Monday, June 30, 2014

Planerar för hösten del 2

Tack för alla tips jag fick igår! Superbra! Idag åkte jag en sväng till Magasin Duett och köpte superwash merino som ska bli ett par ribbstickade byxor att ha under regnställ/överdragsbyxor och så mintgrön, gul och vit Peruvian highland wool som ska bli en islandskofta till Astrid. Hösten är räddad! Har också börjat kolla på rean och tradera efter funktionskläder, om jag nu ändå tänker på höstkläder kan jag ju lika gärna passa på nu. 

Sunday, June 29, 2014

Förberedelse för förskolan (i supergod tid, jag vet)

Vi har haft otroligt bra väder i Göteborg hela maj och juni men nu har regnet kommit. Med det dåliga vädret kom också lite höstlängtan i mitt fall, eller kanske inte så mycket längtan efter själva hösten som för att sticka inför hösten. Särskilt till Astrid! Hon ska dessutom börja på förskola i början på september, så nu undrar jag över era bästa tips för att sticka till barn på förskolan?

Jag vill helst ersätta fleece med ull i mesta möjliga mån, men gissar också att allt måste gå att slänga in i torkskåpet utan att krympa. Har ni tips på garner som tål sådant?

Koftor och tröjor är ju självklart, det har Astrid redan flera inför hösten. Men mer? Stickade byxor kanske? Halskrage? Vad behövs egentligen? Vad är dumt att sticka och bör istället köpas i något helt annat material? Både jag och Andreas är nybörjare på sånt här, och eftersom de flesta inte stickar grejer till sina barn så kommer ju inte listor från förskolan förrän långt senare. Det är bara jag som vill börja nu, och som dessutom önskar mig råd från erfarna stickerskor :)

Saturday, June 28, 2014

Simple sprinkle

Jag tror inte att jag bloggat alls om min Simple Sprinkle, men det är den jag stickat mest på senaste tiden. Perfekt med enkel meditativ och tröstande rätstickning som ändå är rolig för att det är olika ränder och förkortade varv. 

Såhär ser många av mina bilder i kameran ut, särskilt när jag tar kort själv med självutlösaren. Tycker att leenden på bild ser mindre stela ut om jag går grimaser och fånar mig emellan :)

Mönstret är gjort av Veera Välimäki, och som så ofta med hennes mönster så gillar jag verkligen ursprungstanken men är besviken på detaljerna. Katarina inspirerade mig till att göra en I-cord kant, och ärligt talat så tycker jag att i-corden är halva grejen. Utan den skulle halsduken/tubsjalen (vad kallas egentligen cowl bäst på svenska?) sett slarvig och halvdan ut. 


Jag stickade i-corden såhär: 
Rätsida: lyft 3m, sticka tills 3m återstår, lyft 3m. 
Avigsida: 3am, sticka tills 3m återstår, 3am. 

Wednesday, June 25, 2014

Garner till salu

Jag har lagt ut lite garner jag färgat på Etsy, om någon av er vill köpa? Det är inte så många och några har jag redan sålt till folk jag känner, men jag hoppas att några av er är intresserade! Här hittar ni min butik. 

Tyvärr är inte garnet märkt som ekologiskt, men tillverkaren kallar det för sustainable merino och säger att de har mycket hårda kontroller för att se till att djuren har det bra. Och självklart är merinogarnet mulesing-fritt! Blue faced leichester garnet är från England, både fåren och garnet är tillverkat där.

Sunday, June 15, 2014

Vinnare av Stickad vinterfröjd


Nu har jag dragit en vinnare av boken Stickad vinterfröjd. En slumpgenerator valde ut nummer 54 vilket är kommentaren som Riot Yarn skrev, grattis!

Saturday, June 14, 2014

En prickig klänning


Igår var vi ute vid havet och då fotade min kompis Nina mig i en klänning jag precis sytt.Jag har börjat rensa lite i tyghögarna hemma (vilket mest resulterat i att Astrid vill leka tittut i garderoben tygerna ligger i) och då har jag blivit sugen på att sy lite. 

Mönstret är ett t-shirt mönster från Make it your own som jag gjort om till klänning (förlängt och gjort vidare bara). Och så har jag sytt i fickor i sidorna, alla klänningar borde ha fickor!

Sen försökte jag mig på en såndär snygg hoppbild, men det var inte så lätt... istället för stark och atletisk såg jag mer ut som Quasimodo med fyra bröst :P

Sen blev dt i alla fall en hoppbild! Men det där med att få klänningen att hålla sig kvar nere var svårt...

Fick förresten jättemånga bra tips mot lårskav på instagram, på bilden har jag avklippta leggings på mig men fick tips om att deo tydligen ska fungera på benen (får testa om min hemgjorda deo också funkar) och att det finns speciella sprayer som funkar som skydd. Och så kroppspuder såklart, det har jag mest minnen av från när jag jobbade på äldreboende.

Thursday, June 12, 2014

En färgningssynd

För ett år sedan ungefär när jag och Kamilla släppt vår bok så gav jag mig själv riktigt lyxgarn i present. Två härvor Madelinetosh Pashmina som är ett supermjukt garn av merinoull, cashmere och silke. Dock så är jag ju oerhört kräsen med gula nyanser, och den gula (som heter Candlewick) var fin men inte jättefin. Så häromdagen gjorde jag något som eventuellt är att häda, jag färgade över den gula för att få en mer varmgul ton. Att färga över ett handfärgat garn kändes lite som att synda, men jag är mycket mer nöjd med den gula färgen nu :)

Igår hade jag också min första pulshöjande upplevelse av att köpa garn. Efter att Stickpodden-Elin pratat sig varm om PluckyKnitter anmälde jag mig till deras nyhetsbrev och häromdagen annonserade de att de skulle sälja det garn de fått över från en marknad. Jösses vilken upplevelse! Tre gånger hann garnet jag bestämt mig för ta slut innan jag nått själva köpknappen, men tillslut blev två grå härvor mina. Nu hoppas jag att de är så fantastiska som jag hört och väntar med spänning på att de ska landa i brevlådan!

Saturday, June 7, 2014

Nytt på stickorna


Äntligen har jag börjat på en VitaminD! Har velat sticka den ungefär hur länge som helst men nu är den på gång. Garnet är Dandelion sport från Morris garn. Superrolig att sticka på! 

Och så har jag lagt upp till ett par halvvantar i egenfärgad merino. Måste ju testa garnet lite innan jag eventuellt börjar sälja! Än så länge känns det väldigt trevligt, men jag vill testa och se om det nopprar sig också. Får väl använda muddarna lite trots sommarvärme, några barnvagnspromenader brukar vara bra slit-test för halvvantar :)
Mönstret är också mitt eget, Helga från Vantar för alla årstider.

Jag stickar förresten alltid flätor utan flätsticka, i alla fall när det inte är superkomplicerade flätor. Ysolda skrev för ett tag sedan om hur det går till, här finns det att läsa! Ger mycket mer flyt i stickningen.

Thursday, June 5, 2014

Acer


Min Acer är klar! 

Är oerhört förtjust i den här koftan. Nätt men inte för gullig. Rolig att sticka är den också med precis lagom komplicerade flätor. 

Och garnet sen! Trots att jag vet att Wollmeise DK växer på längden (så som superwash ofta gör) ville jag sticka i det igen. Kvaliteten är fantastisk och trots flitig användning ser garnet som nytt ut vet jag av erfarenhet av mina andra wollmeise tröjor. Den här gången gjorde jag den lite kortare än jag ville dock, ca 3-4cm och då blev den perfekt i längden. 

Mönstret är välskrivet, det enda jag valde att ändra var längden (pga att jag är mycket kort) och sättet ärmarna stickas på. Jag är inte så förtjust i isydda ärmar så istället plockade jag upp maskor runt om ärmhålet och stickade uppfrån och ner med förkortade varv på själva ärmkullen. 

Garn: Wollmeise DK i färgen Aquarius. 330g gick det åt vilket jag är imponerad av. Då stickade jag storlek 38 inches. 
Mönster: Acer cardigan av Amy Christoffers

Monday, June 2, 2014

Garnskåpet

 Hurra jag är klar med alla skolgrejer! Utan min svärmor hade det aldrig gått, men nu är allt klart och inskickat. Återstår att se om jag får komplettera något, det är inte precis de bästa skoluppgifter jag skickat in om jag säger så. Men jag är sjukt imponerad av mig själv som över huvud taget klarat av att slutföra den här terminen. Hade jag från början vetat att Astrid skulle vara sjuk såhär länge hade jag förmodligen tagit studieuppehåll. 

När jag lämnat in den sista uppgiften gav jag mig själv i belöning att omorganisera garnskåpet. Jag älskar att göra sånt, och särskilt när jag suttit med någon som kräver hjärnkapacitet som att lämna in en rapport. På bilden är det inte helt klart, saknas några garner på hyllan för sockgarner tex. 
Om någon undrar så är det en 40cm Billy med glasdörr. Jag skulle egentligen vilja ha en till, alla garner får inte plats utan några är förpassade till lådor under sängen. 

Det här är min bästa hylla just nu! Madelinetosh, Dandelion Yarns, Jitterbug, Chickadee, Tant Koftas angorett m.m. Allt det bästa på ett ställe. Syns att jag gillar gult, blått och grått också va?