Monday, April 29, 2013

Biffen Astrid

Alltså, det här med passform på barnkläder. Är det bara jag som har problem med det? Att Astrid är en liten tjockis på 6kg till sina 9 veckor vet vi, men SÅ stor skillnad är det väl knappast på henne och andra barn? Jag trodde liksom att alla spädbarn var små tjockisar med korviga lår.

Bilden ovan är rätt suddig för Astrid var mer intresserad av att käka upp sin hand än att ligga still och bli fotograferad, men där syns det hur långa byxorna blir på henne när de är lagom i midjan. Nu har hon strl 62 i bodys och minst strl 74 i midjan på byxor, annars sitter de supertight just i midjan. 

I helgen började jag därför sy egna byxor till henne. Med 62 mallen + 80 mallen i midjan och med 6cm kortare ben blev byxorna lagom! Är sjukt stolt över dessa byxor, i vanlig fall syr jag bara raksömmar och att sy i muddväv kändes läskigt. Men jag bröt bara ihop en gång (när benmuddarna skulle sys på, det var pilligt) och jag är jättenöjd!

 Astrid är också nöjd, här modellar hon byxpar nr2 i pappas famn.

Mönstret är från ett gammalt nummer av Ottobre som jag beställde från deras hemsida, nr 5 från 2006. Sen använde jag den här beskrivningen för att förstå hur jag skulle göra. Nu har jag beställt mer muddväv och tänker sy ännu fler par, det här var ju jätteroligt!


17 comments:

maria carlander said...

Vilka jättejättefina byxor! Så fina tyger, och jag tycker att det är mycket finare med bred mudd på barnbyxor än de där smala som det brukar vara på köpebyxor.

Och Astrid ser glad ut :)

Jag hoppas verkligen inte att det finns någon sorts smalisideal när det gäller små barn (inte för att jag tycker att det borde finnas det oavsett ålder), de är ju som de är och helt fantastiska så.

Veronica A. said...

Så perfekt med hjemmesydde, custom made bukser! Kjempefine! Skulle ønske jeg kunne sy.
Lille Astrid holder bena i putestilling fortsatt - ser kjent ut:)

Det er nok større forskjell på babyer enn vi kanskje tror. Jentene mine har alltid vært lange og tynne og aldri hatt en valk på lårene - det hadde jeg ikke trodd var mulig før jeg fikk barn. Så jeg leter etter lange bukser med mulighet for stramming i livet og har etterhvert funnet ut hvor de fins. Liker at det er god plass ellers - klærne skal gi bevegelsesfrihet - og misliker sterkt at babyklær er tettsittende, små dameklær.

Sassas mamma said...

Kjempefine bukser! Godt jobba!
Astrid ser så blid og fornøyd ut atte:)

Helt enig med Maria C. og Veronica A.: Baby- og småbarnsklær skal IKKE være kopier av tettsittende (og ofte sexy) moteklær til voksne! Det blir rett og slett bare feil på så mange måter...

Anna said...

Hon verkar vara i samma storleksklass som min son! Däremot hade jag inte samma problem med kläder, så jag gissar att han kanske var längre vid samma ålder. Men visst är det skillnad på olika märken också. Jättefina byxor är det och skönt att du faktiskt kan ta saken i egna händer när köpeskläder inte funkar :)

Ingrid said...

Jag vill bara rekommendera en bra bok om man ska sy till barnen. I mitten av 80-talet kom boken "Sy kläder i mjuka tyger" av Åsa Lennartsson. Den kan finnas på Tradera alternativt Bokbörsen. Där har jag för mig att man hittar bra beskrivningar på det där med muddar.
/Ingrid

Kajsa Pamp said...

Det är verkligen jätteskillnad! Min tjej är långbent och smal för sin längd (hon väger 6 kg nu, drygt 4 månader gammal ;D). På pyjamasar från ottobre gör jag nästan alltid en strl mindre på bredden och en större på benlängden för att de ska passa. Hon växer ur byxor på längden innan hon vuxit i midjemudden :p (sen är köpekläder helknasiga, just nu kan strl 68 vara för litet, medan andra affärers 62:or är för stora... vette sjutton vad de går efter när de gör storlekar!)

Roligt att du börjat med sömnad själv :D Är helhäftigt att ha egensytt. Tips är att sätta igång med dregglisar rätt snart, så man har en hög när det börjar dregglas ordentligt...

Futu said...

Jättefina byxor! :-)

Clara said...

Tack!

Vilken skillnad det kan vara på barn! Roligt att höra om era barn Veronica Anna och Kajsa. Och ja, det är verkligen stor skillnad mellan olika märken! Fast alla märken är för smala i midjan för Astrid :).

Jag tror inte att det är något smalhetsideal på såhär små barn, men bara några storlekar större så börjar det skilja i storlek mellan flick och pojkkläder. Sjukt! Nä barnkläder ska gå att röra sig i och vara mjuka och gosiga, oavsett kön. Punkt slut.

Maria said...

Det är ju underbart med tjockisbarn. Mina båda hade passerat 7 kg vid den åldern :-) Numera är de smala och smärta så det sitter som tur var inte kvar när de fyller 10 år. Men det kan vara lite klurigt att hitta kläder som passar ibland.

Emma said...

Jättefina :) Vi har haft problemen på andra hållet nästan för vår dotter är mer lång och smal.

Anonymous said...

Att det är stor skillnad på barn och barn!!
Mina barn har haft storlek 74 när de varit 10-12 månader gamla.
Tog två månader innan de vuxit i sina kläder i storlek 50 efter födsel.
Dessvärre är jag inte så pysslig som du Clara, så jag sydde aldrig något eget. Men din blogg inspirerar mig till stickning, nu ska det banne mig snart bli en barntröja gjord!

Agnes said...

Superfina byxor på supergulligt barn!

Anna Martina said...

Astrid kommer helt klart bli Sveriges bäst klädda baby!

metamorphosis said...

Sötskrutten i snyggbyxorna!

Ang. barnkläder så ja, det kan skilja jättemycket mellan olika modeller! Har ibland såld vidare knappt använda kläder för att de helt enkelt inte gick på mina buddah-bäbisar (ffa inte med tygis-rumpa) men de passade nog finfint på de smalisar som de köptes till!

(nu så här några år senare får jag hålla ögonen öppna efter slim-fit-brallor för att de inte ska rutcha av de två äldsta vid första lilla studsmattehopp... ;) )

Helga said...

Perfekt ju! Rätt knäppt att det finns en sorts storlek för bäbisar. Kunde väl funnits midje och längd som på vuxenbyxor :) Tur du kan sy själv så du slipper köpa en massa iaf :) Vilket fint tyg också!

Clara said...

Jag kunde aldrig tro att det kan skilja så mycket på bäbisar, när de är i ungefär samma längd! Nu har jag lärt mig något nytt :)

Panne said...

Vi har motsatt problem med våre to. Laaange og tynne ;) strikkebukser er bra, da strikker jeg beina ekstra lange.