Monday, August 30, 2010

En balettdansös

En ljuv pastellig amigurumi-figur, men tuff på insidan såklart! Jag hade tänkt att den skulle få tuppkam, men efter att ha försökt fixa hår på en massa olika vis och med katastrofartade resultat blev det den här boll-frisyren istället. Lite ljuvare men fint ändå!

Mönstret har jag freestylat fram, mössan/håret kommer från Mia Bengtssons bok.
Garnet är Muskat från drops.

Sunday, August 29, 2010

Inte för att jag behöver mer garn men det är ju så fint

Alltså, jag har ju egentligen köpstopp på garn (jag har köpstopp på allt som tar plats, vi kan ta med oss 23kg till Madrid, that's it liksom), men när det är 50% rea på allt i en garnaffär kan man ju bara inte låta bli! Hela den här högen fick följa med mig hem från Carinas garn i majorna. Hon ska stänga och säljer ut hela sitt sortiment, så gå dit och fynda!

Saturday, August 28, 2010

Om madrid och det praktiska

Den 16:e september flyttar jag och min karl till Madrid, och jag får massa frågor om det hela tiden. Eftersom alla undrar så kanske nån av er gör det också, så därför tänkte jag svara på de vanligaste frågorna jag får här.

Varför ska vi flytta? Vi flyttar till Madrid för att Andreas, min kille, har fått ett jobb där. Och flytta till Madrid är ju inget man tackar nej till, så jag flyttar med!

Vad är det för jobb Andreas fått? Han är sån där nördig kodare och ska jobba med programmering på ett företag som heter Tuenti. Det är ungefär som Facebook kan man säga.

Skolan då? Jag tar studieuppehåll ett år från min utbildning och läser istället relaterade kurser på distans. Tex ska jag läsa Design estetik och genus, det verkar sjukt intressant! Det bästa från alla världar liksom.

Har vi hittat lägenhet än?
Nej, vi har inte det, men det är ingen panik med det. Spanjorerna är manana manana och flyttat in i en ny lägenhet på typ trekvart. Så vi har gott om tid kvar. Dessutom har Andreas företag fixat en lägenhet vi kan bo i de första veckorna så kan vi gå runt och titta på lägenheter i lugn och ro.
Det är ganska lätt, men dyrt, att hitta en lägenhet i Madrid.

Hur gör vi med vår lägenhet i Sverige? Vi hyr ut den i andra hand, möblerad, till en kompis till mig.

Kan någon av oss spanska? Nej, tyvärr. Andreas är halv-bolivian och förstår spanska rätt bra men pratar inte själv. Mina spanska kunskaper är små rester från fyra år på högstadiet. Men vi kommer lära oss såklart, snabbt hoppas jag!

Känner vi någon i Madrid? Ja, vi gör ju det! En hel drös med folk från Andreas utbildning jobbar redan på Tuenti. En av dem ska vi till och med flytta ihop med, det ska bli kul!

Kommer ni på nån mer fråga så bara fråga på! Jag lägger till frågor och svar allteftersom.

Idyll är något farligt

Fina fina Tove Jansson, hon är verkligen min idol! Tänk att det är 65 år sen i år som den första boken om Mumin gavs ut.
Imorse när jag åt frukost kollade jag på dokumentären om henne som SVT gjort, Mumin och havet. Se den alla som gillar Tove det minsta! Hon är så klok, hör bara på det här citatet från dokumentären: "Man kan inte bara ge barn pastell, de måste få rita med svart också"

Den här muggen fick jag i födelsedagspresent, jubileumsmuggen som firar att Mumin fyller just 65 år i år. Det blir väldigt gott kaffe i den kan jag meddela!

Thursday, August 26, 2010

Prickiga ränder

En babykofta som kanske blir en present sen, vad vet jag? Jag vet bara att det är ett så roligt restgarns-projekt att sticka babytröjor så jag kan inte låta bli!

Garn: drops alpaca och tynn alpaca, ungefär ett nystan av varje (lite mer av det turkosa, lite mindre av det vita).
Stickor: 2,5mm
Mönster: Det här från garnstudio

Tuesday, August 24, 2010

Tävling

Tyg och otyg firar ett års bloggande med ett pysselpaket!

Svenssons i Lammhult




När man åker mellan Rottne och Norrköping åker man igenom Lammhult, och då är det ju nästan olagligt för en inredningsintresserad person att inte stanna på Svenssons i Lammhults butik. Och jäklar vad stor den är! Rum efter rum efter rum med fina saker, jag vill ha typ allt. Eller åtminstone hälften! Tyvärr är det ju lika dyrt som det är fint, men drömma är ju gratis :)

Sunday, August 22, 2010

Semester

En veckas semester har förflutit, med början i Rottne för att lämna Esther hos min bror där hon ska bo i helt långt år när vi är i Madrid, och sen vidare upp mot Norrköping och Söderköping för att hälsa på Andreas familj.
Nyplockade blåbär i frukostfilen

Fin natur runt Andreas familjs sommarstuga

Det regnade egentligen nästan hela tiden, men solen vågade sig fram ett tag så vi kunde åka lite båt.

I Söderköping åt vi glass och jag hittade ett hus jag vill bo i när jag blir stor, verandan vetter ut mot kanalen. Tänk att sitta där och sticka och dricka vin på kvällen!

Eftersom det regnade så mycket har jag stickat hur mycket som helst, mitt garn tog slut till två av stickningarna och jag fick ta till min reservstickning! Så snart kommer massa bilder, men först ska jag börja skolan och börja mitt vardagsliv igen.

Tuesday, August 17, 2010

Esther


Idag åker vi och lämnar Esther hos hennes fosterföräldrar för det närmsta året. Det känns som att mitt hjärta ska gå i tusen bitar bara vid tanken på att vara utan henne ett helt år. Jag vet ju att hon kommer få det jättebra hos min bror och hans familj, med ett helt hus att leka i och två barn att gosa med, men ändå... ont i hjärtat gör det!

Efter det åker vi direkt upp till Söderköping och Norrköping för att umgås med Andreas familj och slappa i deras sommarstuga. Jag har jobbat min sista dag den här sommaren och tänker ha en riktig semestervecka innan skolan börjat igen! Så det blir lite bloggtystnad den närmsta veckan, jag tar inte med datorn.

Sunday, August 15, 2010

May the force be with you... again

En Yoda till har sett dagens ljus. Den här ska förmodligen få flytta hem till min klasskompis Anna, jag tror han kommer trivas bra där!

Den här Yodan är gjord på samma sätt som den förra, med virknål 3,25 och garnstudios muskat-bomullsgarn.

Thursday, August 12, 2010

Vita prickar

Efter att ha kastat bort mitt senaste tvåändsprojekt har jag börjat på ett nytt, den här gången prickigt! Jag vet inte om det är z-tvinningen som gör det, men den här gången kommer verkligen krusmönstret fram bättre. Garnet är från Kampes, samma som till mina färdiga vita vantar.

Såfort jag får lön ska jag beställa garn från Wålstedts, tack för era tips om hur man gör! Jag beställer förmodligen direkt från dem eller från Sätergläntan beroende på hur mycket jag bestämmer mig för att köpa... Jag försöker hålla igen garnköpen nu innan Madrid, 23kg packning är ju vår gräns för vad vi får ta med. Men eftersom jag knappast lär hitta Wålstedsgarn där nere så tänker jag att det är ett ok köp ändå :)

Tuesday, August 10, 2010

Vantar i Augusti

Vantar i slutet av sommaren, det är långt kvar tills de behövs men de är så fina så det gör inget! Jag gillar verkligen mönstret (som är gratis och hittas här), det enda som stör mig är att picot-kanten blev så stor. Det är på sätt och vis fint, som en liten volang, men det blev inte som jag tänkt mig.

Jag har följt mönstret, men eftersom jag stickade på 2.5mm stickor istället för 2,25 stickade jag 66 maskor istället för mönstrets 72. Kanske på gränsen till för litet, men jag ska blocka dem så växer de nog lite.
Garnet är från Riga, jag vet inte mer än att det är 100% ull.

Såhär ser det ut när man har vantar i Augusti! Matchas bäst med solglasögon och sandaler.

Sunday, August 8, 2010

Mönster till trasorna


Christina frågade efter mönstret till disktrasorna, så här kommer det:

Lägg upp ett maskantal som är delbart med 3, jag brukar lägga upp ungefär 24-27 maskor på stickor nr5. Sticka några varv resår så att trasan inte rullar sig och sticka såhär sen:

Varv 1: 2rm, *omsl, lyft 1m, 2rm, dra den lyfta m över de stickade, upprepa från * till den sista maskan som stickas rät.
Varv 2: avigt
Varv3: 1rm, *lyft 1m, 2rm, dra den lyfta över den stickade, 1 omsl, upprepa från * och sluta sista upprepningen med 2rm.
Varv 4: avigt

Upprepa dessa fyra varv tills trasan är fyrkantig, sticka nåt varv resår så att den håller sig rak även i överkant och maska av. Klart!

Ni får ha överseende med att beskrivningen inte är helt perfekt, varje trasa jag gjort har blivit lite annorlunda eftersom jag aldrig riktigt minns hur jag gjorde sist :)

Själva nätmönstret har jag hämtat från boken Sticka mera, en mycket bra bok när man vill ha inspiration till olika strukturer tycker jag.

Friday, August 6, 2010

Tävling hos Gina

Alltså, den stickare som inte vill ha ett sånt här set från KnitPro måste ju vara galen, så in o tävla hos Gina. Jag hoppas verkligen verkligen att jag vinner, lyxigare än såhär blir det ju inte!

Ny hårfärg!

Nu har det visserligen synts på en del bilder i andra inlägg, men jag kom på att jag glömt visa min nya hårfärg! Orangerött är det nya svarta, mest ett resultat av avfärgning men rätt kul tycker jag. Tanken är att jag ska försöka få tillbaka min naturliga blonda färg tillslut, men än så länge trivs jag rätt bra som rödhårig.

Thursday, August 5, 2010

Wålstedtsgarn?

Jag läser en massa bra saker om Wålstedts z-tvinnade garn, bland annat hos emkristi och knitarina. Men nu undrar jag, måste man ta sig till Dala-floda för att få tag garnet? Eller finns det någon annan hemlig garnshop som inte google hittar där man kan köpa dessa mytomspunna garner?

Jag har förresten gett upp på mina grå tvåändsstickade vantar i s-tvinnat garn, jag vet inte om det var på grund av att garnet är s-tvinnat eller inte men krusmönstret syntes inte tillräckligt. Det kan för all del bero på andra saker också, garnet var rätt trassligt och ville gärna klibba ihop sig så jag ska inte bara skylla på spinningen. I vilket fall vore det kul att testa Wålstedts för att se skillnaden!

Wednesday, August 4, 2010

Materiell lycka

Ibland kan faktiskt prylar göra en lycklig. Mina nya koppar till exempel, den första kommer från Marimekkos In good company och så Swedish Grace från rörstrand som är på halva priset hos Cervera.

Monday, August 2, 2010

Om fina hus




Ni vet det där området jag skrev om häromdagen, där vi fotograferade min sjal, det är det här området. Det är så himla fint! Typ mitt i stan (nära i alla fall, ungefär vid kungsstensmotet) och eftersom det ligger på ett berg har man utsikt över hela älven och staden. Så fint så man dör lite, och min huslängtan blir ju inte direkt mindre... synd bara att man behöver sisådär fem miljoner för att kunna bo där.

Sunday, August 1, 2010

Mustasch!

Igår var vi på skäggfest, så jag var såklart tvungen att sticka mig en mustasch. Garnet är lite bomulls-restgarner och mönstret är det här. Jag tycker nog allt att jag klär i den!