Saturday, June 29, 2013

Att köpa fina saker

Jäklar i min lilla låda vad vi köpt saker senaste tiden! För bara en vecka sen sa jag "den här månaden behöver jag verkligen ingeting". Eh jaha. Men sen var det rea på Gudrun Sjödén och där finns ju massa ekologiska grejer så lika bra att köpa nu när jag är en storlek större än innan graviditeten. Och så hade Polarn och Pyret rea och Astrid behöver ju kläder till hösten. Och då kunde vi ju lika gärna köpa lite från Lindex när vi ändå köpte i nästa storlek... Och ser ni den fina klänningen på bilden? Den fick jag i för tidig födelsedagspresent, så fin så jag smäller av. 

En annan dag var Astrid extra jobbig (har en fas nu som sagt) och då tröstade jag mig med att beställa garn. Det är något med att vara hemma hela dagarna som gör det så himla lätt att beställa saker på nätet. Det som inte syns på bilden är ju t.ex. Gudrunkläderna och ett paket från Kokobello som inte kommit än...

Dock - vi har faktiskt blivit väldigt bra på att köpa kvalitet framför kvantitet. Saker som håller, i ekologisk bomull om det finns och alltid giftfria grejer till Astrid. Vi har inte supermycket pengar direkt, Andreas har bra lön men min mammapeng är ett skämt (lägstabeloppet 5 dagar i veckan blir 3600kr efter skatt. Hur sjutton klarar sig ensamstående eller folk som inte är ihop med ingenjörer?!) men eftersom vi har låga fasta utgifter kan vi prioritera ekologisk mat och ekologiska kläder. Och kvalitet. 


10 comments:

Tyg och otyg said...

Den randiga klänningen var otroligt fin! Var kommer den ifrån?
Det är lurigt det där med köpandet alltså. Det är ju ganska sällan man som vuxen faktiskt verkligen behöver något. Smart av er att satsa på kvalitet och/eller eko iaf! Just Gudrun Sjödén tycker jag dock oftast att jag blir besviken på när det gäller kvaliteten. Det gäller inte allt, men påfallande ofta tycker jag att det är typ motsvarande H&M-kvalitet, fast fem gånger så dyrt...

metamorphosis said...

Kvalitet framför kvantitet är helt klart ett bra drag! Där är det faktiskt bra att köpa beg. barnkläder också. Håller de formen och färgen efter ett barn så håller de oftast till ytterligare några barn!

Tycker ofta att det går i vågor det där med köpande. I perioder köper jag inget, sen kommer en boom när alla behöver allt och pengarna bara forsar ut!

Ang. hur man klarar sig m pytteliten inkomst... man bara gör det. Köper inget/minimalt/begagnat, pluggar parallellt och lever på halvfart studiemedel och sparade slantar... Funkar något eller ett par år iaf, sen börjar basplaggen falla i bitar ;)

Ine said...

Så mye fint! Helt enig med deg i at det er lurt å tenke kvalitet framfor kvantitet.

Også lurer jeg på noe! Jeg blir snart mamma (når som helst, faktisk), og har begynt å tenke litt på klær som egner seg til amming. Har du noen tips og erfaringer på det? :)

Clara said...

Tyg och otyg: vad tråkigt att Gudruns kläder varit i dålig kvalitet! Jag har inte handlat supermycket där, men det lilla jag köpt har hållt bra. Jag har varit för liten för hennes kläder men nu efter en graviditet är de mer i lagom storlek och jag tycker det ska bli så kul att kunna ha hennes fina kläder :)

Metamorphosis: Jo, vi har i långa perioder levt knapert, vi klarar oss! Har oftast låga utgifter, är vana efter tider när båda varit studenter och senaste tiden under min graviditet levt endast på Andreas lön. Det går! Men jag tycker lägstabeloppet är vansinnigt lågt för de som inte klarar sig bra, och utan en rimlig andra inkomst går det inte att klara sig på 3600 kr.

Clara said...

Ine: amningsvänliga kläder är verkligen inte min grej, jag har inga bra tips alls... jag har alltid klänning annars, och klänning har verkligen inte funkat för mig. Jag har några med knappar men jag tycker att de blottar för mycket av bröstet för att jag ska vara helt bekväm. Jag satsade på några trikåkjolar från Indiska och ett gäng bas t-shirts och det är det jag har på mig dag ut och dag in...
Grattis till blivande bäbisen!

J. Prylutmaningen said...

Det är det som är värt att lägga pengar på! Och mitt tänk ändrades väldigt efter jag fick barn. Har ju till och med startat en blogg om det ;)

Futu said...

Mammapenningen gör mig rädd att skaffa barn....

Ine said...

Skjønner! Jeg bruker også kjole mest, men tror skjørt og t-skjorte eller bluse blir løsningen når jeg skal amme. Skal ta en tur på indiska, har nemlig lett etter sånne trikotskjørt. Så takk for tipset!

metamorphosis said...

Håller helt med om att lägstanivån är för låg för att leva på bara som den är! Den förutsätter (tyvärr) att hushållet har någon annan form av inkomst också...

Men inget ont som inte har något gott med sig! Kunskapen om att och hur man kan klara sig på lite tänker jag är otroligt värdefull, även i tider när man har det bättre ställt! :)

ang. amningskläder som inte känns så blottande (och om man inte känner för att köpa de kläder som är specialsydda) så är ett tips att kombinera ett stretchigt och ganska uringat linne med någon lite vidare topp utanpå. Då funkar det att dra upp den över toppen och dra ned linnet för att komma åt brösten.

Kajsa Pamp said...

Kvalité, ja! :D Vi har Sophie-giraffen till min lilla brud med, haft från 2 månaders ålder och den är fortfarande bästa leksaksinköpet, klart värd sina pengar. Fläckarna börjar bli lite slitna och nu vid 6 månader har skruttungen plötsligt börjat upptäcka pip-funktionen... :p

Kan hålla med tidigare kommentar om Grudrun dock, framför allt mor min köpte mkt där, men flera plagg höll inte ens första tvätten (enligt tvättetikettens råd) i maskin, sömsmånerna är helt enkelt snålt tilltagna många ggr så köper man där bör man kolla att det är iaf ½-1 cm sömsmån på just det plagget man köper! :(


Och, hur fungerar lilofant-grejjerna på dotra din? Min tjej är ju spinkig smalis men ändå måste jag köpa minst 1 strl större än hon har för att de ska vara tillräckliga :o