Saturday, April 30, 2011

Barcelona!

Bästa saken med att bo i Spanien: man kan bestämma sig för att åka på roadtrip och sen hux flux vara i Barcelona! Och dessutom ha vänner med takterass som man kan grilla på. Life is good! Återkommer med bilder på måndag.

Friday, April 29, 2011

Hjärtekatten

Sunna frågade om det var en hjärtekatt som syntes i förrförra inlägget, men det är det tyvärr inte. Alla mina amigurumi-saker är kvar i Sverige, så jag väntar med att virka en katt tills jag är hemma i Sverige igen. Men jag tycker alla ska virka en!

Här hittar man mer information om hjärtekatter, och därifrån har jag lånat bilden också.

Thursday, April 28, 2011

Ny frisyr!


Jag har klippt mig, nu är ännu kortare än innan. Helt naturligt är det nu också, allt mörkt färgat är borta! Lite mindre än ett år har det tagit från den första galna avfärgningen. Det är himla skönt att slippa färga jämt, och bra för både miljön och min ekonomi.

Virka i solen

80-tals färger! I alla fall kombinationen av färgerna tycker jag, ensam blir den rosa inte lika stark. Fast jag tycker det är fint, hellre färg än grått och svart! Jag blir glad av färg. Lisa är bra på färg hon!

Saker jag inte gillar: män som stirrar i parker. Det är INTE ok att sätta sig en meter från två tjejer som solar och stirra. Eller vissla, fast här säger de mer tsss tsss, lite som när man kallar på en katt. Jag är fanimej ingen katt. Vad tror dom, att man ska börja spinna och kela eller? Inte var vi lättklädda heller, shorts och linne (klädsel ska ju inte spela någon roll, men tyvärr gör det ju det). Det är ju inte första gången det händer heller. Jag hatar det!

Torkande tvätt

Dag 116
Jag verkar visst ha en grej för att fota tvätt som torkar. Det här blir visst tredje bilden i mitt 365 dagar projekt som föreställer torkande tvätt! Om man är lite djup kanske man kan hitta en djupare mening med det? Jag tycker nog mest det är fint. Den här tvätten är inte min dock.

Tack också för era peppande kommentarer på förra inlägget. De behövdes vill jag lova! Herregud, att det sak vara så sablans svårt att inte vara prestationsprinsessa!

Wednesday, April 27, 2011

Övar mig på att duga

Jag har tackat nej till att göra praktik här i Spanien, det krånglade till sig och tog mer energi och oro än det var värt i slutändan. Nu känns det så skönt! Det är så svårt att komma ihåg att göra saker för sin egen skull, inte för att man känner prestationskrav och att man "borde" göra saker. Vem tackar en för det liksom?
Lite prestationsångest har jag nu när jag tackat nej, men det blir ju en bra övning i att duga utan att prestera.

En annan bra sak är att jag bestämt mig för att flytta hem tidigare än jag planerat, redan i mitten på juli. Då ska jag bo i min mammas kolonistuga, det ska bli härligt! Jag har sån hemlängtan, men nu hoppas jag att jag kan njuta av de sista 2,5 månaderna innan jag flyttar tillbaka. Ibland är det lättare att njuta när man vet att det finns ett slut!

Sunday, April 24, 2011

En liten del av påskhelgen


Dag 114
Idag har vi varit i Madrids nöjespark tillsammans med Andreas familj som är här på besök över påsk. Långt där uppe var vi! De andra sa att det var fin utsikt, jag vet tyvärr inte för jag blundade och hoppades på att överleva.

Bergodalbanor är mer min melodi! Det fanns tre stycken, mycket roligt!

Dag 113
Annars har vi promenerat omkring en del i stan

Dag 112
Och klättrat lite i träd utanför palatset.

Saturday, April 23, 2011

Rosa för pojkar

“The generally accepted rule is pink for the boys, and blue for the girls. The reason is that pink, being a more decided and stronger color, is more suitable for the boy, while blue, which is more delicate and dainty, is prettier for the girl.”
utdrag ur Ladies Home Journal från 1918

Om ni vill ha nåt intressant att läsa i påskhelgen rekommenderar jag artikeln When did girls start wearing pink. Jag hittade den via en blogg, men minns inte längre vilken! Skulle gärna ge lite länkkärlek om mitt minne bara var bättre.


För lite mer skrämmande men ändå ganska underhållande nyheter på samma genus-tema kan jag verkligen rekommendera att man ser det här klippet från the Daily show. Tänk vad lite rosa färg på naglarna hos en pojke kan uppröra vissa människor!
Det hittade jag via en av de roligaste bloggarna jag vet, Karins Konstgrepp.


Det kom ett brev

Det kom ett brev på posten, med en fin brosch i! Tack Svala!

Två inte så inspirerande foton till fotoprojektet

Dag 111 var inte någon inspirerande fotodag. Vi städade och tvättade, så här såg dagens tvätt ut.

Dag 110 glömde jag helt bort att fota. Den här bilden hade kunnat visa galna spanjorer som var glada för att Madrid vann El Clasico, eller Joakim som jag var hemma hos eller nåt annat kul. Men istället blev det en bild på vår gata som jag knäppte i brist på annat. Ganska fint ändå.

Thursday, April 21, 2011

Påskharen någon?

Man firar påsken lite annorlunda här i Madrid. När jag tänker påsk tänker jag typ ååååh leta efter påskägg, äta riktiga ägg, påskharen, ledighet, påskliljor och andra bra saker. Jag måste erkänna att jag väldigt väldigt sällan tänker på att Jesus dog. Ännu mer sällan tänker jag på svartklädda människor som bär omkring på biblar och brinnande facklor, marscherar i led och ser allmänt läskiga ut. Tror jag föredrar påskharen faktiskt!

Annat sak jag föredrar med att fira påsken lite mer sekulariserat är att affärerna är öppna. Nu menar jag inte typ HM och såna affärer, utan mataffärer. Jag undrar när jag kommer vänja mig vid att ALLT är stängt på röda dagar? Under åtta månader har jag fortfarande inte fattat att man inte kan handla mat på söndagar.

Wednesday, April 20, 2011

Dag 109

Det växer! Jag saknar min mammas kolonistuga jättemycket, saknar att ha jord under naglarna. Men en för göra så gott en kan med det en har, jag har i alla fall ett fönster att odla i!

Tuesday, April 19, 2011

Tatuering

Jag har bestämt mig! Den här ska jag ha på insidan av överarmen. Sanna är grym på att teckna, så jag bad henne göra en tatuering till mig. Det lär dock dröja tills jag har hittat en tatuerare jag litar på och har samlat ihop pengar till den. Men jag ska ha den!

365 dagar

Dag 108
Vi åt churros, det är gott! Sanna tyckte det också, även om det inte ser ut så på bilden.

Dag 107
Obligatoriskt söndagshäng i parken.

Dag 106
På lördagen skulle vi på en fest som aldrig blev. Han som skulle ha festen skulle bara ta en siesta, men somnade! Och inga ringsignaler lyckades väcka honom. Så kan det gå, vi var dock några som skulle dit som möttes upp utanför och gick och drack öl istället.

Dag 105
Vi drack Sangria på det hemliga sangriastället som jag skrev om i Madrid-guiden.

Monday, April 18, 2011

Jag och mina träskor

Såhär såg jag och mina träskor ut när jag var liten. Ett av alla par, jag hade massor! Jag minns att jag fick välja ett par nya varje vår, just den här våren var det uppenbarligen rosa som gällde.

Träskor!

Jag har köpt träskor! Jag efterfrågade ju er hjälp för ungefär en månad sedan och fick massa bra tips och råd. Tillslut blev det ett par från Torpatoffeln, som jag beställde via en engelsk sida (märkligt nog) som heter Lotta from Stockholm. Rekommenderas! Mina träskor kostade 56 euro (ca 500 sek) inklusive frakt, och de kom efter bara några dagar. Bra service hade de också.
Mina träskor är i storlek 4 vilket är ungefär som 37 och de sitter perfekt! Jag är mycket nöjd och glad!

Sunday, April 17, 2011

Madrid-guide

Jag har blivit ombedd att göra en Madrid-guide, och det är klart jag kan göra det! Efter lite mer än ett halvår i stan har jag väl inte koll på allt men en del i alla fall.

Mat och dryck:Doña Antonia

Tapas måste man ju äta när man är i Spanien. Jag gillar t.ex. Maceiras och Doña Antonia som båda ligger på Calle de las Huertas. Hela Huertas är en bra gata för tapas och ligger i centrala Madrid.
Lateral finns på flera ställen runt om i Madrid och har också goda tapas. De finns bland annat på Plaza santa Ana (där finns massor med restauranger och uteserveringar men en liten turistvarning får utfärdas) och på Fuencarall.
Gillar man hamburgare (riktiga alltså, inte McDonalds) rekommenderar jag Home Burger Bar som finns i Chueca och Malasaña. De har också goda vegetariska hamburgare.
Är kött ens grej så ska man besöka La Vaca Argentina. De finns på lite olika ställen i Madrid och har fantastiskt gott kött.
För den med liten budget rekommenderar jag Maoz falafel, den ligger på calle Mayor nära Sol. Gott och billigt!

Mercado de San Miguel

Ett annat fint ställe är Mercado de San Miguel, en vacker saluhall där man också kan äta tapas och dricka vin/sangria/öl. Det ligger precis bakom Plaza Mayor på Calle cava de san miguel, så är man i krokarna är det väl värt ett besök! Inredningen är fin bara den och stämningen är alltid bra.

En annan spansk specialite är Churros, en slags friterad deg som man doppar i choklad. Jag tycker det är riktigt gott faktiskt, om än väl lite fett kanske. Chocolateria San Gines på Pasadizo de San Ginés 5 har serverat churros sedan 1894.

Det finns också ett litet hemligt sangria ställe på Calle del Principe 7. Det heter Las Cuevas de Sésamo och är ett sånt där ställe som man inte riktigt hittar till. Ingången ser bara ut som en vanlig portingång, sen får man gå ner en våning till källaren och så har man helt plötsligt förflyttat sig 100 år bakåt i tiden. Oftast sitter det en man och spelar piano där också, och man förväntar sig att det ska sitta ett gäng författare och dricka absinth i hörnen.

Bra att veta: I Madrid äter man lunch klockan två och middag sent på kvällen. Många ställen öppnar först vid ett för lunch och 20-20.30 för middag, men är man där ungefär vid öppningstiderna brukar det gå att få bord även på populära ställen utan att boka först. Många ställen har Menu del dia som lunchmeny, vilket innebär trerätterslunch för ca 10 euro.

Ett av bokstånden på Cuesta de Moyano

Sevärdheter:
Retiro: Madrids central park. Stor och vacker park att promenera i. Ta gärna en öl på nån av de många små serveringarna, eller köp med lite picknick och ät i parken. På söndagar fylls hela parken av madrileños (madrid-bor). När du går till/från retiro så se gärna till att passera Cuesta de Moyano där det ligger en hel rad med söta små bokstånd.
Plaza Mayor: Klassisk sevärdhet i Madrid. Lite turistist, men husen är vackra och det är roligt att promenera förbi på väg till Mercado de San Miguel. Skippa dock att äta här, man får bättre mat på andra ställen som är mindre turistiga.
Rastro: På söndagar blir La Latina till en enda stor loppmarknad. Huvudgatan calle de la Ribera de Curtidores består ärligt talat mest av skräp men går man in på sidogatorna så finns det fullt av fina antikaffärer med riktigt fina saker. Håll också utkik efter La Familia Cest Importante som säljer vackra sjalar och tunikor. Efter marknaden går man och dricker öl på Cava Baja.
Palatset: Jag har ännu inte varit inne i det, men de 100 rummen har olika teman och ska vara intressanta att se.
Tempel De Debod: Ett egyptiskt litet tempel som ligger i centrala Madrid. Förutom att templet är fint har man utsikt över halva stan härifrån.

Museum:
De tre mest kända är Pradomuseet, Thyssen och Reina Sofia. Min favorit är Reina Sofia som har mycket modern (modern=1900 och framåt) konst som Duchamp, Miro, Picasso, Dali, Max Ernst, mfl. Arkitekturen är också häftig! Det är gratis på söndagar men stänger då rätt tidigt. Besök gärna shoparna (det finns två, en är bara för böcker) också, gillar man konstböcker har man hamnat i paradiset!
Prado är väl det mest kända av alla tror jag, men ärligt talat tycker jag det är rätt trist. Beror såklart vad man är ute efter, gillar man riktigt gammal spansk konst så är det säkert ett guldställe.
Thyssen är ett relativt litet museum (i jämförelse med de andra två giganterna) som består av en privat samling konst. Jag gillar det för att det är överblickbart, man får en lagom mängd konst utan att bli helt utmattad. Även här finns massa kända namn som Magritte, Lichtenstein, van Gogh, Mondrian, mfl. Deras temporära utställningar brukar också vara intressanta. 8 maj - 5 juni har de en utställning om kvinnor i konsthistorien som jag ser fram emot att se (Heroines heter den).

Shopping:
Den stora shoppinggatan med alla flagshipstores är Gran Via, men jag skulle rekommendera att man går in bakom den på Calle Fuencarall. Fuencarall är en gågata med massor av affärer, likaså smågatorna runtomkring den. Parallellgatan Calle Hortaleza har hur många skobutiker som helst!
På Fuencarall ligger också Mercado de Fuencarall som har mycket trendiga och alternativa saker. Bland annat säljer de svenska träskor! På översta våningen har det spanska märket Kling en affär som är väl värd ett besök.
Undvik lågprisaffärer som Lefties, Blanco, Stradivarius m.m. Det är dålig kvalité och dålig för miljön.

Toledo:
Utanför Madrid ligger Toledo, det tar ca 30min med tåg från Atocha Renfe. Staden har varit bebodd sen bronsåldern och står med på UNESCO:s världsarvslista. Om ni åker dit så ta det lilla turisttåget (ett sånt där barntåg eller vad man ska säga) som åker runt hela Toledo. Man får en fantastiskt utsikt över staden och dalen!

Det bästa med Madrid är ändå känslan av alla madrileños som bor här och som rör sig ute på gatorna. Känslan av storstad och medelhavsland helt enkelt!

Gula rosor

Rosorna har börjar slå ut i Retiros rosenträdgård! Då får man passa på att ta bilder på sig själv, så man (läs jag) kan få en ny visningsbild.

Saturday, April 16, 2011

Nu kan man rösta!

Nu har vant-tävlingen öppnat hos StickaMera! Jag blir såklart jätteglad om ni röstar på mina vantar, men alla har gjort jättefina vantar! Själv har jag redan röstat på flera av mina "konkurrenter" :).

Sanna



Friday, April 15, 2011

Sanna är här!

Dag 103
Min kompis Sanna är här på besök!
Vi började hennes Madrid-besök med att äta hur mycket sushi som helst.
Jag gillar sushi.


Tack så jättemycket för alla gratulationer! Jag blir så himla glad för varenda en av dem. Ni är fantastiska, allihop.

Thursday, April 14, 2011

Du och jag

Vet ni vad? När vi var i Paris frågade jag Andreas om han vill gifta sig med mig. Och det vill han! Så nu är vi förlovade! Vi har inga ringar än, men jag hade en bit garn (såklart) i väskan som jag virade runt Andreas finger. Nu är det vi, han och jag, den finaste killen jag någonsin träffat!

I love TV

Jag älskar ju TV, och speciellt program som Project runway och Top model. Nu har det kommit ett till i samma stil (fast ändå inte) och det slår top model med hästlängder! RuPauls dragrace heter det, och är alltså en tävling för dragqueens. Helt fantastiskt! Istället för ett gäng ganska osäkra och magra tonårstjejer så är det kvinnor som vet vilka de är och vad de vill, och som har skinn på näsan. Och RuPaul själv är helt smashing!

På programmets hemsida finns en dragulator där man kan göra om sig själv till Dragqueen, och det var jag ju tvungen att göra. Så, jag presenterar:


Mig själv, fast med kortare kjol och mycket mer glitter! Två karaktärer att plocka fram när jag behöver lite mer skinn på näsan och lite mer glamour i vardagen!

Wednesday, April 13, 2011

Tuesday, April 12, 2011

Garnaffärer i Paris

Jag planerade inte att leta garnaffärer i Paris, men som tur är så ramlade vi på två stycken ändå! Den här heter Lil Weasel och var hur fin som helst, massor med fina garner och böcker! Alla garnerna var sorterade i färgordning istället för efter märke, vilket gjorde affären snygg men kanske lite opraktisk. Jag köpte två härvor malabrigo lace i färgen Damask rose.
Expediten var jättetrevlig, hon kunde ingen engelska och jag kan ingen franska, men vi lyckades kommunicera ändå.
Lil Weasel låg dessutom i den här gulliga passagen, där det fanns massa andra söta små affärer och ett fint café.
Även den här garnaffären ramlade vi på av en slump, den heter La Droguerie och ligger precis bredvid Les Halles. Ett mecka om man gillar pärlor! Jag försökte köpa knappar där, men var väldigt trött och förstod inte riktigt hur man gjorde. Affären var indelad i olika delar där man betjänades av olika expediter, vilket var lite övermäktigt för mig just då.

Monday, April 11, 2011

Paris

Paris alltså, vilken fantastisk stad! Jag är helt kär i den. Gick omkring och gapade och tittade och sa typ mest hela tiden "åh vad vaaackert". Vi har gått och gått, och jag har varit totalt språkförvirrad och pratat spanska med alla, vilket har skapat rätt stor förvirring.

Notre Dame

Den finaste bokaffären i hela världen, Shakespear and Company. Det bor författare i den, bara en sån sak liksom! Den ligger precis bredvid Notre Dame, så är ni i närheten bara måste ni gå dit.

Andreas hoppar!

Utsikt från toppen på Eiffeltornet. Jag lyckades ta ett kort, trots att jag mest blundade för att det var så högt!

Vi köpte macaroons på Laduree. Pistage var godast!

På Louvren försökte vi titta på tavlor. Det var dock fler än vi som ville göra det. Ser ni Mona Lisa?

Sacre Cour i Montmartre. Det var fint, men även här var det liiite för mycket turister.

Vi ramlade på världens finaste marknad av en slump, också i Montmartre. Jag ville köpa precis varenda stol, och bord, och skåp, och ja allt faktiskt. Hade lätt kunnat möblera en hel lägenhet med möbler härifrån!

Det bästa området har jag inga bilder från, nämligen Marais. Det är det 4:e distriktet, och där finns massa fina affärer och restauranger. Oavsett tid på dygnet är det fint där märkte vi!

Thursday, April 7, 2011

Paris!

Nu lyfter vårt plan! Vi hörs igen om några dagar!

Bild hittad via google, jag hoppas att det ser ut så i Paris just nu.