Thursday, September 30, 2010

Bättre än paint?

Några av er undrade vad jag använder för program när jag gör mönster, och precis som Kamilla så uppmärksamt såg så använder jag paint. Det funkar, men är inte det bästa tänkbara precis. Är det någon som har nåt tips på ett bra program att göra mönster i?

Rutmönstret i paint får man genom att under fliken visa klicka i stödlinjaler, och sen zooma till max så att varje ruta blir en pixel. Då kan man klicka i med hjälp av pennan. Funkar som sagt, men det måste ju finnas bättre sätt?

Wednesday, September 29, 2010

Nya mönster på gång

Vi har fortfarande inte internet i vår lägenhet än, så jag roar mig istället med att göra nya mönster. Har upptäckt hur kul det är att bara sitta och klicka sig fram till nya mönster och nya färgkombinationer. Så snart snart kommer det fler mönster här, och jag ska börja pilla med en hemsida också!

Monday, September 27, 2010

Gula korvar

Gult är en sån färg som jag verkligen gillar men aldrig någonsin bär, jag äger knappt ett enda gult plagg. Förrän nu, jag vet inte om det är hösten eller vad det är, men jag har fått en sån längtan efter gula stickningar!

Först ut är de här gula torgvantarna, som korvar sig sådär lite lagom. Jag ville ha just det, enkla rätstickade korviga gula, så jag är nöjd. Jag fick förresten ta med dem på flyget också, det verkar vara ok att ta med stickor genom säkerhetskontrollen nu.

Garnet är entrådigt från Kampes, sen är de bara freestylade på stickor 2,5 mm.

Och ja, än så länge är det lite för varmt att ha dem i Madrid, även om det börjar bli lite kallare nu. Idag var jag tvungen att ha kofta :)

Wednesday, September 22, 2010

Hej från nya staden

Hej från Madrid!

Utsikten från vårt vardagsrumsfönster. Här ska jag ha blommor!

Här bor vi

Utsikten från vårt sovrumsfönster ner på vår gata

Äntligen framme! Eller, vi har snart varit här en vecka, men vi har inget internet än i vår lägenhet så jag har inte kunnat blogga eller höra av mig till nån. Men vi har det bra, det är varmt och soligt och vi trivs i vår lägenhet.
Jag kommer såklart fortsätta blogga härifrån, jag kommer ju fortsätta sticka så då måste jag ju blogga :). Så kommer jag såklart skriva om alla garnaffärer här också, jag får göra en guide tänkte jag!

Tuesday, September 14, 2010

Lägenhet!

Vi har fått en lägenhet i Madrid! Väldigt skönt, nu känner jag mig mycket lugnare. Den ligger centralt i ett område som heter La Latina och som verkar väldigt mysigt. På just den gatan vi ska bo har de varje söndag en gigantisk marknad, passar ju mig perfekt!

Bilden visar utsikten från vardagsrumsfönstret, när vi kommer fram ska jag ta mer kort och visa.

Kalle i kurbits

Världens snyggaste kaviartub! Jag hittade den via Kurbits, och den ska tydligen finnas i butik senare i höst. Då är jag i Madrid, men ni som är i Sverige bara måste ju köpa den. Lätt snyggaste kaviartuben jag sett, där ligger isbjörnen i lä!

Saturday, September 11, 2010

Award

Av Marrindi och Knitarina fick jag den här utmärkelsen, tack! Den går ut på att man ska säga sju ovanliga saker om sig själv och det är ju alltid kul! Jag har fått liknande utmaningar innan, svaren på dom hittar du här, här och här.

Så, sju saker om mig:

1. Jag drömmer om att på nåt sätt kunna arbeta med garn och stickning, men jag vet inte än hur jag vill göra det. Garnaffär kanske?

2. Jag kan inte ha en bit papper i handen utan att klottra ner en liten figur. Mina anteckningsböcker från skolan är mer fyllda med små figurer än med anteckningar. Det beror inte på att jag inte lyssnar, utan på att jag lyssnar bättre när jag gör nåt med mina händer. Stickning fungerar på samma sätt!

3. Jag är brinnande övertygad feminist, och tror att både män och kvinnor skulle tjäna på ett jämställt samhälle.

4. Valfläsket är jag däremot extremt trött på, jag blir äcklad vid tanken på hur mycket pengar som läggs ner på den.

5. Jag har haft en rad olika frisyrer, från snaggad till dreadlocks till blonderad till svarthårig. Just nu har jag precis bestämt mig för att sluta färga håret och se vad jag har för riktig hårfärg.

6. Jag är rätt liten till växten och är bara 152cm lång. Alldeles lagom tycker jag som aldrig önskat att jag var längre!

7. Om mindre än en vecka bor jag i Madrid!

Nu ska jag skicka awarden vidare till andra bloggare, och det finns ju hur många som helst jag gillar och inspireras av! Men sju stycken ska det vara:

Visa Lisa
Hemslöjdspornografi
Viffla
Dödergök
Ett litet nystan bland alla andra
PetraO
Emelie helt enkelt

Några av er har säkert fått den innan, men då kan ni ju bara känna er extra nöjda över att få den en gång till!

Friday, September 10, 2010

Kärt litet problem


Jag har lagt ner vantarna i en låda och börjar istället fundera över framtida stickningar. Det är ju mycket roligare! Jag vill börja på en ny tröja, men kan inte bestämma mig: Acorns eller Coraline? Acorns är den översta, Coraline den nedersta.
Jag tänker grå eller kanske blå. Vilken tycker ni?

Uppdatering: det är så bra att fråga er! De flesta tycker Coraline, och det är vad jag själv kommit fram till också. Coraline med lite större halsringning blir det såfort jag hunnit leta upp en garnaffär i Madrid!

Thursday, September 9, 2010

Skjut mig

Jag har stickat två högervantar i ett jättråkigt mönster som jag verkligen inte känner för att repa upp. Jo, de är klara, alla trådar är fästa och allt. Ja, jag borde provat vantarna tillsammans lite tidigare. Bläh säger jag bara. Bläh.

Så jag packar ner vantarna i en låda istället. Om ett år när vi är i Sverige igen kanske jag orkar repa upp. Kanske. Mönstret är ändå ganska fint, det är det här (ravelry länk).

Wednesday, September 8, 2010

Fåren blir trendiga

Idag har min klass varit på trend-föreläsning hos Moderådet i Borås, så nu kan jag allt om trenderna för 2011/2012. Ok, kanske inte allt, men intressant var det! Temat för hela föreläsningen var får, så man kan ju lugnt säga att ulltrenden kommer hålla i sig och till och med förstärkas. Alla stickerskor kan vara lugna, fast för oss är ju ull alltid trendigt förstås.



Den här videon visades på föreläsningen, visst är den cool! Får är coola.

Monday, September 6, 2010

Vinst och mönster och stickträff


Idag var det en ren fröjd att kolla mailen, bara massa roliga saker! Jag har vunnit den fina boken med mönster i ekologisk ull som StickaMera lottade ut, den ser jättefin ut så jag är verkligen glad över min vinst!

Jag är också väldigt glad över alla fina kommentarer jag fått om 50-talsvantarna, jag ska lägga upp ett mönster så snart jag får tid att göra ett.

Och sist men inte minst så har Lisa ordnat ett online stick-café på facebook, perfekt för såna som mig som aldrig kommer iväg på stick-cafeér irl.

Sunday, September 5, 2010

Ännu mer vantar

Jag har fått dille på att sticka vantar. Kan bara inte låta bli, det är ju så kul! Jag inser att det låter ironiskt för alla som inte är stickfrälsta :)

Det här mönstret har jag hittat på själv med inspiration från ett 50-tals mönster som jag hittade någonstans på det här internet. Minns tyvärr inte var.
Garnet är tre olika, ett som heter Tove (det svarta), ett från Kampes (det vita) och det gula är från Riga. Stickorna jag använt är i storlek 3mm.

Thursday, September 2, 2010

Karin Larsson

Jag är hemma idag och skriver ett skolarbete om Karin Larsson, och alltså, jag måste bara skriva lite här om henne också för vilken fantastisk kvinna!
Hon var gift med Carl Larsson, som jag förutsätter att alla känner till, en konstnär som i mitt tycke är rätt trist. Lite för idyllisk för min smak. Karin däremot, vilken formkänsla! Se bara på de här broderierna, så enkla och stiliserade i sitt formspråk.


Det var Karin och Carl som lanserade det vi idag tycker är den typiskt svenska stilen, med ljusa rum och färgglada möbler. Helt annorlunda mot den tidens rådande stilideal med mörka tunga möbler.
Carl stod för den flödande utsmyckningen, han målade girlanger och tankespråk på väggarna. Karin är mer stram, vilket balanserar upp hemmet och gör det intressant.

Ser ni duken!

Den här blomsterhyllan är ett av Karins verk.

Det är lätt att vara kritisk mot Carl och anklaga honom för att Karin slutade måla, och för att han dessutom tog åt sig hela äran för deras hem. Välkommen kära du till Carl Larsson och hans fru står det över dörren på Lilla Hyttnäs, det sammanfattar ju rätt bra... men tiden de levde i var sån, och det känns bättre att vara glad över att han målade så detaljerat att vi idag kan se Karins verk i hans tavlor!

Wednesday, September 1, 2010

Trädgårdsmästaren

Jag har tydligen börjat tänka in olika yrken i mina amigurumis, den här figuren föreställer jag mig är trädgårdsmästare.
Grundmönstret är (precis som vanligt) från Mia Bengtssons bok, byxorna och håret har jag freestylat. Och garnet är Muskat, också precis som vanligt...