Monday, February 28, 2011

Hej, vem är du som läser?

Den senaste tiden har flera bloggar jag läser (t.ex. Annika, Amo och Karin) gjort små läsarundersökningar och eftersom jag är typ världens mest nyfikna person hakar jag såklart på!
Jag vill veta mer om er, vilka ni är och vad ni tycker om saker och ting. Så jag vore jätteglad om ni vill svara på lite frågor, en liten enkät kan man säga. Tack på förhand hälsar nyfikna Clara!

1. Hur gammal är du?
2. Har du en egen blogg? (Lämna gärna adressen!)
3. Har vi träffats i verkliga livet?
4. Minns du hur du hittade hit?
5. Stickar eller virkar du? Eller håller du på med något annat hantverk?
6. Vilka inlägg som jag publicerar här gillar du mest?
7. Är det nåt du önskar jag bloggade mer om? Eller kanske mindre?

Tack!

Quick translation: Some swedish bloggers have been posting surveys for their readers, and I am the most curious person ever, so I wanted to do the same thing. Please answer some questions and help me find out more about you!

1. How old are you?
2. Do you have a blog? If so, please leave the address!
3. Have we met in real life?
4. Do you remember how you found my blog?
5. Do you knit or crochet? Or maybe some other craftiness?
6. Which of my post to you like the most?
7. Is there something you think I should write more about? Or maybe less?

Thanks!

Insidan av väskan


Jag har fått lite förfrågningar om att visa insidan av väskan, och det är klart jag ska göra det! Dock var det skitsvårt att fota insidan, för där är det ju alldeles svart, men jag hoppas att ni kan få en uppfattning av denna bilden.

Det är ingen foder utan bara skinn på insidan, men det är fint och mjukt och behandlat sådant (antar att det är behandlat på nåt vis, kan inget om sånt här).

Tidigare har jag köpt second hand skinnväskor utan foder, och de har färgat av sig på mina saker. En gång hade jag en tvåändsstickning i en ofodrad brun skinnväska med resultatet att stickningen blev orange. Väldigt tråkigt! Något sådant har jag inte märkt med denna väska, färgen sitter där den ska och ingenting har blivit skadat. En stickning går att trycka ner om den är liten och man prioriterar bort andra saker :)

Jobb och slappdagar i parken

dag 58
Äntligen är det tillräckligt varmt för att kunna hänga i Retiro på söndagar! Och äppelträden har slagit ut! Fast jag ska erkänna, vi frös en del, för det blåste och sen gick solen i moln. Men ändå!

dag 56
På Andreas jobb händer det roliga saker ibland. Det här var i fredags, då presenterades roliga projekt och sen drack alla öl. Bra jobb!

Sunday, February 27, 2011

365 dagar: dag 55

Vårt badrum här i Madrid är ganska kul, det är helt annorlunda mot mitt drömbadrum men ganska fint ändå, på sitt sätt. Allt är i marmor, vi har två handfat på en gigantisk marmorskiva. Tyvärr finns ingen förvaring i form av lådor och sånt, så även fast vi försöker organisera blir det kaotiskt snabbt. Nu har jag köpt lite förvaring för mitt smink från muji, så nu finns det en fin hörna av badrummet som jag blir glad av att se!

Saturday, February 26, 2011

Min nya väska

Min nya väska kom med posten igår, som jag har väntat! Jag har beställt den från Cambride Satchel company, och det tog ungefär två veckor från det att jag lade beställningen tills den kom.
Förresten, all credd till modebloggare! Det är skitsvårt att visa upp sina saker på kroppen ju, och jag kände mig väldigt töntig när det kom förbi folk som kollade på oss...

Mina initialer står ingraverade på framsidan. Fint som snus!

På baksidan ser den ut såhär. Älskar cykeln!

Min väska är den allra minsta storleken, 11 inches, och den är ganska liten. Jag får precis plats med plånbok, mobil, nycklar, lilla kameran och solglasögonen i den, vilket är det jag behöver ha med mig för det mesta. Den är alltså tillräckligt stor för allt jag behöver ha med mig och tillräckligt liten för att jag inte ska få plats med saker jag faktiskt inte behöver. Lagom!
Jag älskar den, och jag känner på mig att det här kommer bli en favorit att vårda ömsint och länge.

Kostnaden för väska + frakt + två bokstäver ingraverade blev nästan exakt tusen kr. Det är ganska mycket pengar i min värld, men den är i skinn och håller den så länge som jag tror blir det väldigt låg kpa (krona per användning).

Om det här med mat


Jag skrev litegrann om att jag har IBS/kronisk magkatarr i förra inlägget, och Jeanette kommenterade och undrade om jag testat LCHF. Jag har alltid tänkt att det är en bantningsmetod och därför inte läst vidare om det (behöver verkligen inte gå ner i vikt).
Nu har jag läst litegrann och är faktiskt riktigt motiverad att testa!

Mitt sockerbehov har så länge jag kan minnas varit helt enormt. Jag är sockerberoende, och det gravt. Tidigare när jag försökt sluta med socker har jag fått rejäla abstinensbesvär, och förr eller senare alltid börjat igen. Men - på't igen!

Jag ska testa att utesluta alla kolhydrater, med förhoppningen om att kunna äta rotfrukter i framtiden. Av miljöskäl känns det lite sådär måste jag erkänna, men jag är så trött på att alltid må illa/ ha humörsvängningar så just nu får faktiskt miljön komma i andra hand. Ett tag i alla fall.

Så nu ska allt socker rensas ut, och jag ska gå och handla avokado och nötter! Känner mig faktiskt riktigt motiverad, yay!

Bilden är inte min, den har jag googlat fram. Föreställer min största last. Efter vad jag läst är det beroendet lika svårt att bli av med som tex heroin (!).

Thursday, February 24, 2011

Hur mycket CO2 släpper du ut?

Är du precis som jag intresserad av miljö? I så fall kan du testa hur mycket du påverkar klimatet här, hos naturskyddsföreningen. Det är ganska många frågor, och det tar lite tid, men jag tyckte det var intressant. Man får massa tips på hur man kan minska sin klimatpåverkan också.

Själv fick jag strax under medelsvensken, vilket jag tycker är ganska nedslående. Men jag flyger för mycket, det vet jag, men det är lite svårt när man bo i ett annat land och gärna vill flyga hem till Sverige då och då. Jag äter också för mycket kött, men något annat är svårt eftersom min kroniska magkatarr/IBS gör att jag inte tål den minsta lilla baljväxt (jag var vegeterian i flera år, och skulle gärna äta mer vegetariskt så det är en stor sorg för mig). Annars är jag rätt så bra på miljö enligt testet!

Nåt jag stör mig på här i Spanien är just hur lite man kan göra för miljön. Sopsortering existerar knappt, Sverige är helt fantastiskt i jämförelse. Vi har el-element (hallå miljö bov!) och tätningen är så dålig så de måste gå på högvarv nästan jämt... suck.

Quick translation: How big is your carbon fotprint? Calculate it here.
Mine is just a bit under the average swedish person.

Vårtecken

dag 54
Kebab/falafel i solen. Jo, jag hörde att det var -20 i Sverige.

Lite extra salt i era sår: vårtecken! Sånt här gör att min hemlängtan blir mindre.

Wednesday, February 23, 2011

365 dagar

dag 53
Olle är på besök i Madrid. Jag visar honom runt i stan, igår var vi vid slottet (man ser det i bakgrunden, bakom oss). Det var extra spännande, för där var massa vakter och en stor folksamling, men vi förstod aldrig riktigt varför. Ingen kunglighet skymtade tyvärr!

dag 52
Jag gillar verkligen den här statyn. Den står rätt nära där vi bor, jag passerar den oftast några gånger i veckan.

Om konsumtion och behovet av att vara duktig jämt

När jag blir konsumtions-sugen tycker jag illa om mig själv. Jag får dåligt samvete och känner mig dålig. Men så funderar jag på varför, varför varför varför måste jag alltid tänka att det är JAG som är dålig?

Konsumtion finns ju runt mig hela tiden, klart jag blir sugen. Det är bara så. Sen kan jag välja att försöka jobba mot det, att försöka konsumera mindre, mer genomtänkt och bättre (bättre som i bra materialval och förhoppningsvis rimliga löner för de anställda).

Det är så lätt att tycka illa om sig själv, och ännu lättare är det om man tror att allt är ens egna val och glömmer att man är en del av sin omvärld. En värld som säger till en att man ska konsumera, vara smal, konstant lycklig och överlag lyckad. Ett dåligt samvete i den världen är ett bevis på att man faktiskt tänker efter.

Tuesday, February 22, 2011

Sugen på att konsumera

Jag är så jäkla konsumtionssugen just nu! Vill bara ha och ha och ha. Det är nästan så att jag vill konsumera för konsumerandets skull, vilket jag ju är emot (hallå hållbar konsumtion liksom). Kanske är det våren som spökar (jag skyller alltid allt på vädret), för varje år blir jag sugen på att förnya både mig själv, min garderob och mitt hem.
Det här är några saker jag suktar efter just nu:

Finaste ljusblå hörlurarna från Urban Ears

En Malinka klänning.

Ett par röda låga converse.

Garn till en Beatnik. Jag vet inte vilket garn eller vilken färg än bara. Tror att jag vill sticka den i bomull, kanske nån rolig bomull/bambu blandning. Kanske vit eller ljusblå.

Sen vill jag gärna ha ett par svarta nya ballerinaskor, hela MACs nya wonder woman kollektion (sminkmärket alltså, inte dataföretaget), en par träskor från Swedish Hasbeens, gärna några fina nya smycken... ja, ni fattar. Mest av allt längtar jag efter den här:
Den här väskan är på väg hem till mig, just nu befinner den sig i London. Jag hoppas att den är lika fin i verkligheten som på bild, och att vi blir lyckliga tillsammans och får ett långt liv ihop.

Sunday, February 20, 2011

365 dagar: helgen

dag 51
Vi hittade en takterass i våra kvarter. Lär bli gött till våren!

dag 50
Två fina killar

dag 49
Fredagsöl med obligatorisk posering.

When in doubt: knit mittens

When in doubt knit mittens borde vara min slogan, för jag älskar helt enkelt att sticka vantar. Enkel vriden ribb (heter twisted rib det på svenska?) som mudd, och även om gult vanligtvis inte är min färg så gillar jag det den här gången. Gult och blått tillsammans brukar jag aldrig gilla, men när jag har den här stickningen i knät med min blå klänning tycker jag att det är riktigt fint!

Saturday, February 19, 2011

Allt blir bara fel just nu


Ingenting jag stickar blir riktigt som det ska just nu. Jag har ingen direkt inspiration, den här tröjan är jättetråkig att sticka på och jag vet inte ens om den blir bra.
Så jag satte igång med en virkning, tänkte att det kanske skulle bli bättre. Men icke. Jag blir inte alls nöjd.

Mönstret till babyconversen är det här, och det är nog inte mönstret det är fel på. Snarare virkerskan.

Och ute regnar det också.

Friday, February 18, 2011

365 dagar: klänningar

dag 47
Jag fortsätter vänta på våren och tittar på alla mina fina klänningar.

Thursday, February 17, 2011

Alla hjärtans månad


Läser ni bloggen Heja Abbe? Det är en väldigt fin blogg som skrivs av Abbes pappa, och handlar om Abbe som har hjärtfel. Under hela februari har Abbes pappa auktioner på sin blogg, och alla pengarna går oavkortat till Hjärt och Lungfonden.

En av auktionerna är en hjärtekatt som Polliver virkat, så hemskt fin är den! Vill du ta hand om den, eller bjuda på något annat så gå in och gör det!

Bilden kommer från Polliver.

Wednesday, February 16, 2011

Svart, vitt och allt därimellan

Sneakpeak på en ny vante. Jag blev väldigt nöjd med tummen, det är min första kiltumme som inte sitter i sidan utan "i" handen. Den sitter bra på handen. Jag jobbar på mönstret, men det lär dröja ett tag.

Ett lyssnings-tips

Om du inte har lyssnat på Susanna Alakoskis sommarprat från 2007 så gör det! Hon är min nya idol. Ett annat grymt sommarprat är Nour El-Refais från 2009. Hon är också min idol.
En sak som Nour sa fastnade verkligen hos mig, nämligen vad man ska leta efter hos en partner: han/hon ska kunna göra en både trygg och kåt. Kort och koncist och väldigt sant.

Här kan man ladda ner Alakoskis sommarprat, och här kan man ladda ner El-Refais.

Tuesday, February 15, 2011

I min väska

Jag älskar att se bilder på vad folk har i sina väskor! Just nu har DosFamily en what's in your bag tour på gång så jag passade på att ta en bild på innehållet i min egen väska.

Själva väskan kommer från Object och heter Lisa.

Den innehåller:
Plånbok
Mobil
Nycklar
Två läppstift, båda från MAC
Tre pennor
Ett litet anteckningsblock från muji
Kalender (jag är old school och har fortfarande pappersvariant)
Skoskavsplåster
Handkräm
En garnettikett från Rowan
En fickspegel som jag köpt i Barcelona
Hörlurar som alltid är ihoptrasslade och en av lurarna är trasig

Det här är ju ingen utmaning eller så, men jag skulle gärna se vad ni har i era väskor!

Quick translation:
The blog DosFamily has a What's in your bag tour, so I took a picture of my own bag and all the stuff that's in it.

Ett regnigt Madrid

dag 45
Det regnar. Jag vill fortfarande ha vår hemskt hemskt mycket, men när jag tänker på att det är -31 och strömlöst i Jokkmokk så känns det här ändå helt ok.

Monday, February 14, 2011

Idag saknar jag sommaren

Det förra inlägget visar visserligen att det var rätt varmt i Madrid i lördags, men det är en oberäknelig värme. Idag är det kallt igen (ok, inte Sverige kallt, men det blåser och är 5 grader). Inte picknick väder längre med andra ord.

Jag saknar sommaren så jag tror jag ska dö just nu. Tänk klänning i bara ben, barfota på en gräsmatta... Hoppas hoppas att värmen kommer hit snart!

På bilden är min kompis Karin när vi var på utflykt till Trollhättan i somras. Då hade vi picknick vid kanalen och satt där och stickade. Det var fint. Henne saknar jag också. Massor.

Quick translation: I miss the summer so much so that I think I'm gonna die! Please let it be summer soon in Madrid!
The picture shows my friend Karin when we had a picnic last summer. I miss her, and the summer.

365 dagar: helgen som varit

dag 44
I en antikaffär i våra kvarter hittade jag en svensk kvalitetsvara. Hur fin som helst, tyvärr för dyr för min plånbok.

dag 43
I lördags var det riktigt varmt, så jag och Andreas köpte med oss pastasallad från ett fik och satte oss i den stora parken retiro.

Friday, February 11, 2011

Denna vecka, ett liv

I alla fall när det gäller mitt humör. Upp och ner går det! I Sverige skyllde jag allt på ljuset/mörkret/vädret, men här är det alltid ljust och soligt så det funkar liksom inte. Här skyller jag allt depp på Sverigelängtan istället.

dag 41
Inte har jag tagit kort till fotoprojektet heller. dag 40 blev det ingen bild alls, istället får det bli två bilder från dag 41 för då var jag i alla fall utanför dörren och åt lunch.
Bild från Andreas kamera med nån app som gör bilden gammal.

Dag 41
Såhär såg jag ut efter lunchen när jag tvingade Andreas att ta kort på mig. Glad skit!

dag 42
Idag har jag mösat omkring i den här outfiten. Tur att det är en stickblogg och ingen modeblogg det här.

Nu har jag i alla fall duschat, festat till det med att raka benen och dragit på mig en ren klänning. Dra dock inga förhastade slutsatser, det är pizza och film som gäller ikväll.

Wednesday, February 9, 2011

Tuesday, February 8, 2011

Asymetri

Det är ju inte så fasligt dyrt att beställa garn från nätshopar! Det insåg jag i förra veckan, och genast klickade jag hem tre nystan malabrigo lace från garnkorgen. 50 kr i frakt kan jag helt klart leva med, och fort gick det också.

Garnet ska bli en asymetrisk kofta, lite som den här tänker jag. Det syns ju inte så mycket än, men jag tror det kan bli en lätt och härlig kofta!

Är det någon mer än jag som måste spänna händerna väldigt mycket när man stickar med metallstickor och malabrigo lace? Nu har jag bytt till mindre glatta stickor, men det är fortfarande ingen njutningsfull stickning. Trästickor vore nog det bästa, men jag bryter jämt av mina 3mm KnitPro så nu har jag gett upp dem. Tips mottages tacksamt!

365 dagar

dag 38
Andreas köpte en ny telefon. It's so shiny I'm gonna die!

dag 37
Vi åt churros, en typisk spansk grej. Det är ungefär friterad våffla som man doppar i smält choklad. Godare än jag trodde faktiskt!

dag 36
Sofia, som jag bor med, vill aldrig vara med på bild.

Sunday, February 6, 2011

365 dagar: Nyår och cheeseburgare

dag 34
Vi bor nära Madrids chinatown, så just nu när de firar nyår är det vimplar och lyktor uppsatta lite överallt i våra kvarter. Det är fint.

dag 35
I fredags var det nån på Andreas jobb som beställde sjukt mycket cheeseburgare till kontoret. Jag blev lycklig, för jag har nån märklig grej för cheeseburgare. Det är så gott och lite lite äckligt på samma gång.

Saturday, February 5, 2011

Aliide

Nytt vantmönster! De här vantarna kallar jag Aliide, efter två böcker jag läst ganska nyligen (Aliide Aliide av Mare Kandre och Utrensningen av Sofie Oksanen) och för att inspirationen kommer från Lettiska vantar.

Mönster på svenska finns här, på min hemsida.

Jag hoppas att mönstret syns tydligt nog, jag tänkte sticka dem i mer kontrasterande färger men så fasnade jag för det här mer milda gråvita. Garnet är Semilla från BC garn.

Quick translation: New mittens! I call them Aliide. You can find the english pattern here.

Friday, February 4, 2011

365 dagar: kläder

dag 33
Jag har massa mönstrade kläder på mig, det gör mig glad!

dag 32
Mina ganska så nya skor.
Ser ni att man kan ha så tunna skor här nu! Fantastiskt med värme och barmark tycker jag.

Thursday, February 3, 2011

Karin Kurbits



Äntligen är de klara, dessa otursförföljda vantar. Först tog garnet slut, sen tröttnade jag lite på dom och när de väl var klara så insåg jag att jag stickat ena vanten på stickor 2,5mm och den andra på 3mm. Suck. Efter lite blockning är de ungefär lika stora, men med betoning på STORA. Andreas får dem istället, de åker bara av mina händer. Han är glad dock, och kurbits passar honom extra bra eftersom han är uppväxt i dalarna.

Mönstret är fint och välgjort dock! Här finns det, och det är Johanne Landin som gjort det.
Garnet är Semilla från BC garn.

Tuesday, February 1, 2011

365 dagar: Bakning

Dag 31
Jag har bestämt mig (igen) för att försöka dra ner på socker. Det är svårt, framförallt om man som jag gillar att baka. Min förhoppning är att jag tillslut ska tycka att brödbakning är lika roligt som kakbakning. Hoppas!

Dag 30
Även om jag ska dra ner sockret så måste man faktiskt äta semlor vid den här tiden på året. Jag kanske inte äter lika många semlor bara. Förra året tror jag att jag åt över 10 semlor innan själva fettisdagen. I år har jag än så länge bara ätit tre.
Semlor finns inte i Spanien, så jag och Joakim bakade egna.