Friday, October 28, 2011

Ett litet inlägg om pengar och värde

Jag har faktiskt bara fått positiv respons på mina priser jag satt på mina vantar, men jag känner ändå att jag vill skriva lite om mina tankar kring priser.

Hantverk tar tid. Det är liksom själva grejen med hantverk, att det inte stressas fram utan är handens verk.

Tyvärr är det ofta så att hantverk värderas väldigt lågt, framförallt det traditionellt kvinnliga hantverket. Jag vill motverka det, jag vill att handstickade saker ska värderas högt! Därför har jag satt ett ganska högt pris på mina vantar. Men även om priset är rätt högt blir den en skrattretande låg timlön för mig, just därför att hantverk tar tid.18 comments:

pansar knitting said...

Väl talat! När man både designat och stickat så tycker jag inte att det är ngt överpris alls. Snygga är de också:)

Pernilla said...

Jag tycker du gör helt rätt. Är man inte villig att betala ska man inte ha så fina vantar.

annas alster said...

Jag tycker att din prissättning var jättebra! Superfina vantar som inspirerar mig till tvåfärgsstickning (vilket jag aldrig har provat).

Amanda said...

Jag tycker du tar helt rimliga priser för så fina och handgjorda vantar! Så fort jag får ihop lite lite pengar över är jag sugen på att köpa ett par! Jag har ett par min mammas mormor stickat, i rött och blått, de är mina favoriter, de är ganska gamla men de ser ut som nya, förutom att det gått en maska, så jag är lite rädd för att använda dom, de får ju inte gå sönder!

Johanna said...

Tycker också dina priser var väldigt bra! Kan blir så irriterad på folk som säljer sånt de spenderat flera veckor med att göra för en struntsumma!

Hejja!

Anonymous said...

Tyvärr känner man ibland att nästan de enda som skulle kunna tänka sig att betala ett rimligt pris för handstickade vantar är folk som stickar själva (och därför inte köper några). När man säljer vantar etc på marknader så ruttnar man tillslut på alla som kommer fram bara för att berätta hur många vantar från HM man kan få för samma pengar som ett par av mina vantar (som är flerfärgsstickade för hand av ekologisk, växtfärgad ull).

Anonymous said...

Helt rimligt pris när det är handstickat!

Anonymous said...

Quite right. That's why I gave up on selling hand-knit items as a business venture. My price per hour would be ridiculously low, and it makes it not worth it. Your mittens are beautiful!

Anna said...

Hej håller med. En kompis ville att jag skulle sticka pulsvärmare till henne och att hon gärna betalade. Men när jag sa att jag heller byter tjänster och att en timme av min tid ville jag ha mot en timmes jobb från hennes man som är snickare. Då var det inte värt det!

kråkspark said...

Jag hoppas att du får alla sålda. Den som vill ha får betala, så är det bara. Ananrs kan dom ju försöka själva!

Annika GW said...

Helt rätt! Håller med om allt som du skriver! Fina konstverk ska få kosta pengar!

Anonymous said...

Håller helt med! Får jag låna en vantbild för att länka hit och till försäljningen?

Ulrika said...

Helt rätt, Clara!
Jag önskar fler tänkte som du. Jag blir ledsen när jag ser stickade vantar säljas för en hundring/paret. Det är att nedvärdera både sitt hantverk och sin tid.

Clara said...

Vilken respons! Tack alla för stödet.

Mina stickor: Självklart får du låna en bild, jag blir smickrad och glad!

Dödergök said...

Jag håller med dig fullt ut och därför säljer jag ingenting. Det är helt enkelt inte lönt. Många frågar mig om jag säljer och säger typ "Å du skulle ju kunna tjäna hur mycket som helst på dina grejer". Nä det skulle jag inte för ingen betalar så mycket som det egentligen är värt. Därför är det mycket roligare att ge bort presenter.

Tyg och otyg said...

Jag tycker verkligen inte att du tar överpriser iaf, kanske snarare tvärtom med tanke på att du både designat och stickat!
Det är svårt att ta rimligt betalt, men viktigt. Om man säljer sina grejer för billigt så kommer folk verkligen aldrig att vara beredda att betala vad det egentligen är värt! Så heja heja!

Henrietta said...

Bra! Det är alltid svårt att få folk att inse att hantverk är dyrare än massproduktion!

//Henrietta

ANNEPÅLANDET said...

Bra innlegg! Jeg håper du får den prisen du fortjener for dine vakre votter! God helg!