Sunday, January 30, 2011

Coraline



Min Coraline är äntligen klar! Och jag måste säga att den där Ysolda, hon vet vad hon gör. Fantastiskt mönster med massor med fina detaljer, och även om tröjan är ganska enkel så har jag lärt mig flera nya tekniker. Kul stickning helt enkelt! Lite mycket slätstickning ibland kanske, men jag gillar ju slätstickning sen när det väl är klart.

Mönster: Coraline av Ysolda
Garn: Rowan felted tweed
Stickor: 3mm
Storlek: 81cm. Min stickfasthet var lite off, så jag bytte till en halv storlek mindre stickor och en storlek mindre än vad mina mått sa.
Modifikationer: Jag ville att min tröja skulle vara lite vidare i halsen är Ysoldas variant, så jag struntade i de sista short-row varven och gjorde en I-cord cast off direkt istället.

Saturday, January 29, 2011

Hemmahelg

Denna lördagskväll tillbringas hemma. Tur att Svt-play finns, jag kollar på På Spåret och Antikmagasinet samtidigt som jag gör klart det sista på Coraline. Och dricker ett glas vin och äter morotskaka. En skön och lugn lördag!

Fredagen var också lugn, med filmkväll hemma hos oss. Ingen filmkväll utan svenskt godis dock, tur att den svenska godisbutiken Pröva Lo ligger nära!

Friday, January 28, 2011

Sticka Mera Vantar

Jag tycker det är jätteroligt att StickaMera dragit igång en mönster-tävling, och såklart har jag skickat in ett mönster!

Det var faktiskt den här tävlingen som fick mig att göra mitt första vant-mönster i Augusti, och det är därför mitt livs andra vant-mönster (det första var Stig) som jag skickat in till tävlingen. I efterhand kan jag ångra lite att jag skickade in ett mönster så fort. De senaste månaderna har jag lärt mig extremt mycket om hur man gör ett mönster, så det är nog lite jag skulle gjort annorlunda i dagsläget.

Är det hemligt vilket mönster man skickat in? Som i melodifestivalen? Jag har visat bilder på vantarna en gång här på bloggen, så om det är hemligt är det redan kört... Här kan man se bilder på de vantarna jag skickat in i alla fall.

Dag 27: Idag saknar jag Sebastian

Idag flyttar Sebastian tillbaka till Sverige. Tur för hans flickvän, otur för oss som bor kvar i Madrid och som kommer sakna honom!

Thursday, January 27, 2011

Två nyanser av blått

Jag lydde era råd om att det nog inte skulle göra så mycket om det var två olika blå nyanser, och vet ni, ni hade helt rätt! Det blir faktiskt lite fint tycker jag. Även om det här är en otursförföljd vante, först tog garnet slut och sen stickade jag fel. Tummen som vanligt, när ska jag lära mig att sätta vänstertummen på rätt sida?

Här finns mönstret, som duktiga Born to knit har gjort.

Wednesday, January 26, 2011

365 dagar: lite konsumtion

dag 26
Jag har en ny ring, med en liten liten cheescake på. Den kommer från Tiny Tasty.

dag 25
Sephora. Jag gillar smink, så jag gillar den här butiken. Köpte dock inget, för rouget jag var ute efter skulle komma till affären först i februari.

Tuesday, January 25, 2011

Obotlig drömmare har hittat en lägenhet

Jag vet att jag är en drömmare som bara ser det positiva med den här lägenheten, men den är ju helt fantastisk för sjutton! Åh, fönstrena, golvet, originaldetaljerna, tapeterna...! Underbart!
Dessutom ligger den i världens gulligaste kvarter med massa små fina villor och landshövdingehus.

Köp. Till mig. Eller köp om du är en bra person som kommer renovera fint och försiktigt.

365 dagar

Dag 24
El Imperfecto har goda mojitos

Dag 23
Doña Antonia, som har goda tapas och hamburgare

Det blir visst väldigt mycket bilder på annat och väldigt lite bilder på garnrelaterade ting här märker jag. Stör det er? Eller ska jag fortsätta? Annars kan jag ju tex lägga ut alla bilder på flickr eller så.

Monday, January 24, 2011

Idag saknar jag min lägenhet

Något utav det jag saknar allra mest med att bo utomlands är min egna lägenhet, fylld med mina saker. Den lägenheten vi bor i här är fin, men den är inte min. I den står inte gungstolen som pappa vaggade mig till söms i när jag var liten, lampan som vi släpade med oss ända från de djupa småländska skogarna eller mitt fina soffbord.

Jag saknar mina pinnstolar och mitt fina 50-tals kök. Saknar att äta frukost där.

Att diska saknar jag inte alls (här har vi diskmaskin) men jag saknar allt mitt porslin.

Tur då att lägenheten finns kvar, att alla våra saker står kvar och att jag känner hon som hyr den av oss. Så kan vi komma tillbaka någongång, kanske till hösten eller så.

Sunday, January 23, 2011

Dag 22, ny frisyr!

Jag har varit och klippt mig, första gången jag vågade mig på det i Madrid. Frisören jag gick till kunde ingen engelska så det var spännande :)

Jag lämnade fram den här bilden på Carey Mulligan och sa: jag vill se ut så! Det lyckades rätt så bra tycker jag.

dag 19, 20 och 21

dag 21

dag 20: Det är ganska dåligt isolerat här. Såhär ser insidan på våra fönster ut varje dag

dag 19: Vi åt ganska goda hamburgare på Peggy Sue's

Saturday, January 22, 2011

Söndagsvantar

Nytt vantmönster! Dessa kallar jag för söndagsvantar, eftersom de är perfeka för fin-söndagspromenaden, när man vill vara lite stiligare än på en vanlig vardag.

Garnet är Semilla från BC garn och jag har använt stickor nr3. Mönstret hittar du här, på min hemsida. (som jag är så stolt över! Och det är så kul att ni faktiskt köper mina mönster!)

Quick translation: New mittens! I call them sunday mittens, because they are perfect for when you want to be a little bit more elegant, like on your sunday walk.
You can find the pattern here.

Thursday, January 20, 2011

Coraline - tips för att underlätta smockning

Efter evigheter av slätstickning blev jag glad när jag kom till smockningen på Coraline, för jag tänkte att nu äntligen händer det nåt! Sen satt jag och svor istället... det gick långsamt, jag tappade den extra stickan hela tiden och det var helt enkelt inte kul.

Vad gör man då? Jo, man kollar på tips på Ravelry såklart! Som tur var hade en annan kvinna haft problem med samma sak och lyckats komma på ett smidigare sätt att sticka så att man slipper den extra stickan. Jag har bara översatt hennes tips till svenska, så all cred måste gå till henne!

Smidigare version av smock 6:
1) Den första maskan du kommer till är en rät. Innan du stickar den: lägg garnet ett varv runt själva maskan motsols (du börjar och avslutar med garnet bakom arbetet. Sticka maskan rät. Nu ligger det en garntråd framför maskan, den återkommer du till senare.

2) Sticka 4 aviga maskor

3) Sätt in den vänstra stickan i den horisontella garntråden som du fick i steg 1 och dra försiktigt så att du får en ögla. Sätt öglan på den högra stickan.

4) Sticka nästa sticka rät, och dra sen öglan du fick i steg 3 över den räta maskan du just stickan, precis som när man gör en ödhpt. Klart!


Quick translation: I'm knitting Coraline, and nearly got insane while doing all the smocking. Luckily another woman had the same problem and came up with an improved smocking. I just translated it into swedish, the english version is found here.

Wednesday, January 19, 2011

En cykel och en same

Det var dagens teckningar det. Jag förstår om det ser lite konstigt ut, varför ritar man nåt sånt liksom? Det är till ett skolprojekt kan jag berätta, mer spännande än så var det inte. Men jag tycker det blev rätt fint faktiskt.

Samen och cykeln är med i olika delar förresten, om någon undrade.

Quick translation: One bike and one Sami. It's for a school project :)

365 dagar

dag 18
Dimma

dag 17
Andreas

Tuesday, January 18, 2011

Fler bilder från roadtripen

Jag och Andreas

Jag, så nära vi kom Gibraltar

Fler bilder från vår roadtrip till Marbella. De här bilderna har Sebastian tagit, sen har jag redigerat dem i photoshop.

Tack tack tack för alla fina kommentarer om min hemsida! Jag blir så glad att ni gillar den, och jag är så stolt över den!

Quick translation: More pictures from our roadtrip to Marbella. Sebastian is the photograph, and I have edited them in photoshop.

Monday, January 17, 2011

Hemsida!

Nu finns den uppe! Hemsidan alltså. Nu ska allt funka (hoppas jag). Här kan man gå in, gör det!
clarafalk.se

Där finns både gratismönster och mönster till alla vantar jag postat bilder på här det senaste, tex Riga och Hönsvantarna.

Quick translation: My homepage is up and running! You can fint it here.

Söndagsvantar


Ibland vill man bara vara fin, kanske gå på en söndagspromenad, och då är de här vantarna perfekta! Massor med volanger och spets, det är fint som snus!

De finns numera på min hemsida, du hittar dem här.

365 dagar dag 15 & dag 16

dag 16
Snyggaste gatumusikanterna

dag 15
Vi gick och tittade på döda uppstoppade djur. Den här apan var snyggast. Det fanns dinosaurieskelett och sånt också som var coolt. Massa coolt. Och lite äckligt.

Saturday, January 15, 2011

Karin Kurbits

Jag har stickat en vante, mönstret heter Karin Kurbits och finns här. Nu är problemet att jag bara har en vante men inget mer garn i just den här blå nyansen. Skit också.
Men lite nyans-skillnader är väl bara fint tänker jag (och tänker positivt)! Det får bli en liknande blå färg istället. Syns ju inte på olika händer ändå, eller hur?

Friday, January 14, 2011

365 dagar

dag 14
Så här ser jag ut när jag nyser

dag 13
Första nya blomman är köpt, en liten liten ros

Lanas sixto

Jag har ju helt kommit av mig med att berätta om garnaffärerna här i Madrid! Det beror nog mest på att jag har bunkrat upp med garner under mitt Sverige-besök och därför inte besökt så många här.

Garnaffären Lanas sixto är den butik jag köpt mest garn i, den ligger ungefär 10 minuters promenad från vår lägenhet. Adressen är Calle de Atocha 9, vilket är ganska nära andra stora sevärdheter som Plaza Mayor och så Sol såklart då.

Utbudet är helt ok, mycket akryl men också en del fina merinogarnet från tex Katia. Vad jag har sett har de inga andra märkesgarner. Majoriteten av garnerna är bakom disken så man måste be expediten om hjälp, och tyvärr är kvinnan som jobbar i butiken ganska otrevlig. Förutom det otrevliga bemötandet är butiken mysig, träinredningen är helt fantastisk! Tyvärr kan jag inte visa den, för jag har inte vågat ta kort inne i butiken (otrevlig expedit som sagt).

Precis som alla andra små affärer här i Madrid har de stängt under siestan, dvs mellan ca 14-17, däremot har de öppet fram till halv nio på kvällen.

Quick translation: The yarnstore Lanas sixto is my closest LYS, and I have bought quite a lot of yarn here. The selection isn't that great, it's a lot of acrylic yarn but they also have some nice merino from Katia. It's located on Calle de Atocha 9, quite close to Plaza mayor.

Thursday, January 13, 2011

Cherry on top award


Jag har fått en award från Kamilla som går ut på att man ska berätta om sina tre favoritsysslor/intressen. Eftersom det här är en rätt nischad blogg utgår jag från att ni förstår vad mitt största intresse är: stickning (eller egentligen allt som har med textil att göra).

Tre andra saker som intresserar mig är:

Inredning: jag älskar inredning, att vara i vackra och inspirerande miljöer. Förutom stickbloggar läser jag också en mängd inredningsbloggar, de ger mig mycket mer att se hur vanliga människor har det än de tillrättalagda glossiga magasinen (glossiga magasin ger mest prestationsångest tycker jag).

Fotografering är också ett stort intresse som jag tänkte utveckla under året. Ett nytt objektiv till min kamera står högt upp på min vill ha lista!

Politik, framförallt jämställdhet och miljöfrågor, det får alltid mitt hjärta att klappa lite extra. Jag skriver aldrig om det här (förutom vantarna då) men det är något som ständigt är aktuellt i mitt liv.

Jag skickar awarden vidare till:
Fröken C
Polliver
Dödergök

Wednesday, January 12, 2011

365 dagar

Dag 12
Idag är jag hemma och skriver om intersektionalitet. Och målar naglarna i olika färger.

dag 11
Jag har bakat bröd. Spaniens brödutbud har en del i övrigt att önska, bättre att baka sitt eget.

dag 10
Våra krukväxter har dött för länge sen, men nu har det börjar växa ogräs i krukorna! Grönt och fint, förmodligen ett tecken på att det är dags att köpa nya växter. Och slänga de gamla då.

Tuesday, January 11, 2011

Hönsvantar



Nya vantar, de här kallar jag för hönsvantar eftersom jag tycker att fåglarna längst ner på vantarna ser ut precis som höns. Eller kanske en tupp egentligen, för de är lite inspirerade av en kurbitsfågel/tupp.

Mönstret kommer så snart min hemsida funkar, vilket förhoppningsvis är snart. Nästan allt funkar, tyvärr är det paypal som krånglar lite och det är ju rätt viktigt att det funkar...

Quick translation: New mittens! I call them chicken mittens, because I think the birds looks like chickens.

365 dagar

dag 5

dag 6

dag 7

dag 8

dag 9