Monday, October 31, 2011

Helgfrukost

Helgfrukost. Fast idag är det måndag och jag har börjat skolan igen, efter en sju veckor lång praktikperiod. Det kliar i benen av att sitta still en hel dag i skolan!

Saturday, October 29, 2011

Enkelt och randigt

Efter att ha sett alla fina strumpor som Fröken C stickar så kände jag ett mycket starkt behov efter ett par egna enkla randiga sockar. Ibland är det enklaste det absolut finaste!

Mönstret är mitt egna som jag baserat på Baudelaire men sen gjort lite ändringar i. Och skippat spetsmönstret på då.
Garn: Okänt ullgarn som jag råkade ha hemma.


Tack för alla fina ord om mina vantar, och om hur jag tänker kring priser!

Friday, October 28, 2011

Ett litet inlägg om pengar och värde

Jag har faktiskt bara fått positiv respons på mina priser jag satt på mina vantar, men jag känner ändå att jag vill skriva lite om mina tankar kring priser.

Hantverk tar tid. Det är liksom själva grejen med hantverk, att det inte stressas fram utan är handens verk.

Tyvärr är det ofta så att hantverk värderas väldigt lågt, framförallt det traditionellt kvinnliga hantverket. Jag vill motverka det, jag vill att handstickade saker ska värderas högt! Därför har jag satt ett ganska högt pris på mina vantar. Men även om priset är rätt högt blir den en skrattretande låg timlön för mig, just därför att hantverk tar tid.



Tuesday, October 25, 2011

Nu finns det vantar till salu!



Nu finns det vantar till salu i min webshop! Alla vantarna är handstickade av mig och är i 100% ull eller alpaca. HÄR klickar du för att gå till min affär.

Alla priserna är inklusive frakt inom Sverige.

Monday, October 24, 2011

Denna hösten ett liv

Sliten är bara förnamnet. Den här hösten alltså, den har varit så fullbokat så jag vet inte vart jag ska ta vägen. Mest roliga grejer, så det är ju lite av ett lyxproblem, men de senaste dagarnas trötthet får mig att bara vilja gråta hela tiden. Nu ska jag inte boka in mer grejer, inte ens roliga saker, varje dag efter jobb och skola är det bara att åka hem. Vara hemma. Jag älskar ju att vara hemma, behöver vara hemma mycket.

Blogginlägget igår såg så lyckligt ut, kände att det var lite falskt... min söndag var nämligen allt annat än lycklig, min ibs-mage ballade ur och jag hade svår magknip hela dagen.

Alltså, hur sjutton orkar ni som har barn? Hur hinner ni? Det övergår mitt förstånd. Jag hinner liksom knappt se till att jag själv får lagat mat i magen.

Sunday, October 23, 2011

Fönstret


Jag gillar fönstret i vårt vardagsrum. Det är stort och ljust och fint. Och fyllt med pelargoner, som säkert borde få övervintra i någon källare, men jag försöker hålla liv i dem i lägenheten istället.

I fönstret hänger vimpeln som jag bytte till mig av Nusse.


Och såhär ser jag ut framför fönstret! Eller såhär såg jag ut igår, innan jag åkte hem till Karin på middag. Vi leker Halv åtta hos mig, och igår var första gången. Man borde äta trerätters oftare!


Saturday, October 22, 2011

Garn för alla smaker

Jag och min syster har väldigt olika smak (positivt eftersom vi aldrig slåss om samma saker) och jag vill ju att hon ska uppskatta de kläder jag stickar till hennes bäbis, så igår fick hon helt enkelt följa med till Tummelisa och vara med och välja garn. Randigt i gult och vitt och med träknappar ska det bli!

Friday, October 21, 2011

Eyelet yoked baby cardigan

Mönster: Eyelet yoked baby cardigan
Garn: Drops muskat som jag hade liggande hemma.
Stickor: 3mm

Vissa stickningar får man kluvna känslor för. Det här är en sådan. Det beror nog mest på garnet, Drops muskat är lite för glansigt för min smak. Vanligtvis brukar jag inte slutföra stickningar jag är kluven till, men den här gick såpass fort att sticka att den fick bli klar ändå.
Mönstret är helt ok, jag tycker att den ser lite för vid ut i förhållande till längd och jag tror (obs tror, jag har ingen aning om bäbisars storlek) att den är till storlek större bäbis och inte till nyfödd.

Min syster kommer till Göteborg idag så jag ska få klappa på bäbismage och hon ska få barngrejer! Yay!

Wednesday, October 19, 2011

365 dagar

Mitt projekt fortsätter! Jag är nöjd varje dag som jag kommer ihåg att fotografera. Ibland är det svårt, men oftast är det roligt. Jag kommer nog sakna det sen när året är slut.

Dag 291
Jag har äntligen köpt en ny sänglampa efter att ha läst med för dåligt ljus många många kvällar. Har många krav: snygg, ljuset ska gå att rikta, enkel i formen och inte för dyr. Den här uppfyller alla. Från Lagerhaus.

Dag 290
På väg till en fika med en vän.

Dag 289
Såhär såg jag ut på måndagens morgon.

Dag 288
Drömmarnas kaj eller Döda skeppens kaj? Kärt barn har många namn. Gullbergskaj är väl det riktiga.

Dag 287
På promenad på slottsberget med Camilla. Knäppt att det bara tar ca 20min att gå till Sannegårdshamnen (nybyggt finområde) från Biskopsgården (förort) där jag bor. Det blir en klasspromenad.

Dag 286
Kulturnatta! Jag var på teater och såg Klungan, så jäkla roligt! Sen promenerade mamma och jag i Änggårdskolonin.

Dag 285
Julen börjar komma upp i hyllorna på Cervera.

Dag 284
Jag var på pysselkväll hos en kompis, där var även världens sötaste hund Otto!

Tuesday, October 18, 2011

Upphovsrätt

Visa Lisa har precis skrivit bra och informativt om ämnet, det går att läsa här. Och för några månader sedan skrev Kamilla, aka Arga stickaren, också bra och informativt vilket går att läsa här.

Så, klicka på länkarna och läs! Viktiga grejer det här.

Sunday, October 16, 2011

Jul


Kalla mig galen, men jag börjar verkligen längta efter julen nu. Jag älskar julen! Bakade skurna pepparkakor igår, efter bästa receptet som står i Elin Eks tantbok. Vill börja pynta, men får nog vänta sex veckor till i alla fall. Då är det första advent! Yay!

Och det är verkligen hög tid att börja med julklapparna nu, som stickerska gäller det att vara ute i god tid! Fast för mig blir det nog bara två stickade presenter i år. Minns ett år när jag firade jul med ett gäng kompisar i Kina, och fick för mig att ge nåt handstickat till alla. Lite vatten över huvudet där.

Friday, October 14, 2011

Lights in Alingsås

Just nu pågår Lights in Alingsås, ett ljusprojekt där ett gäng olika designers gör installationer i Alingsås. Alldeles gratis, och pendeln tar inte så fasligt lång tid alls från Göteborg. Bor ni här så åkt dit för sjutton!
Min kompis Annsofi bor i Alingsås, så jag mötte upp henne där och gick och fikade. Även fiket var upplyst.


Som en liten sagovärld!


Magiskt. Men klä er varmt, ett litet tips från en som råkade prioritera snygg kappa framför värme. Syns ju ändå inte i mörkret!

Thursday, October 13, 2011

Dagar

Dag 282
Jag har helt glömt bort att blogga om att min kompis Camilla flyttat in hos mig! Men det har hon, och det är mycket trevligt. Det blev lite tomt när Andreas bor kvar i Madrid, så Camilla ska bo här i några månader.

Dag 281
Andreas är hemma i några dagar. Söndagsfrukost!

Dag 279
Jag har nya skor, fast gamla då. Från Emmaus. Världens skönaste!

Dag 277
Ett iittala podie och en iittala vägg som jag fixat med.

Dag 276
Promenad i mina kvarter.

Dag 275
Camilla hade med sig världens finaste bakmaskin! Matchar min grodd-grej perfekt.

Dag 274

Tuesday, October 11, 2011

En liten kanin till en ny bäbis

Den här kaninen, som visst är lite trött tror jag, är till en alldeles speciell bäbis. Nämligen min systers! Jag ska bli världens bästa moster! Bäbisen är än så länge kvar i magen och stannar där i ganska många månader till, men sen! Jag längtar. Och stickar ännu fler babygrejer.

Garn: bomullsgarn av okänt slag. Klänningen är gjord av restgarner från den här tröjan.
Stickor 3mm

Så, vad tycker jag om mönstret? Ärligt talat är jag inget fan av det. Kaninen blev ju söt och så, men jisses vad många onödiga sömmar! Jag _hatar_ att sy ihop stickade grejer. Och varenda liten del på kaninen hade en söm. Ska jag sticka efter det här mönstret igen krävs en hel del ändringar känner jag.

Monday, October 10, 2011

Ny favoritsjal!


Ny favoritsjal och nytt favoritmönster! Och garnet är ju en gammal favorit, så idel favoriter idag alltså.

Det här mönstret var perfekt i sin ambitionsnivå! Kräver lite koncentration, vilket gör att det blir roligt, men samtidigt inte mer än att jag kan kolla på tv samtidigt. Och så gillar jag att den inte är så romantisk (förutom färgen då :) eftersom jag älskar att sticka spets men inte är så förtjust i att ha det på mig.

Mönster: Shetland triangle av Evelyn Clark, finns att köpa här
Garn: Malabrigo lace i färgen Damask rose. Inköpt på Lil Weasel i Paris. Ca 1,5 härva gick åt.
Stickor: 4mm
Antal repetitioner av mönstret: 19

Sunday, October 9, 2011

Favoritsjalar av olika slag

Anette och Litet nystan kommenterade och undrade vilket mönster som är min favorit av alla sjalar jag stickat. Det finns lite olika varianter av svar på det!

Jag kan börja med att berätta att jag älskar STORA sjalar, små som bara ska ligga lite fint över axlarna är inte min grej. Stort ska det vara, oftast stickar jag med några stickor större än vad som är angett i mönstret och med ullgarn. Gillar kontrasten som blir av grov ull och fin spetsstickning. Fast mitt absoluta favoritgarn till sjalar är nog Malabrigo lace ändå. Det är som att ha på sig ett mjukt ulligt moln!


Den sjal jag stickat flest gånger är Swallowtail shawl av Evelyn Clarke. Det mönstret är precis lagom komplicerat för mig, lite utmanande men ändå lätt nog att kunna komma ihåg utan att titta på pappret hela hela tiden. Den får dock minus för sina nuppar, jag hatar att sticka nuppar (nupp = plupp som blir av att man ökar ett helt gäng ma
skor i en maska på rätsidan och sen stickar ihop dem på avigsidan).

På plats nr 2 över roliga sjalar att sticka kommer Ishbel. Den är också lagom komplicerad, jag kan ha den som resestickning utan problem. Jag gillar också att snibbarna blir böjda så att den formar sig bra över axlarna. Dock stickar jag den alltid större än mönstret anger, annars blir den ju pytteliten! (tycker jag som älskar stora sjalar då).

Sen kommer en annan kategori, nämligen de sjalar jag är mest nöjd med. Laminaria och Echo Flowers sjal, alltså vilka fantastiska sjalar! Men - så jobbiga att sticka. Sista varven på Laminaria tog hundra år var ungefär. Tusen miljarder nuppar har de också.



Om man klickar på bilderna så kommer man till blogginlägget med mer info om just den och den sjalen. Stickor och garn och så.

Saturday, October 8, 2011

Sjalar sjalar sjalar!

Ehm, jorå, sen den där första sjalen för fyra år sen har det visst blivit en del såg jag när jag rensade lite bland i min sjalsamling. Och det här är bara de som jag inte gett bort och som jag faktiskt använder....

Wednesday, October 5, 2011

Inlägg nr 800

Det här är mitt 800:e blogginlägg, galet! Det har hänt en del sen mitt första blogginlägg i juni 2007. Då var jag 19 år och hade precis gått ett år på Stenebyskolan. Sen dess har jag gjort slut, flyttat hemifrån, träffat Andreas, blivit sambo, skaffat katt, flyttat till Madrid och flyttat hem igen, gått tre olika utbildningar (men än så länge inte slutfört någon), jobbat med gamlingar och jobbat med second hand.
Det är också ca fyra år sedan jag stickade min första sjal. Sen dess har jag lärt mig rätt mycket om stickning! Sjalen på bilden är min andra spetssjal, den stickades 2007.

Det här är jag för fyra år sedan. Idag är jag annorlunda än jag var då, fast mer mig själv tror jag. I alla fall gladare och tryggare! Pax för att aldrig vara 19 igen!