Friday, June 15, 2012

Insidertips om Dalarna?


På söndag åker jag till Dalarna tillsammans med min mamma och mormor, ser fram emot den här semestern jättemycket! Jag åker mycket hellre till Dalarna än till valfri solkust (alltså det är ju gött att ligga på stranden, men jag tröttnar efter ca 30sek).

Nu efterfrågar jag era bästa Dalarna-tips! Vet att flera andra stickerskor bor i Dalarna med omnejd, och nu vill jag ha insidertipsen. Vi ska bo några dagar i Mora, några dagar i Tällberg och några dagar i Falun. Det som redan nu är inplanerat är Zorngården, Sundborn, Jobs handtryck, Nusnäs, Sätergläntan och Falu Koppargruva. Finns det något annat vi måste se? Eller något mysigt fik/restaurang? Vi gillar fika väldigt väldigt mycket!

Sen möter jag upp Andreas i Falun och firar midsommar med hans kompisar där (han är uppväxt i Falun men hans familj bor inte där längre), och sen åker vi upp till Grövelsjön tillsammans med Andreas familj som hyrt en stuga där för att vandra i en vecka. Direkt efter det tar vi tåget till Stockholm och går på dop (min packning är rätt blandad kan man säga, finklänning och vandrarkängor i en salig blandning).

Så från och med söndag blir det lite tyst på bloggen, jag kanske mobilbloggar lite men tycker att det är rätt klumpigt, så det är möjligt att det bara blir tyst.

Bilderna hittade jag när jag bildgooglade på Dalarna, de kommer från folkdrakt.se

16 comments:

Anonymous said...

Wåhlstedts garnspinneri i Dala-Floda såklart! Jag var där på studiebesök på sent 90-tal och fick se själva ”fabriken” lika underbar som garnet.

Hela Dalarna är vackert såklart.

Emmas dagar said...

Jaha då!
Om ni "springer på" en spelmansstämma så brukar det vara mysiga tillställningar, där man kan spankulera kring och lyssna på buskspel, lära sig lite schottis, eller sitta och fika till tonerna från ett mastigt spelmanslag.
Trevlig dalatripp!

Stiko Maria said...

Jag är Leksandskulla (som Tällberg hör till) så jag har nog mest tips vad man kan göra i Leksand.
I Siljansnäs, finns Buffils Annas café & restaurang - helt oslagbart vacker utsikt!!
I Leksands centrum är gårdscaféet på norsgatan väl värt ett besök! Supergott fika där! Kajen och strandpromenaden efter älvens och Siljans strand är gudomlig så här års. Finns många ställen där man kan sitta och fika och njuta av skvalpet från SIljan - eller bada fötterna! Är du i Dalarna måste du passa på att besöka hemslöjdsbutikerna också! Både Leksands och Faluns får klart godkänt. Det allra bästa i övrigt är att ta de mindre bilvägarna och bara njuta av det vackra landskapet! Hoppas ni får det bra!

Clara said...

Jättebra tips! Jag antecknar flitigt! Tänk att jag glömde Wåhlstedsts spinneri, det är ju ett måste!

Ebba said...

I Mora bör du besök hemslöjden (såklart) och fika på Mora kaffestuga (ligger på gågatan).

Ha det fint i det fina landskapet!

Fia said...

Hemslöjden i Dala Floda är helt vansinnig (fantastisk alltså). Den är värd en extra tur, men verkar bara vara öppen fredagar och lördagar.

Och i Leksand är Siljans Konditori ett grymt ställe att fika på. Världens godaste bakelser. Det är ju ganska nära Sätergläntan.

Alinda said...

Hej!
I samband med Falu koppargruva (helläcker att åka ned i by the way) finns ett torp som är ett fik och helt fantastiskt. Åt dit! Jag var där för 4 år sedan och har fortfarande inte glömt det...
Kram Alinda

Dödergök said...

Känns som att det är upp till mig att göra reklam för södra Dalarna. Att bara åka längs med älven från Torsång och neråt är en mycket njutningsfull upplevelse. Cafeet på gruvområdet i falun är tyvär stängt pga reparation (vi var där och försökte fika nyss)men annars gillar jag och mannen en anspråkslös fika på Kopparhatten vid Dalarnas museum. För Dalarnas museum är givet om man är det minsta intresserad av stickning. Hur mycket tvåändsstickning som helst att götta ner sig i.

Annars kan jag tipsa om ca en miljon loppisar där man faktiskt fortfarande kan fynda, Pärlan i Gustavs (söder om Borlänge) är ett hett tips.

kråkspark said...

Jag tänkte också rekommendera Wåhlstedts, Buffils-Annas i Siljansnäs och Hemslöjden i Mora men de tipsen har du redan fått. Ett otroligt vackert ställe är Skattungbyn med milsvid utsikt över skogarna. Bjursås uppe på berget är också jättefint. Och en runda runt Siljan är ett måste.Egentligen finns det hur mycket som helst att se! och många loppisar finns det!

Johanna said...

Om du vill se fler museihem än Zorngården och Carl Larsongården (båda är helt underbara) så är Hildasholm i Leksand också väldigt fint!
Fricks konditori i Rättvik är mer prisvärda och lika goda som Siljans konditori i Leksand.
I Rättvik är det också fint att gå ut på långbryggan och så finns det en grymt bra Erikshjälpen, men de har ganska begränsade öppettider.
I Leksand finns affären Lop-nor som är ett stort hus proppfullt med prylar, helt klart värt att se.
Och såklart är hemslöjden värd att besöka i varenda tätort! Den i Rättvik och den i Leksand har små utställningar med respektive folkdräkter. Vet inte hur det står till med de andra.

silveropulver said...

Faluntips kommer här: Skyttepaviljongen (googla för karta) för fika, Staberg (kort bit utanför stan) för lunch och fin trädgård, "did you give the world some love today babe" på fisktorget för fina prylar och fika. Är det sol kan ni sitta på bryggan på bryggcaféet och äta glass. Hemslöjdsaffären på torget är rätt fin. Promenera hela slaggatan bort för en del fina affärer med gamla prylar, onytt längst bort är favoriten.
Ha så trevligt!

Anonymous said...

Leksand har ju hemslöjdsförening som är trevlig. De är ju inte långt från tällberg. Dessutom så är ju siljans konditori fantastiskt, och när man ändå är i Leksand så kan man gå en runda på strandpromenaden! Märks det att jag trivdes bra där?

kram Emma/ecadesign

Tyg och otyg said...

Kul att du kommer till min stad, d v s Falun! :) Du har redan fått många bra tips, jag lägger till några till. Du får med länkar, så att du lätt kan kolla öppettider, vägbeskrivningar och så.

Missa inte den stora slöjdutställningen och elevutställningen från Leksands folkhögskolas bokbinderiutbildning på Dalarnas Museum när ni är i Falun! Jättefina utställningar och den fasta utställningen är också väl värd ett besök. http://www.dalarnasmuseum.se/

För fika rekommenderar jag Skyttepaviljongen på Lugnet
(http://www.skyttepaviljongen.se/) och Did U som Silver o pulver tipsat om.

Det finns också en utställning i Leksand, på Kulturhuset/biblioteket (bredvid hemslöjdsbutiken) tror jag, som jag inte hunnit se själv än, men som jag tror är fin och som jag ska försöka ta mig till under sommaren, som bygger på japanska vintagekimonos.

I Leksand finns också en sommarbutik som heter Under samma tak, som olika hantverkare har tillsammans och som jag tror är besöksvärd. Fb-sida här: https://www.facebook.com/UnderSammaTak

Sist men inte minst vill jag rekommendera Djura Bok & Pappersverkstad (http://www.djurabok.se/) som en bekant till mig och hennes man driver och som är ett litet bokbinderi och en fin liten butik (de är också delaktiga i den butik i Leksand som jag nämnde ovan).

Hoppas ni får en trevlig tur och om jag ser dig på stan så kommer jag fram och säger hej! :)

Tyg och otyg said...

Jag glömde ett par fikatips! Nyfiket på Rättviks gammelgård (passeras på vägen mellan Mora och Leksand). Jättetrevligt, hembakt och ekologiskt. De har en del konserter under sommaren också. http://nyfiket.wordpress.com/
Och så Trädgårdscafét i Borlänge som drivs av en ung tjej och serverar ekologiskt och vegetariskt/veganskt, både mat och fika.
Det är mycket jag själv måste hinna med i sommar, känner jag nu när jag listar det så här. :)

stickveronica said...

Ett tips från mig som brukar passera Dalarna på resa mellan Värmland och Hälsingland är Stackmora vävstuga. Förut låg butiken inne i Orsa, men nu har den flyttat utanför.

Själva garnbutiken var ganska ordinär, men de säljer garn på kon från Jamiesons of Shetland. De nystar av precis så mycket man vill ha och har hur många fina färger som helst!

Anna-Signe said...

I Leksand finns Munthes Hildasholm (hemsida finns) där är delar eller hela (?) herrgården bevarad i intakt skick sedan 20-talet! Vacker stor trädgård har gården just invid vattnet där man kan köpa en fikakorg och ta med ut om man vill. Tror du skulle gilla :)

Sommarahälsningar från en Leksing.