Thursday, February 27, 2014

Vega som mössa






I Vantar för alla årstider finns ett par Scallop-mönstrade vantar som heter Vega. Nu har jag gjort ett mönster till en mössa med samma mönster, och jag är himla nöjd! Jag funderade ett tag på att inte göra det, det finns ju trots allt flera olika mönster med denna typ av vågmönster (tex Maria Carlanders gulliga mössor) men efter peppning på Instagram blev det ett mönster tillslut. Det finns trots allt inget som är precis såhär (iaf inte vad jag sett), dvs en påsig mössa med flera repetitioner av mönstret. 

Garnet är Rauma finull och jag stickar på 2.5mm, men jag skulle tro att många som inte stickar lika löst stickar med 3mm istället. 

Jag har tänkt länge att jag skulle göra en mössa, men när jag såg min kompis Elins ursnygga variant i gult och vitt fick jag äntligen tummen ur. Visst är hennes kanonfin! Jag måste sticka en likadan till mig själv snarast möjligt. Om jag minns rätt har hon använt Kampes tvåtrådiga i den varmgula färgen, det är en så himla fin gul nyans. 

Vi var ute och fotade vid Ramberget och med oss hade vi Elins kompis Ulrika som assistent. Himla bra att ha någon att lägga alla grejer på! Vi fotade som synes lite mer grejer, sjalar och koftor (den blåvita koftan några inlägg ner tex).


Nu undrar jag om någon av er vill teststicka Mössan Vega? Jag behöver några provstickare för de olika storlekarna, och allra helst för både svenska och engelska. Mössan finns i fyra storlekar, Small 53cm, Medium 56cm, Large 59cm och XLarge 62cm. Om ni vill teststicka kan ni väl maila mig på clara(snabela)clarafalk(punkt)se så skickar jag mönstret till er. Och skulle jättemånga höra av sig så blir det de som mailar först i de olika storlekarna :).

Uppdatering: så många svar jag fick direkt! Small, medium och large har jag fått flera mail om, ni som mailat får svar imorgon. Vill någon däremot sticka XL får ni gärna maila! 

Wednesday, February 26, 2014

Astrid finsmakaren


För några veckor sedan var jag hemma hos Stick Prick-Katarina. Med mig hem fick jag den här supermjuka mössan som inte längre passar hennes barn, och dra på trissor men Astrid gillar den!

Det är en finsmakare jag när vid min barm, endast merinosilke är gott nog! 

Själv dreglar jag över Katarinas garnstash. Den är fylld med ljuvligheter, massor av Wollmeise, Madelinetosh, Quince and co med flera. Och färg! Massor av färg. Så nu har jag skrivit upp färger jag gillar så att jag vet jag vad ska hålla utkik efter hos Wollmeise. Så småningom blir det nog en Quince and co beställning också. Det är nog inte bara Astrid som är finsmakare i den här familjen... :)

Tuesday, February 25, 2014

Excelana-vinst

Jag har vunnit garn! Lite då och då är jag med i tävlingar på Instagram, men detta är första gången som jag faktiskt vunnit! Häromdagen landade vinsten i min brevlåda, 6 nystan Excelana från Majas Manufaktur. Färgen heter French Rose och jag gillar  verkligen sådana här pudriga rosa färger. Dock är det ingen färg jag själv bär så ofta, men jag tänker att den är perfekt om 2-3 år om Astrid kommer in i ett "älska allt som är rosa och glittrigt" period. Det verkar som att de flesta barn (och då menar jag både pojkar och flickor) hamnar i en sådan period förr eller senare.
Än har jag inte hunnit provsticka i garnet, men jag gillar känslan av det i nystanet. Lite strävt men ändå mjukt. Kanske får bli en basker till mig själv, det vore fint med en rosa-grå-vit basker till våren! 

Sunday, February 23, 2014

Riga mössa och vantar






Sådär, äntligen har jag uppdaterat Riga vantarna och också lagt till ett mönster för en mössa i samma stil. De finns att köpa i min Ravelry-store som enskilda mönster (vantarna hittas här och mössan här) eller som e-book då de går att köpa tillsammans vilket blir lite billigare. 

De finns både på svenska och engelska, men de kommer inte att finnas på min hemsida. Jag har funderat lite och bestämt mig för att bara sälja mina mönster via Ravelry. Det är smidigt på så många vis, dels slipper jag jobbet med att se till att hemsidan är uppdaterad (varken jag eller Andreas hinner med det nu) och så är det så mycket lättare att skicka ut errata/uppdateringar på mönstret. Som nu tex, jag har ingen aning om hur jag ska lösa problemet med att skicka den uppdaterade versionen av vantarna till er som köpt det tidigare via min hemsida. Ni som vill ha det får maila mig och så får jag lita på att ni är ärliga helt enkelt! 

Astrid 1år


Idag är verkligen ingen vanlig dag, för idag är Astrids första födelsedag!

Vi firade henne igår med kalas för släkten. Födelsedagsbarnet var dock måttligt intresserad av tårtan och började storgråta när vi sjöng för henne, födelsedagstraditioner får nog vänta några år :).

Att spela spel på surfplattan är mycket roligare än att äta nån himla tårta! 

Det känns helt galet att hon är ett år nu. Galet och extremt skönt, för varje dag som går blir det roligare att vara förälder. Det är så mycket roligare nu när hon börjar bli en person på riktigt, inte bara ett litet bylte som äter, sover och skriker. Dessutom är jag mycket tryggare i min föräldraroll nu!

Friday, February 21, 2014

Vintergenser





Äntligen har den här koftan blivit fotad! Jag fullkomligt älskar den. Mjuk mjuk Wollmeise dk och så ett av de finaste mönstrade ok jag sett. Mönstret har bara ett sånt där siffernamn som inte går att komma ihåg, men går att hitta här på ravelry och sen är det lätt att klicka sig vidare. Jag gjorde som i mönstret förutom att jag stickade mönster längst ner på kropp och ärmar. Och så klippte jag upp den till en kofta, på insidan blev det ett enkelt rött rippsband för att dölja den fula sömmen.

Garnet är som sagt Wollmeise Dk, i färgen Neptun medium. Svår att fånga på bild, lite mer åt det blågröna hållet i verkligheten. Wollmeise är superwash och i blockningen växte den rätt mycket (vilket inte provlappen gjort) så jag har försökt göra den mindre genom att tumla. Funkade tyvärr inte, men nu har jag vant mig vid att den är lite större och börjat acceptera faktum. Jag gillar den skarpt ändå!

Wednesday, February 19, 2014

Gråvitgul

Jag började på en ny kofta i garnet från Anna och den är så rolig att sticka på! Flerfärgsstickning med korta flotteringar på baksidan är verkligen min favoritstickning.

Dock upptäckte jag igår kväll att den är alldeles för stor. Provlappens masktäthet stämde inte med koftans verkliga. Jag stickar hårdare när saker är mindre blev lärdomen, och provlappen var ju liten men koftan mycket större (jag stickar runt och ska klippa upp sen). Så nu blir det upprepning och på´t igen, känns lite motigt måste jag säga...

Wednesday, February 12, 2014

En liten gul mössa och ett barn med viljestyrka

 I morse sken solen plötsligt in genom fönstret och jag fick för mig att jag skulle ta några bilder på Astrid i mössan som blev klar igår. Men att fota en mössa på detta barn inomhus, ja det resulterade i en serie av sådana här bilder:



Jag gillar dom, det visar vem Astrid är :). Däremot syns kanske inte mössan så tydligt.

Så mutad med ett Mariekex fick jag faktiskt ta några bilder med mössan på!

Jättegullig mössa tycker jag. Och när den får sitta kvar så verkar den ha bra passform, jag gillar de där flärparna som går ner över öronen. 

Mönstret heter Quynn och jag stickade största storleken men på stickor 4mm istället för 4,5mm. Då sitter den bra på mitt barn som är ett år, kan tänka mig att den passar även i höst. Jag ville testa att göra en pompom så jag gjorde en rund avslutning istället för spetsig och sydde på en pompom, gillar det skarpt! Garnet är Peruvian highland wool från Magasin Duett. 

Saturday, February 8, 2014

Wood hollow hat


Den här mössan har blivit en riktig storfavorit under vintern. Tjock och varm Cascade 220 tillsammans med fina flätor som ger bra passform är en oslagbar kombination. Och i vitt passar den till det mesta. Jag stickade en orangegul i Madelinetosh för några månader sedan, men kände att jag ville ha en likadan men diskretare också. Den här gången lade jag till en extra repetition av flätorna på höjden, men det var nog egentligen dumt. Tanken var att den skulle vara lite pösig, men den är såpass stabil att den mest står rakt ut istället. Jag gillar ändå som tur är!

Mönstret heter Wood hollow hat och garnet är som sagt Cascade 220. Bra basmössa!

Tuesday, February 4, 2014

Sticka med två färger



I föredraget jag höll igår visade jag hur jag håller garnet vid flerfärgsstickning. En tråd över pek och långfinger och en över bara pekfingret. Fast ganska ofta hamnar de bägge över bara pekfingret och det funkar bra det med. Det finns säkert massa sätt att hålla på, men det här är ett sätt som jag tror är ganska vanligt. En sak som var en aha-upplevelse för mig var när jag insåg att den främsta tråden blir dominerande i stickningen, den lägger sig liksom lite framför den andra. Det är en kunskap som går att utnyttja, den färgen som det är minst av eller som du vill ska dominera lägger du främst. Dagens tips!

Föredraget gick jättebra! Oron innan var som vanligt i onödan :). En lagom stor grupp med intresserade stickerskor kom och lyssnade och även om jag såklart glömde säga massor av saker kändes det som att alla var nöjda och glada efteråt. Roligt också att träffa några bloggläsare där!

Sunday, February 2, 2014

Sådan mor sådan dotter


Det här är jag (och min pappa) när jag är 10-11 månader gammal. Accepterade bara att stå upp i min vagn.



Och så här gjorde plötsligt Astrid i förra veckan. Vände på sig i vagnen och ställde sig upp. Jag har aldrig sett något annat barn göra såhär (det finns säkert fler, men det är väl inte så vanligt?), så lustigt att vissa saker verkar gå i arv! Nu måste vi bara skaffa en sele till Astrid så att hon inte ramlar. Och få henne att acceptera vantar, vilket verkar vara stört omöjligt...
Det är förresten inte sopor vi har under vagnen utan kläder som skulle till Emmaus insamling :)

Vagnen går också att vända på så att hon sitter framåt, men det är inte alls lika roligt som att stå upp!

Saturday, February 1, 2014

Handfärgad lyx i brevlådan

Häromdagen ringde brevbäraren på dörren och eftersom jag inte beställt något blev jag mycket förvånad. Men förstå min glädje när det i paketet låg två underbara handfärgade garnhärvor som jag fått i present av Anna! Hon har precis öppnat en ny webshop där hon förutom sitt handfärgade garn också säljer Signature Needles. Morrisgarn heter den, spana in den!

Jag har redan börjat planera ett projekt i mina fina härvor, och det ska nog faktiskt bli en kofta av dem. Flerfärgsstickat i gult, grått och vitt, jag tror det blir toppen. Eftersom jag behövde en till härva i exakt samma färgbad har jag nu engagerat både Anna och Stickpodden-Karin, eftersom Karin fått en härva från samma färgbad. Så efter lite garncirkulation så ska Karin skicka sin härva till mig :). Jag har sagt det förut och jag säger det igen, jag älskar verkligen stickvärlden!