Thursday, January 31, 2013

Så lika men ändå lite olika

När jag rensar bland mina projekt slutar det ibland såhär: med mer garn... Vet inte riktigt hur det går till, men inte mig emot, min garnstash är faktiskt förvånansvärt liten så jag har inga planer på köpstopp på garn.

Det här garnet införskaffades för över två år sedan med planen att bli en randig tröja, med rosa ränder. Men den tröjan är numera froggad, istället tänker jag att det gula ska bli ännu en Emelie. Den koftan är så himla bra till nästan allting, eller allting i min garderob i alla fall. Jag använder nästan bara kjolar och klänningar av bekvämlighetsskäl, så nu måste jag sluta sticka tröjor som passar bäst till byxor och inse vad min garderob består av.

Men som ni kanske ser på bilden har jag ett litet problem. Eftersom det uppnystade garnet köptes 2010 var det inte en chans att rätt färgbad fanns kvar, och det nya nystanet är därför lite mörkare gult. Jag funderar på om jag ska sticka själva kroppen på koftan i den ljusare nyansen (som jag har två nystan av) och så ärmarna i den mörkare? Vad tror ni, kommer det synas jääääättestor skillnad eller blir det ok? Skillnaden i verkligheten överensstämmer rätt bra med bilden.

Monday, January 28, 2013

Bäbisen kan väl komma bara lite för tidigt?

Graviditen fortskrider, och nu är jag i v35. Enligt räknaren här bredvid är det 34 dagar kvar, alltså bara lite drygt en månad! Om jag har tur kommer hen redan om två veckor, då anses fostret vara "klart" även om det verkar vara större sannolikhet att hen väntar till 40 eller till och med 42 (ve och fasa!) med att komma ut. För ja, jag hoppas faktiskt att hen kommer lite för tidigt. Inte så att det är farligt såklart, men att vänta två veckor till känns så mycket mer ok än fem (eller fruktansvärda sju) veckor.


För såhär är det, jag hatar verkligen att vara gravid. Jag är fruktansvärt avundsjuk på dom som känner sig som någon slags moderlighet personifierad, nöjda med sina kroppar och tillfreds med livet i största allmänhet.  Jag hatar precis allt. Först och främst illamåendet såklart, nu har jag mått illa i sju månader och även om det har blivit bättre så är det ett jävla helvete. Men jag hatar allt annat också, hur kroppen förändras utan att jag har någon kontroll över den, med medföljande andningssvårigheter, sömnlöshet, foglossningar och bara det där att jag känner mig så allmänt osmidig. Lägg till hormoner som rusar, att börja gråta över precis allt och på riktigt bli upprörd över saker som att Andreas lagt på för lite ost/gurka/whatever på kvällsmackan (varje kväll gör han två mackor som jag äter innan jag ska sova och de måste vara på exakt rätt sätt, och ja han är världens bästa). Eller typ börja gråta för att toapappret är slut och jag inte orkar ta ner en ny rulle för att det är så jobbigt. Väldigt långt från mitt vanliga beteende, och samtidigt som jag blir upprörd/ledsen inser jag det absurda i situationen men kan inte göra något åt det! Känslorna är bara så himla starka. 

Dessutom har jag blivit extremt introvert, stannar absolut helst hemma själv och gör ingenting istället för att träffa folk. Samtidigt som jag då känner mig väldigt ensam för att jag, tja helt enkelt inte träffar någon (eftersom jag inte orkar/vill). Jag är ju något av en ensamvarg även utan graviditet, och tydligen är det inte ovanligt att bli ännu mer inåtvänd under graviditeten, det har som allt annat med hormoner att göra. 

Obs! Med allt detta sagt så är jag såklart glad att jag är gravid, och längtar ihjäl mig efter barnet. Men det är ju barnet jag vill ha, inte graviditeten. Och jag lider verkligen med alla ofrivilligt barnlösa, av någon anledning har jag alltid trott att jag också skulle vara en av dem som inte kunde få barn. Nu var det inte så, och jag skulle kunna gå igenom tusen resor värre saker för det här barnets skull. Men det hade varit jävligt gött om den där moderliga gudinnekänslan kunde infinna sig också. Litegrann i alla fall. 

Sunday, January 27, 2013

Gråa nyanser

Det här blev resultatet av torsdagens arbete i skolan, en härva grått garn. Jag älskar verkligen hur grå ull skiftar i nyanserna, och att det är lite ojämt spunnet gör sig faktiskt rätt fint i det här garnet (även om jag såklart vill lära mig att spinna jämnt någon gång). 

Sen visade det sig att spinning gav mig massor av foglossning så nu har jag ägnat flera dagar åt att ta mig fram med myrsteg. Det kändes inte när jag satt vid spinnrocken, men när jag reste mig upp i torsdags eftermiddag bara högg det till och sen på kvällen kunde jag knappt gå. Dessutom har jag fått en megaförkylning, så jag är rätt ynklig just nu. 

Tack för alla tips om var jag kan få tag på en spinnrock! Jag har gått med i flera grupper på ravelry och facebook nu, och ska hålla utkik på blocker och på loppis. 

Friday, January 25, 2013

Pimpat babygym


För ett tag sen på Emmaus hittade vi det här babygymmet för det trevliga priset av 30kr. Det hade en helt ok grundform, men var ärligt talat ganska trist, så jag tog fram färg och virknålar för att fixa till den lite. 

Nu ser det ut såhär när det står i bäbisens hörna i vardagsrummet, ett babygym som i alla fall jag blir mycket gladare av! Förhoppningsvis gillar bäbisen det också, men annars är det ju bara att plocka ner leksakerna och använda dem till nåt annat. 
Har förstått att vissa bäbisar gillar babygym medans andra tycker det är skittrist, så att lägga 7-800 på ett nytt kändes helt orimligt. Framförallt eftersom jag oftast tycker att de är fula och plastiga (det tycker jag i och för sig om ungefär 90% av alla barnsaker). 

Den här lilla figuren är frivirkad utan någon mall, med tanken att ben och armar ska vara greppvänliga. 

Apan kommer från boken Välkommen till virkligheten, och bollen är ju helt enkelt bara en boll som jag lagt några bjällror i för att göra den extra intressant. Garnet till alla figurerna är Catania, och jag använde virknål 3mm. 

Wednesday, January 23, 2013

Spånad

Jag går en utbildning som heter Ledarskap i slöjd och kulturhantverk på Göteborgs universitet, och denna vecka har vi börjat vår tio veckor långa praktiska textilkurs (utbildningen är framförallt akademisk, men med praktiska delar, om någon vill veta mer så kontakta mig!). Denna vecka står spånad på schemat, fantastiskt kul tycker jag som velat lära mig det ungefär hur länge som helst!

Sist jag försökte lära mig var för sex år sedan på Stenebyskolan, då ägnade jag en vecka åt att svära, svära och svära lite till. Förväntade mig alltså en arg vecka, men till min stora förvåning så liksom bara gick det! Visst blir det lite knutar och trassel men överlag så går det jättebra och jag är så sjukt nöjd! 

Mitt livs första egenhändigt spunna garn! Jag är så jäkla stolt, och har såklart redan högtflygande planer om att införskaffa en egen spinnrock och börja spinna på riktigt. Är det någon som har tips på vart jag kan vända mig om jag vill ha tag på en hyffsat billig spinnrock? Jag vill inte köpa någon ny dyr spinnrock innan jag vet om jag verkligen kommer spinna mycket, men det kanske finns något passande forum för att nå en säljare av en begagnad?

Sunday, January 20, 2013

Matchande planer





Det här är nästa stora planerade stickprojekt för min del - matchande tröjor till hela familjen! Och ja, jag är seriös. Jag vill sticka Mariuströjor till oss alla tre (det är den tröjan som syns på nedersta bilden), fast med lite olika variationer. Till Andreas blir det en modernare variant med space invaders, till mig en helt klassisk kofta, eventuellt i grått istället för blått, och så ska såklart bäbisen få en liten tröja den också. Jag ser fram emot härliga stärkande skogspromenader i våra käcka kläder! 

Thursday, January 17, 2013

Rutiga muddar


När jag gick igenom mina lådor (exploring area 51 ni vet) så hittade jag de här muddarna. Stickade för länge sedan med tanke om att brodera blommor i rutorna, sådär som Fritt etter fana har på muddarna. Nu har det inte blivit av, och jag har en kompis som Ohhhade väldigt mycket över dem någon gång för ca ett halvår sen, så nu fick de bli en present istället! 

Esther vill alltid vara med när jag ska fota. Och alltid sitta precis på det jag fokuserar på, oavsett om det är i en bild eller på ett papper...

Mönster till muddarna finns inte, men de är inte så komplicerade. Varje ruta är fyra maskor gånger fyra varv. Garnet är Rauma finullgarn och jag gissar att jag använt stickor 2,5 för det brukar jag göra med Rauma.

Sunday, January 13, 2013

Trikåkorgar

De här korgarna blev faktiskt klara förra våren, alltså nästan ett år sedan, men jag kan inte minnas att jag bloggat om dem? Jag kom att tänka på dem nu när vi tapetserat om och gjort om lite i arbetsrummet och jag ställde tillbaka dem i hyllan. Ska blogga mer om det när allt är på plats!

Tyvärr har jag glömt nästan allt om dem, storlek på virknål och antal varv och maskor och sånt, men de är ju lätta att göra på frihand. Garnet är Hooked zpagetti, och om jag minns rätt görs det av rester från bomullsindustrin och det är ju bra! Inköpt på Tummelisa för ca ett år sedan, men jag tror att de fortfarande har det i sitt sortiment. Jag gillar dem, och de fungerar utmärkt som garnförvaring!

Wednesday, January 9, 2013

Exploring area 51


Här bakom soffan finns ett litet undangömt utrymme... 

... som har visat sig vara perfekt förvaring för stickprojekt. Men tanken var inte riktigt att de skulle bli såhär många, utrymmet har gått och blivit ett Area 51! Ett av två kan jag tillägga, det här är inte min värsta UFO-hög (UFO = un finished object) utan består mest av projekt som jag faktiskt stickar på då och då. Ett skåp i arbetsrummet är det verkliga problemområdet. 

Nu ska jag utforska mina två Area 51, se vad som kan slutföras och vad som ska repas upp. Det är på inget sätt någon utmaning och jag har inga regler om att inte köpa garn/starta nya projekt osv, jag vill bara bringa ordning i oredan. Vill jag starta ett nytt projekt så gör jag det. 

Jag vet inte om det är det nya året eller om det är det här behovet av att "boa" som sägs drabba blivande föräldrar, men senaste tiden har jag haft ett extremt stort behov av att rensa och organisera överallt. Även vanligtvis tillhör jag den typen av personer som faktiskt gillar att städa, organisera och rensa, men nu finns det inga gränser - allt onödigt ska bort på momangen. 

Tack till stickpodden där jag först hörde talas om benämningen Area 51, tycker det är ett asbra namn på de utrymmen där UFOn samlas! 

Tuesday, January 8, 2013

Stickinspiration från tv

Har ni sett mini-serien Bletchley circle som visats i svt nu under jul?  Förutom att det är en väldigt bra och spännande serie innehåller den stickinspiration i mängd, nästan varenda scen innehåller vackra stickade koftor.

 



Tyvärr var det lite svårt att hitta bilder på alla fina koftor, och på barnens kläder hittade jag rakt ingenting. Men se den, och inspireras! 

Jag vill ha hela deras garderober egentligen, klänningarna, väskorna, skorna, kapporna... allt! Skulle gärna ha deras hjärnor också om jag fått välja. 

Sunday, January 6, 2013

Blå blomman - problem

Jag stickar vidare på min Blå blomma, men stöter på problem mest hela tiden tycker jag. Nu är jag klar med oket och det är verkligen superfint på alla vis. Problemet är att jag tycker att den är så stor! Den minsta storleken som går att välja är small, och den är 100cm i omkrets runt bysten. Enligt mig är det en väldigt stor small, jag är som ogravid 90cm i omkrets. Nog för att den inte är en tight tröja, men jag vill ju inte drunka i den heller.
Såhär ser den ut på (en mörk kväll i vår mörka hall), med endast oket stickat och inga mer varv. Efter att bilden togs har jag stickat några förkortade varv och gjort några få ökningar, men nu har jag nog bestämt mig för att det får vara nog, och tänker ta av för armarna. Visst borde jag lita mer på mig själv än vad mönstret säger? 

De där ränderna mitt fram på tröjan är förresten där som jag ska klippa sen, det är inte en del av mönstret!

Wednesday, January 2, 2013

Om illamåendet

Nu har jag mått illa så länge att jag börjat glömma bort hur det är att inte må illa. Det här är numera mitt normala läge, vardagsläget. Det är uthärdligt nu dock, jag har lärt mig såpass bra vad som triggar/hjälper så jag kan leva helt ok. Men det tar en väldigt massa energi, både att må dåligt och att hela tiden tänka på att inte hamna i situationer som sätter igång illamåendet. Under mitt jullov hade jag en låååång lista på saker att göra, och nu med tre dagar kvar har jag än så länge gjort noll av dessa. Energin har inte funnits, och nu är jag stressad (vilket gör illamåendet värre) och tänker dumma tankar om mig själv.

Så, mitt nyårslöfte till mig själv är kanske lite klyschigt, men i år ska jag verkligen verkligen försöka vara lite snäll mot mig själv. Både som gravid och som nybliven förälder lär det behövas.


Det hjälper väldigt mycket att veta att det bara är två månader kvar nu, sen är bäbisen ute! Då jävlar ska jag äta godis, kakor, skräpmat, svamp, spenat, quinoa, sushi och tusen andra grejer som jag bara kräks av just nu! 

Jag uppskattar verkligen alla tips jag får här om hur jag ska bli av med illamåendet, men om det inte är någon väldigt annorlunda metod så kan jag lova att jag redan testat. Åksjukearmband, ingefära, postafen och alla andra huskurer, receptbelagda mediciner och psykologhjälp (psykologen hjälpte tack och lov bra mot depressionen som kom av må så här illa så här länge). Men om ni har något helt galet tips så skriv gärna om det! 

Tuesday, January 1, 2013

2013

Välkommen 2013 - året när vi ska bli tre!