Monday, July 4, 2011

Dåliga kläder

Varför man inte ska köpa plagg på HM:

Blus från HM som var i deras "dyrare" serie (men fortfarande för billig) som är använd en gång.

Efter en användning upptäckte jag tre stycken likadana hål (efter mycket försiktig användning av plagget kan tilläggas, jag har inte direkt klättrat i träd med den). Förmodligen var de där redan när jag köpte den, men blommönstret gör dem rätt osynliga.

Dessa plagg har fått mycket hög kpa (krona per användning) för mig trots att inköpspriset var lågt. Jämför med ett plagg av bättre kvalité som går att använda i många många år.

Och då har jag ändå inte kommit fram till de riktigt viktiga argumenten som arbetsförhållanden, gifter, förorenad natur m.m.

Ny utmaning för mig själv:
Jag lyckas aldrig med att ha totalt köpstopp, men jag ska banne mig lyckas med att sluta köpa de här billiga kläderna! Mitt nya löfte är att jag inte ska gå in mer på HM, för varenda gång jag gör det kommer jag ut med en påse. Helst ska jag bara handla second hand, eller från mindre butiker som jag gärna vill stödja. Medveten konsumtion helt enkelt.

Läs gärna Karins blogginlägg i ämnet också!

16 comments:

AnNie said...

Jag håller helt med dej, secondhand, särskilt fynd ger en mycket större tillfredsställelse att bära. Mitt senaste är ett Didriksons regnställ, ny pris 2999:- för 75 kr. Snacka om "rätt pris " för stor kvalitet.

Tyg och otyg said...

Det låter klokt. Vill tillägga att jag hoppas att du reklamerar kläderna ändå. Det där är allt annat än ok.

The Knitting Seaman said...

Jag slutade handla på HM för länge sedan, av precis samma andledning som de du nämner. Man får vad man betalar för. Jag handlar på Sisters istället. Dyrt, visst. Men kläderna håller. Länge.

Medea said...

Sy själv, second hand eller lite högre kvalitet av nya kläder är nog ganska smart. Men jag "råkar" också slinka in på h&m ibland. Fruktansvärt tråkigt när nua kläder inte håller ens för en användning.

Clara said...

Annie: vilket fynd! Förstår att du är nöjd!

Tyg och otyg: Jag ska försöka reklamera, har inget kvitto och språket är alltid ett problem här.

Knitting Seaman: Så sisters kläder är bra! Det ska jag komma ihåg. Dyrt betyder ju tyvärr inte alltid kvalité heller.

Medea: Önskar jag var bättre på att sy, men mina skillz är rätt bristfälliga på den fronten. Enkla plagg går bra, men jag blir sällan helt nöjd.

Karolin said...

Jag tycker jättemycket om HM, men jag är sjukt noga med material när jag handlar där, väljer nästan bara plagg i bomull. Om det är något lagg jag verkligen faller för kan jag tumma på den regeln. Den regeln har faktiskt hjälpt, jag kan inte komma ihåg att något plagg fallit sönder.

Däremot är jag helt med dig vad gäller konsumtion, och jag försöker ständigt att göra medvetna val. Se om jag verkligen behöver det jag köper innan jag köper det och även se om jag kan jag hitta det i andra hand istället.

Clara said...

Karolin: Ja, jag köper också nästan bara plagg i bomull, i enstaka fall viskos. Men det hjälper tyvärr inte... Blusen på bilden är i bomull, klänningen i viskos (som ju är ganska känsligt, men hey, stora trasiga fyrkanter är mycket även för viskos).

Karin said...

så sugigt! är det COS eller nån annan serie? jag var inne i deras nya butik i Stockholm (som hastigast, ska väl tilläggas) och tyckte inte att det verkade vara någon större skillnad på kvaliteten. å andra sidan har jag en massa HM-kläder som jag haft i över 5 år och som fortfarande håller måttet. så det verkar liksom inte gå att välja bort en affär rakt av heller... lurigt.

Clara said...

Nej, vanliga HM. Min kille har massa kläder från COS, och de verkar hålla rätt bra faktiskt! Men tja, jag har också plagg från HM som har hållt länge, det verkar vara lite av ett lotteri det där. Fast jag har nog inte köpt en enda t-shirt som inte vridit sig i sömmarna.

appelpaj said...

samma här. borde inte ens gå in. då för då blir det ett köp. skall tänka som dig i fortsättningen.

metamorphosis said...

Ååååhhhh, sånt där gör mig så irriterad! Kan ibland känna det som ett svek, när jag försöker tänka på hur jag konsumerar, och sen tvingas till att konsumera mer än jag först tänkt mig bara för att kvaliten är så usel!

När det gäller skor har jag tack och lov äntligen börjat hitta vilka märken som är värda att lägga pengarna på så att jag får skor som håller!

görel said...

Bra talat! jag håller med om att du bör reklamera plagget, om inte annat ska de veta vilken kvalitet (eller brist därpå) som de saluför.

SuzSuz said...

Bra initiativ! Jag började med det för några år sedan. Har inte hållt det till punkt och pricka, men i stort sett faktiskt. Och det är mycket lättare än man tror!

Kläder som man betalar dyrare för känner man dessutom ofta en större kärlek till och vill därför använda dem mycket och länge! :)

Jessica said...

Jag köpte en klänning på hm som väldigt mycket liknar den röda och den fick två ganska stora revor i sig redan efter en tvätt. Men mest ville jag bara skriva att det var väldigt skönt att läsa det du skriver, för jag misslyckas alltid med mina köpstopp och sedan får jag dåligt samvete över att jag misslyckats och det hela blir liksom inte bra. Bättre att tänka som du gör, att köpa second hand först och tänka att det okej att köpa lite nyproducerat om man väljer med omsorg.

Clara said...

Metamorphosis: ja, det känns som ett dubbelt svek! När det gäller skor har jag också lärt mig, hoppas på att kunna föra över samma tankebanor till kläderna.

Avigan: jag får också alltid dåligt samvete när jag inte lyckas, men jag ska sluta med att ha dåligt samvete! Ska försöka med ny taktik istället. Jag gillar fina saker, då är det lika bra att jobba utifrån det läget och försöka stödja rätt företag.

MalinJohanna said...

Sen några år tillbaka försöker jag alltid välja eko/rättvist, second hand eller sy själv när det gäller kläder, både till mig och barnen. Problemet är att H&M, trots den bristande kvaliteten i vissa fall, är ett av de bättre alternativen. Där, och hos tex Lindex, hittar man kläder med ekologiska fibrer, återvunnen polyester och ull etc. Jag har också hört att de köper in bomull från jordbruk som håller på att övergå till ekologisk produktion men ännu inte odlat ekologiskt så länge att de får kalla den ekologisk. Skräpbomull med andra ord, dyr pga miljömedvetenheten med för dyr eftersom den inte får säljas som eko. Allt det är ju bra, men problemet är att ifall jag vill välja kvalitet är ekoutbudet lika med noll. När det gäller barnkläder är Polarn & Pyret bra, men var ska jag köpa mina ekokläder som håller bra? Ifall man nöjer sig med beige och den stil som visade på medvetenhet för tio-femton år sedan finns det nog, men jag vill kunna handla på tex Esprit mm, men där finns inget ekoplagg så långt ögat når. Så de som står för kvalitet borde också välja kvalitet i tillverkningen, den bristen är ett stort problem enligt mig.