog både av bft och ts... :)

mira said...

och ufosjukan...