Thursday, November 14, 2013

Planerar en kofta

Jag älskar verkligen planeringsfasen av en kofta. Att hitta ett mönster som en känner att den måste jag bara sticka, fundera över garn, om den ska göras om på något sätt osv. Köpa garnet, sticka provlapp (ja, börjar faktiskt tycka att provlappar kan vara roliga, eller i alla fall inte tråkiga). Just nu planerar jag en kofta som jag utan att vara medveten om det Pinterest-pinnat fyra gånger. Ett tecken på att jag verkligen gillar den!

Tröjan i fråga är den här, fast jag tänkte sticka den som kofta istället. Då blir det genast lite problematiskt, eftersom basfärgen är blå, men halsribbningen vit. Om jag gör en knappkant vill jag ha den i samma färg som halsringningen, och nu kan jag inte bestämma mig för hur jag ska göra. Blå eller vit? 

Jag gjorde några slarviga skisser för att se de olika alternativen. 1 och 2 är med bara mönstrat ok, 3 och 4 är med mönster även längst ner på ärmar och kropp. Och så antingen vita eller blå kanter då. Jag tror att jag lutar mest år trean, men kan inte riktigt bestämma mig. Vill ni vara smakråd och säga vad ni tror/tycker skulle bli bäst? Det dröjer till december innan jag har råd att köpa garnet, så jag har gott om tid att fundera över alternativen :). 

Uppdatering: Tack för alla åsikter! Fast... nu velar jag ännu mer :p. Många av er tycker fyran, och den är ju snygg, men lite för opraktiskt med vitt har jag kommit fram till (som många av er också påpekat). Nu velar jag mellan ettan och trean och kan verkligen inte bestämma mig. Ett kärt bekymmer, får fundera några veckor till!

33 comments:

Mia said...

Alla är snygga men jag gillar fyran bäst! Blir på något sätt symmetriskt. Ska bli kul att se hur det blir sen! :)

Tyg och otyg said...

Jag tycker också fyran. Eller såhär: jag tycker att kanterna ska vara vita, eftersom mönstret på något sätt bygger på att det tonar över från blått till vitt (åtminstone som jag uppfattar det, det kan säkert vara olika hur man upplever ett mönster tänker jag mig). Sedan är det frågan om det ska vara mönster längst ner och i ärmsluten eller ej, men jag tänker att det kanske blir roligare att sticka den då också? Det är ju roligare att sticka mönster än enfärgat menar jag. :)

Clara said...

Tyg och otyg: Ja, jag tolkar det också som att det går över från blått till vitt, och håller med dig om att det är en av poängerna med tröjan. Men, blir det inte hårt med det vita mot det blå, mitt fram alltså där det inte tonar över? Så himla svårt! Kanske tom får teststicka lite olika provlappar för att se vad som känns bäst :)

Tina said...

Mitt praktiska jag sägen blåa kanter, vita kanter blir så fort grå, speciellt mitt fram och vid nederkanter och med barn i närhet går det fort :) Jag röstar för nr 3 då mönster vid nederkanterna balanserar helhetsintrycket, då blir blåa kanter inte så skarpa. alla förslag är dock fina, så jag förstår ditt dilemma.

Flowermouse Design ❀ Lone said...

Flott genser!! Jeg vet at noen har endret farge på stolpen med intarsia strikking for å få hvit kant der det er hvitt og blått der det er blått. Det vil bli flott!!!

Anonymous said...

trean. för tårtigt med vitt överallt. fina allihop.

Blenda said...

Eftersom det inte är min stickning och jag inte behöver vara ett dugg praktisk, så är mitt självklara val 4:an, för den tyckte jag var snyggast! :-D

Moa Maria Dubbelve said...

Jag tycker trean är jättesnygg!

Anne Marthe said...

Fin genser! Blir nok veldig bra som kofte og:) Selv hadde jeg gått for 3!

stickpodden said...

4:an gillar jag bäst, och jag vägrar tänka praktiskt bara vackert :)

Anonymous said...

Jag håller med Tina: nr 3 är både snygg och praktisk. Har själv förstört en ljus islandströja genom att ha den på mig när jag tvättade bilen - så väljer du en kofta med ljusa avslut ska du i alla fall inte ha den på dig när du tvättar bilen.

Anonymous said...

Hej Clara

Jag tycker utan tvekan nr 3 : ))
Jenny-Ann

Löpmaskan said...

Jag tycker 3:an med de blå kanterna är superfin. Men du kan fundera på om du trivs bäst med blått eller vitt - alltså vilken färg som passar bäst till dina egna färger, och som du vill ha närmast ansiktet.

kråkspark said...

197epotermoJag tycker att det blir lite mera "vinter" över tröjan om du har trean med vita kanter.Ursnyggt till "snöflingorna"

Anonymous said...

Väldigt fina färger. Spontant nr 3 i första hand och nr 1 i andra hand, fast vilken det än blir av dem kommer det att bli fint.
Bästa hälsningar,
Mia

emma said...

Trean tycker jag :)
...men på fyran ser mönstret ut lite som små rullskridskor och det vore ju kul ;)

LallaGunilla said...

Trean skulle jag välja.

eddy said...

trean! helt klart trean =)

Anna-Karin said...

Jag tyckte 3:an innan jag läste din text och satte även 4:an som näst bäst.

Helga said...

Fyran! :> Är så van vid min islandströja som har mörkbrunt som basfärg och muddar + knappkant i ljust så det gillar jag :)

by Caloweena said...

Jag är på din linje, röstar på tredje alternativet! Kommer bli skitsnygg!

Ida said...

Trean! Men fin blir den hur som helst :)

Jo said...

Visst är det härligt att planera?! :) Jag blev väldigt sugen på att göra fyran så den röstar jag på! Tack för tipset, jag letade faktiskt efter en fin islandskofta och det kan hända att jag härmas!

Ann-Sofie said...

Gillar 4:an bäst.

Anonymous said...

iHej Clara!
För mig är nr 1 nummer ett. Tycker att mönstret kommer mer till sin rätt, och behåller 60-talskänslan istället för att gå åt fiskaretröjanhållet med arm- och muddmönster och vit knappkant. Lycka till!!
/Anna

Anonymous said...

Ettan är finast med bara mönster upptill. Det är absolut finast med blå kant.

Anonymous said...

Jeg kan bedst lide nr 1 :)

Pixi said...

Förstår ditt dilemma , men efter att tittat på dina fina skisser ett tag , så hade JAG valt trean iaf.. Men det kommer gå galant när du väl bestämt dej, är nyfiken redan nu hur fint det kommer att bli! Må gott, =)

Anonymous said...

Trean är finast.. Kram Doris

Manduzana stickar said...

Jag tror att trean kommer att bli assnygg!

Jez said...

Går det att göra vitt där det är vitt och blått där det är blått?

Anonymous said...

Dette er mitt bilde, og min genser.

http://www.ravelry.com/projects/pakkalakka/0611-1-pullover

Clara said...

Anonym: tack för inspirationen! Vill du att jag tar bort din bild eller att jag länkar till dig istället? Det gör jag gärna! Bara säg vilket av det du vill. Inte meningen att ta din bild utan att fråga, jag tog den från mönstrets ravelrysida för att kunna visa vilken tröja jag ville sticka. Din version är verkligen så vacker!