Wednesday, February 20, 2013

Skötväska?

Småbarnsföräldrar, jag behöver era råd! Det finns en grej som vi inte skaffat än och det är skötväska. Men frågan är om det behövs över huvud taget? Vi bestämde oss för att vänta lite och se, men å andra sidan har vi ingen väska hemma som passar att hänga på barnvagnen så jag vill ändå kolla lite vad som finns. 

Kärade ner mig totalt i väskan på bilden som kommer från Littlephant och var helt inställd på att köpa den, men så visade den sig kosta freaking 1500kr! För en tygväska liksom? Och alla som finns i babyaffärer är både dyra och i mitt tycke fula. Om vi nu kommer fram till att vi ska köpa en väska, vart kan vi då få tag på en som är snygg och inte alltför dyr?

35 comments:

kråkspark said...

Du kan ju sy en för nästan inga pengar. Det gjorde jag och den funkade bra till alla fyra barnen. Tycker att det var en bra grej att ha allt i när man åker bort eller bara är ute en längre tid . Klart att de funkar med en vanlig väska och en filt att rulla ut när det ska bytas blöjor.

Emma Eckerbom said...

Vi köpte en klassisk Kånken.
Jag var lite anti-trendig-skötväska. (Alla andra skulle ha speciellt och dyrt.)
Kånken var jättebra som skötväska! Man kan öppna hela locket. ETT stort och ETT litet fack. Flaskfack på sidorna.
Jag sydde fast en halvstor handduk på en bit frottéplast som underlag. Perfekt!
Man kan ha den på ryggen och är fortfarande jättebra. Vår bebis är 6,5 nu och har snart vuxit i den igen ;-)

Anonymous said...

Helt vansinnigt dyrt! Men det är bra att ha en, det är en del man vill ha med sig när man går ut. Några blöjor och nånting att byta blöjor på, ett par ombyten till bebin. Kanske flaskmatar man och då behövs en del grejer. Jag köpte en enkel svart väska på stadium för 99 kr, och sydde på några stora knappar i olika färger. Det blev jättefint och väskan fungerade utmärkt.

Ia said...

Jag är av den inställningen att skötväskor är de bästa väskorna ever! Jag är sådan som vill att allt ska ha sin egen plats och det är det som är bra med skötväskor, hur många fack och fickor som helst. Jag använder den jag köpte från Dadgear till skolan. Men visst håller jag med om att de är onödigt dyra!

Clara said...

Kråkspark: Ja, jag har funderat på det. Men jag är rätt dålig på att sy mer komplicerade grejer, slarvar alltid för mycket med sömnad och själva grejen är ju att den ska ha många fack.

Emma: Men kunde ni hänga Kånken över vagnen på nåt sätt? Jag har en, men det är ju skönt att slippa bära om en nu ändå är ute och drar på något annat.

Hildebrandskan: Det är nog det bästa tipset, att kolla efter praktiska väskor som inte har etiketten skötväska. Alla barnprylar kan liksom lägga på en nolla bara för att det står baby/mamma etc på.

Ia: Ja fack verkar ju vara en höjdare! Jag älskar också att organisera saker.

Saras pyssel said...

Vi köpte en väska på Stadium för 99 kr som vi är jättenöjda med! Svårare & dyrare än så behöver det inte vara. Men det beror ju på hur petig man är med väskan...

luxia said...

Jag har aldrig förstått grejen med skötväska. Har bara stoppat ned nån blöja i nån annan väska jag ändå haft med mig för att ha plånbok och vattenflaska i, typ. Men det beror nog på att vi dels är snålpackare, dels inte har haft vagn, utan burit storebror och lillebror i sjal först och sele sen.

Jag röstar för att köpa nån annan passande väska eller muta en släkting att sy! Och varför måste den hänga på handtaget? Det ser så klumpigt ut. Kan man inte ha den under, eller på sin rygg?

Anonymous said...

Jag köpte också en Kånken. Tyckte det funkade jättebra. Småsaker hade jag i en necessär inuti.
Hur man kan hänga beror väl på vad man har för handtag på vagnen men jag kunde hänga väskan genom att knäppa de små "toppremmarna" runt handtaget på vagnen.
Visst ska man trivas med "skötväskan" för man kommer ju att använda den en del men det är såklart många olika väskor som skulle kunna passa utmärkt. De som är designade skötväskor är ju hutlöst dyra...
/Alma

Anonymous said...

Jag sydde en egen, det var det tråkigaste jag sytt men otroligt praktiskt. Slippa ha ryggsäck, kunna få plats med skötunderlägg, flaska, blöjor, neccessär, extrakläder. Plus att man har sina egna pryttlar inom räckhåll: plånbok, vantar osv. Brio Go har bra packutrymme undertill så länge man har liggdelen på men sen känns det mkt mindre när man sätter på sittdelen. / nusseida

Ostickat said...

Jag har haft skötväskor men aldrig riktigt använt dem, jag har använt mina egna större väskor som antingen hängt på handtaget el legat undervagnen. Med sista barnet hade jag minikånken till mina större barn, oftast "låna" jag nån av dem. Liten o nätt, man tar inte med sig onödiga saker utan bara det som verkligen behövs/får plats :-) Den har jag spänt på sidan av vagnen med de små banden högst upp på väskan. Lycka till med letandet!

Kristina said...

Vi hade en axelremsväska från paul frank som skötväska under första halvåret. Hade aldrig klarat mig utan, men vi bor på landet, 2,5 mil in till stan och till BVC. Hade alltid med mig, extra kläder, amningsinlägg, blöjor, plastpåsar för smutsiga kräkiga kissiga kläder och smutsiga blöjor, underlag att lägga ut på offentliga toaletter och lägga bebis på. , salva till rumpan, vattenflaska till mamman, bindor och rena trosor. , plånbok, telefon. Hmm ja det var nog allt. Vid 6 månader blev det tillägg i väskan på nappflaskor, mat, grötpulver, fruktpure. Väska. Behövdes verkligen från dag ett. Har man sedan ett barn som kräks mycket så vill man ju ha några rena bodiesar och byxor.

Monstermønster said...

nei, vi brukte det lite. Brukte en pcskulderveske istedet som vi hadde liggende, som da kunne henges over vognhåndtaket. Og så innmari mye ting hadde vi ikke med, men nå hadde jeg flaks og har hatt to barn som ikke gulpet, så klesskift feks trengte jeg ikke ha med.

Anonymous said...

Det går bra med vilken väska som helst! Många använder någon typ adidas-axelväska från Stadium. Vi köpte en från Granit: http://granit.se/filearchive/7/7696/95234_vaska_retro_denim.jpg

Det bästa tips jag fick var från en vän som sa att man skulle köpa en väska utan "flärp-lock", en som gick lätt att öppna med EN hand och inte ramlade när man öppnade den. Byter du blöja på skötbord eller i värsta fall på ett toagolv på stan, så vill du hålla i barnet hela tiden.

Emmas dagar said...

Angående Kånken så hade jag den oftast i korgen under vagnen eller på ryggen. För om man går iväg från vagnen och vill ha med väskan så är det skönt att ha den på ryggen.

Ibland knäppte jag den runt handtaget som "Anonymus".
Senare skaffade vi en sån där nätväska att hänga på barnvagnshandtaget.
Dumt att inte de där krokarna på handtagen på 70-talsvagnarna finns på moderna vagnar. Det kanske inte är korg under vagnen heller?

Nu var väl Kånken inte det billigaste alternativet just då. (Men bra mycket billigare än en skötväska.) Men vi använder den ju nu också, så den räcker länge.

Emmas dagar said...

Emma Eckerbom, längre upp, det är alltså jag det :-)

Malin said...

Ännu en röst på Kånken (eller nån annan ryggsäck man redan har) :-) Funkade jättebra för oss. Man behöver faktiskt inte ha så värst mycket saker med sig: en blöja eller två (vi körde tygisar), en handduk att ligga på vid byte, lite extrakläder, liten leksak, typ. Får plats i Kånken tillsammans med plånbok och nycklar :-)

Hänga väska på vagnen = väska som hänger i vägen så man sparkar på den... och är den hängade väskan för tung kan vagnen välta. De flesta vagnar har ju plats under ifall man inte vill bära väskan.

Kajsa Pamp said...

Lägger till än en röst för kånken :D Har mindre påsar/förvaring i den och har den antingen på ryggen eller under vagnen. Det mesta till ett blöjbyte har jag i en tygkorg (rättså enkla sömnadsprojekt) jag plockar ur och ställer på skötbordet/skötytan.

Försökte med att ha skötväska (följde med när jag köpte vagnen) hängandes på barnvagnshandtaget men jag upplevde det bara som att den var ivägen och den svängde mkt irriterande när vagnen skulle på/av/står å gungar på kollektivtrafiken!

Behöver jag extra mkt saker, som ombyte till mig osv, så har jag det i en kasse för sig eftersom det sällan är akut att få fram.

Funderar däremot på att virka en nätväska som får plats i kånken att kunna hänga på vagnshandtaget som kundkorg när jag handlar!

metamorphosis said...

Jag instämmer i kören känner jag...

Väska - ja, absolut!
SKÖTväska - nej, inte om du inte absolut vill, hittar en du gillar och känner att du har pengarna att lägga på det!

Oioi har jag hört har snygga icke-skötväskeliknande skötväskor, och JujuBe har jag också hört de som är nöjda med, men för egen del har det funnit roligare/viktigare saker att lägga pengar på...

Ett enkelt fodral (hemsytt helt ok - inga komplicerade saker här!) som rymmer blöjor och tvättlappar så man snabbt får upp allt det på en gång, en vattentät påse för smutsiga blöjor (när vi haft tygisar) och en lite tygkasse för ha alla små extrakläder samlade på ett och samma ställe har jag däremot gillat att ha för att lätt kunna packa upp/ned, hitta det jag behöver och byta mellan väskor.


Knitbyme said...

Om du eller mamma har ett "gammalt": klipp itu o sy kanter samt sy på nån ficka eller två på "utsidan" på ett par ställen. Sy oxå på två band eller kardborrend. Sen är den bara att rulla ihop som en lite sovsäck typ. På det täcket kan du lägga hen vid blöjbte sovtid eller var som helst. Lite gosigt o praktiskt på samma gång. Läggs under vagnen.

Anonymous said...

På onlinebutiken Jollyroom hittade jag en ekovänlig, helsvart skötväska med fack för 299 kronor. Den ser kanske inte så spännande ut men går ju att pimpa som man vill. Lagom pris i alla fall tyckte jag. :-)

/Garnfröken

Ulrika said...

När mina barn var bebisar använde jag en väska ungefär som den här:

http://www.stadium.se/klader/barnklader-122-164/accessoarer/120142/revolution-one-strap-bike-bag#.USXGgaUWpQk

För mig var det viktigt att den fick att hänga tvärs över sig och att den gick att öppna med en hand. Kortade man remmen kunde man också hänga den över handtaget som en "vanlig" skötväska.
I väskan hade jag som Emma beskriver, en handduk ihopsydd med plastad frotté. Funkade finfint och i och med att väskan var så billig så behövde man inte känna att man måste vara jätterädd om den heller.

Anonymous said...

Hej,

vi hade ingen speciell skötväska, fungerade mycket bra med den vanliga väskan eller en ryggsäck...
Mitt bästa råd är väl att inte köpa på er förmycket över huvudtaget innan bebisen kommer. Det finns så mycket åsikter och råd och tips och reklam kring allt men man märker ganska snart vad man själv behöver och vill prioritera...Allt löser sig

hälsningar Anna

Anonymous said...

Vi brukte en vanlig sekk fra Hagløfs som vi la under vognen. Mye bedre å få med seg når vi skulle bære baby og utstyr, det ble vanskelig med vesken vi også testet.

Lea said...

Till första barnet använde vi skötväskan en del. Det var skönt att ta med den och veta att man har allt med sig. Däremot tyckte jag alltid det var lite knöligt att ha en väska hängandes på vagnen, så jag skulle rekommendera nåt att ha på ryggen eller under vagnen.

Allt som andra barnet någonsin har behövt har fått plats i en packpåse som sedan lagts i dn kasse eller väska som passar turen u övrigt.

Anonymous said...

Vi har en superbra skötväska från Babyproffsen, fullt med fack att sortera blöjor, tvättlappar, extrakläder, skötunderlägg, kräkhanddukar, plastpåsar, dregglisar, matburkar och allt annat nödvändigt i! Det är deras enklaste och billigaste modell, vi köpte den för fyra år sen för typ 200-300 kr och den används nu till andra barnet. Tror de har kvar den modellen. Kan varmt rekommenderas!
Två superbra grejer med den är att:
1) den har inget "flärp-lock" utan endast dragkedja på stora facket, så man kan öppna den med en hand
2) man kan enkelt hänga den på vagnens handtag med hjälp av två stycken korta, tryckknappsförsedda flärpar på sidorna, och den hänger då INTE ner så den är i vägen när man går! En poäng med att kunna hänga väskan på handtaget är att det OFTAST saknas krok på väggen på offentliga toaletter, och finns det så är det inte i närheten av skötbordet. Hänger man väskan på vagnen slipper man ställa den på ett äckligt toagolv och man slipper böja sig ner hela tiden. Vagnen har man ju alltid med sig in till skötrummet/toaletten.

Kolla Babyproffsen!! :)

Ulrika said...

Har aldrig fattat grejen med skötväska. Känns liksom ängsligt tänker jag. Men så tänker jag. Vilken väska som helst bör väl funka? Och du som säkert kan sy kan ju sy en själv. Vänta ett tag och se efter vad du behöver. Jag tyckte att det enda som jag behövde i väskan var blöjor, servetter och en liten handduk. Använde - och använder - min gamla Marimekkoväska. Perfekt att hänga över styret!

Anonymous said...

kan bara tipsa om Lotta Jansdotters böcker, särskilt "Simple sewing for baby" (vet inte vad den heter på svenska) Hon har en massa bra (och enkla!) sömnadsprojekt som man inte behöver vara expert för att göra och som ser ut att vara väldigt användbara.
Jag kollade också på Littlephantväskan när jag var i Stockholm sist och tänkte bara "nej tack"

j´shörnan said...

Det finns vldigt fina tyger på ikea jag skulle sy en egen jag har haft en skötväska till alla mina tre barn en från babyproffsen jag var jättenöjd med den men skulle det vara idag skulle jag sy en egen. kram och lycka till.

Anonymous said...

Kan också tipsa om den billiga från stadium. Lillan är 5 mån nu och den funkar prima. Ett par fack och lagom stor. Bra att hänga över handtaget på vår brio-vagn med. Lycka till!

Omvåren said...

Och vi har "investerat" i varsin kånken till våra tre, först som sköt och alltmöjligtväska och så småningom att ha med sig till förskolan och sedan skolan... Den går även att hänga på barnvagnshandtaget.

Iréne JB said...

Oj vad engagerade vi blir! Tror att vi hade en skötväska som följde med vagnen som vi köpte begagnat. Men minns inte att jag använde den. Känner dock igen det där om att den hängde i vägen när jag gick med vagnen, så det måste jag ju gjort.

Det jag däremot minns var att jag använde en liten ryggsäck och att jag precis som Emma E sydde fast en halvstor handduk på en bit plastad frotté att ha som underlag vid blöjbyte.

Så min röst faller på en ryggsäck som jag tror att jag på något sätt hängde på handtagen med hjälp av bärremmarna. Baklänges eller hur jag nu ska försöka förklara det.

Anonymous said...

Jag sydde den enklaste tänkbara med vaxduk och bommulsfoder. Finns ju så fina vaxdukar- bra när det regnar! Tog nån timme bara. Inuti hade jag en stor necessär med blöjor och en liten med tvättlappar mm. Liten ficka för välling.
/Mara

Anonymous said...

Köpte en handväska som jag gillade. Kändes viktigt att den var lik mig det var inte skötväskorna...
Får jag rekommendera Susanna Helis bok "Föda utan rädsla" helt ovärderlig inför förlossningen!
Blivande barnmorskan och sticknörden Anna

Anonymous said...

Kolla på youtube, där finns det massor med videon om skötväskor. När du hittat do du gilar så kan du ju kolla om den fins på blocket. Själv har jag en skip hop versa och en skip hop pronto.

Tine said...

Jeg oppdaget bloggen din i dag, så er nok alt for sent ute og du har kanskje funnet den perfekte stellevesken?
Ville uansett bare tipse om den vi har, vi har samme vogn som dere, bare i grått, og kjøpte stellevesken fra brio som hører til vognen. Fargen er lik som vognen så den går litt i ett - det liker vi, den er ikke så dyr, den er ikke alt for stor, men rommer mye inni.

:)

Tine