Thursday, April 21, 2011

Påskharen någon?

Man firar påsken lite annorlunda här i Madrid. När jag tänker påsk tänker jag typ ååååh leta efter påskägg, äta riktiga ägg, påskharen, ledighet, påskliljor och andra bra saker. Jag måste erkänna att jag väldigt väldigt sällan tänker på att Jesus dog. Ännu mer sällan tänker jag på svartklädda människor som bär omkring på biblar och brinnande facklor, marscherar i led och ser allmänt läskiga ut. Tror jag föredrar påskharen faktiskt!

Annat sak jag föredrar med att fira påsken lite mer sekulariserat är att affärerna är öppna. Nu menar jag inte typ HM och såna affärer, utan mataffärer. Jag undrar när jag kommer vänja mig vid att ALLT är stängt på röda dagar? Under åtta månader har jag fortfarande inte fattat att man inte kan handla mat på söndagar.

10 comments:

kamilla said...

Känner igen mig från det att jag bodde i Wien, dettta med söndagar gjorde mig förvirrad under hela tiden jag bodde där :)

Paradiset Kaos said...

Tänk vad skönt det vore med en vilodag utan att kunna handla i en affär. Så var det när jag växte upp och mina föräldrar planerade inköpen utifrån det. Idag behövs ju ingen planering alls utan det är ju bara att åka och handla nästan vilken tid på dygnet och nästan vad som helst.
GLAD PÅSK!!!

ylva said...

Jag minns också att det var stängt på söndag.Hade mamma ( det var oftast hon som handlade) missat att handla så fick man vara utan.Jag föredrar nog att det är öppet, vilan får man väl fixa själv.

Jag föredrar nog också påskharen....

Manduzana stickar said...

Jag har hört talas om deras svarta dräkter förut. Det ser lite läskigt ut.

Heidi said...

Jag måste säga att jag tyckte om att affärerna var stängda på söndagar när jag bodde i Norge. Men däremot är det lite jobbigare med en långhelg som påsk. Då måste man ju verkligen tänka efter, innan!

Är det inte nästan bara Sverige som har allt öppet på söndagarna?!

Karolin said...

Ja, spanska firandet är verkligen helt annorlunda. Jag har varit i Andalusien och jag vet inte om Malaga är extremt i sitt firande, men här kan du läsa mer om det:

http://www.svd.se/resor/pask-i-malaga_6052919.svd

Och det där med röda dagar känner jag igen, åker man bara lite högre upp i detta land stöter man på ett likande tankesätt.

Glad Påsk!

Clara said...

Ja, jag håller med många av er, stängda söndagar gör mig inte så mycket, det kan vara rätt skönt. Fyra stängda dagar däremot, det har jag svårt att planera för!

Tack för länken till artikeln Karolin, den var jätteintressant! Likande tåg går här också, men jag tror inte att det benådas någon fånge.

Medea said...

Jag tycker det är skönt när det är stängt på söndagarna, även om det är några mataffärer som börjat ha öppet här på söndag förmiddag.
Har du förresten sett att Voddler snart "öppnar" i Spanien. Jag hade hoppats på att Frankrike skulle vara först men så blev det viss inte.

kråkspark said...

Visst är det otrolig speciellt ändå med de där processionerna de har för sig! Var i Granada för några år sedan och kan inte sluta förundra mig över deras nästan fanatiska hängivelse!

nattugglan said...

Hej alal ni som undrar. här i Finland är affärerna STÄNGDA idag..det är söndag..Jag tycker det är skönt..o så planerar man utifrån det. O så till den svarta paraden.. jag föredrar oxå påskhäxor o harar...dedär "gubbarna" såg mest ut som kluxklan ..el va de nu heter.Ha en bra dag/KIkka