Saturday, December 7, 2013

Slöjdsynder

Nu börjar ju faktiskt året gå mot sitt slut och det är hög tid att införskaffa en kalender inför nästa år. Jag använder oftast en kalender i mobilen som är synkad med Andreas kalender, men tycker om att ha en på väggen för att lättare få en överblick över året. I år har Slöjdlustarkalendern hängt i vårt arbetsrum (som inte längre finns, nu är det Astrids rum) och jag älskade varenda en av bilderna. Har faktiskt gillat dem så mycket att jag tänker skära ut ett par av bilderna och ramat in. Mina förväntningar på årets Slöjdsyndskalender var alltså stor, och jo jag gillar den skarpt men på ett helt annat sätt.

Årets kalender är helt annorlunda, och om förra årets var vacker så är nog den här mer intressantare ändå. Jag tycker att det är jätteintressant att fundera på vad en får och inte får göra inom slöjd, vad det finns för regler och normer och vad det innebär att bryta mot dem. Det är nämligen det som årets kalender utforskar, vad är en synd inom slöjden? Vissa av sakerna i kalendern har jag gjort, andra inte. Några är kanske fysiskt farliga och bör ju undvikas av det skälet, andra är mer relativa i vad som får och inte får göras.  

Den här bilden ger mig lätt ångest, vad säger det om mig egentligen? Detta trots att jag tycker att baksidan av broderiet inte alls spelar någon som helst roll, och ändå mår jag typ lite lite dåligt av att se det här! Intressant.

Nu är jag ju kompis med de i slöjdporrgänget och är kanske lite partisk, men även om jag inte varit det så tycker jag att den här kalendern bör hänga i alla hantverksintresserade personers hem! Den går att beställa här för den som vill. 

5 comments:

Cajsa Hermansson said...

Min väntar på mig hemma. Ska bli mycket intressant att titta på bilderna.

Från början hade jag tänkt den som present till min mor efter att ha sett 'klippa i papper med sysaxen' - bilden. Sysaxen var vi barn strängeligen förbjudna att använda hemma - men den var ju den bästa saxen, klart man ville använda just den till sina pyssel..

Men nu vet jag inte, lutar åt att jag behåller den själv - eller kanske köper en till.

tack för fin blogg!

Monstermønster said...

To stykker er bestilt, fin julegave til meg selv og en venninne jeg har hatt utrolig mange strikkekvelder med. Midt i blinken!

Ung Tant said...

Jag köpte ett exemplar av kalender redan i höstas som nu ligger och väntar på årsskiftet. Kan verkligen hålla med dig om att den är intressant just i utforskandet av normer kring slöjdande och vad som är rätt och fel.

Paradiset Kaos said...

Måste hålla med dig att bilden på broderiets baksida ger även mig ångest. Mina baksidor är inte alls snygga, men det där var för trassligt.
Ha en skön fortsatt skön helg!!!

Anne R said...

Nä, den baksidan blir jag nojig av - undrar hur man får framsidan att bli snygg om det ser ut sådär på baksidan? Det blir ju svårt att dra igenom tråden utan att fastna, och sen måste väl den där härvan synas igenom om inte tyget är jättetjockt, typ färgad filt eller nåt.