Sunday, June 21, 2015

Vad är handgjort?

Nuförtiden läser jag en hel del sömnadsbloggar, både engelskspråkiga och svenska. En grej som jag tänkt på är att många använder uttryck som "handmade wardrobe" och handgjort om plagg som är sydda på symaskin. Och jag fattar ju att det menas att de är sydda av en privatperson och inte i en fabrik men på något sätt tycker jag att det gör att vi liksom glömmer bort att även kläder som går att köpa i butik sys av människor. Även i asien sitter människor vid symaskinerna, plaggen spottas inte ut ur maskiner (det finns såna maskiner, tex stickmaskiner där tröjan bara har några enstaka trådar att fästa, men för det mesta är det inte så).

Det fattas ett ord för "sydd på maskin av en människa som inte är en slav i en fabrik".

Visste ni förresten att det inte finns virkmaskiner? Allt virkat som finns att köpa i butik är handvirkat av en människa. Samma sak med flätade korgar/hattar mm, det finns inga korgflätningsmaskiner. Köper du en flätad korg så har någon flätat den för hand, oavsett om den kostar 49kr eller 1500kr.

Jag vet inte riktigt vad jag vill säga med det här, det är mest något jag funderat över senaste tiden. Hur tänker ni? Har det ens betydelse hur orden används?

15 comments:

Erica Bessant said...

En del använder ju ordet homemade också. Kanske är det mer lämpligt än handmade? Vissa lägger till by me efter handmade som förtydligan. Men jag tror att det är en språklig sak också. Engelska och svenska som språk fungerar på olika sätt, ta ett ord som craft på engelska, det är väldigt svårt att översätta craft till ett motsvarande ord på svenska.

Förövrigt tycker jag att dina tankar är intressanta och något som är värdefult att tänka på. Det är så lätt att tro att bara för att något är gjort i en fabrik så är människans "riktiga" hand inte inblandad i produktionen...

Clara said...

Ja, jag tänkte på homemade/hemmagjort men tycker inte det riktigt passar heller. Jag gillar att köpa grejer av andra hantverkare, småföretagare som inte nödvändigtvis har gjort det hemma. Vissa kanske har anställda också osv, dvs inte homemade längre.

knitnetty said...

Jag har tänkt mycket på det här jag också. När jag var liten användes hemgjort och hemgjorda. Det var ju inte alltid vi tyckte det var så roligt att gå i hemgjorda byxor ... men vi visste inte bättre. Men det var ju kanskje lite mer negativt laddat då. Nu i dag tycker jag det är vackra ord ;)
Erica, här ovanför, nämner ju homemade det är ju samma sak, men med lite utlänsk svung ...
För övrigt gräms jag när jag går i affärer och ser alla handvirkade plagg som säljs så allt för billigt. Det borde ju inte vara lagligt! Borde man bojkotta sådant? Eller blir det bara värre för dom som faktisk virkar detta för hand? Sitter själv och virkar en tröja nu, och det tar ju evigheter. Och jag undrar hur mycket jag skulle vilja sälja den för ...

docksjö said...

Jag har tänkt en del på detta och försöker att använda "me made" istället även om det slinker igen ett och annat ibland för att poantera att det är jag som har sytt alla mina kläder hemma. Jag drar mig lite för att säga hemmagjort eftersom det i de flesta öron klingar illa som om det vore amatörmässing gjort. Jag försöker få detta att bli min huvudsakliga inkomst, sakerna som jag tillverkar här hemma är ju i allra högsta grad välgjorda och genomtänkta, så vi borde införa ett svenskt uttryck för me made, kanske egentillverkat och börja använda det istället.

Garnfröken said...

Egengjord kanske?

Ingmari Larsson said...

Jag tror att det är jätteviktigt hur vi använder orden. Fel uttryck kan göra att vi förminskar oss själva utan att vi tänker på det. Senast idag pratade jag och en vän om det när jag berättade om att jag går på en stickutbildning, på Västerbergs folkhögskola. Visst låter det liksom "mer" att gå på en utbildning än en kurs, den pågår ju ett år. Vi som håller på med hantverk måste ta oss själva på allvar om vi ska räkna med att andra ska göra det!

Anonymous said...

Hantverk

KataM said...

Jag säger nog hemsytt, i analogi med hembakt, hemvävt, hemodlat.

Intressant att få veta det där med virkningen. Jag visste inte att det inte finns en maskin för det.

Ellinor said...

Förut sa man ju "hemsydda" om kläder man sytt hemma, på egen maskin. Fungerar ju för mycket annat också - hemstickat, -virkat, -vävt, etc.

Elin Jönsson said...

Jag har sett uttrycket "madebyme". Om man tycker det är ok med ord som rakt av är kopierade från engelska så tycker jag det är ganska passande till saker man sytt själv:)

Malin said...

Bra inlägg! Tycker att det är svårt med ord som börjar på hand…jag har tänkt i flera år att skriva ett inlägg om ordet handsytt som också blivit poppis att använda, men i 99% av fallen verkar ordet handsytt användas om sådant som är sytt på maskin hemma. Men om det blir handsytt finns det ju inget ord för själva handsömnaden, och jag som sytt många plagg helt för hand och inte på maskin ser lite rött när jag ser ordet användas om maskinsömmar. Det är så himla mycket svårare att sy för hand än på maskin, det är som två olika hantverk för mig. Inom stickning och vävning skiljs det ju på hand- och maskingjort, varför inte också inom sömnad? Jag tycker att det har betydelse hur orden används eftersom slöjdare, hantverkare, konstnärer påverkas av dem. Om ordet hand blir förknippat med maskingjort är det svårt att som slöjdföretagare att med ord visa på skillnaden på något som är handgjort på riktigt och något som är "handgjort" på maskin.

Sara said...

Slöjd

korvtrast-kerstin said...

Har tänkt så mycket på detta! (samt surat lite) det är så jäkla fult att framhålla något som handgjort, i förhållande till något som är gjort i större sammanhang. Är kavajerna vi syr på skrädderiet handgjorda eller maskingjorda? Vad är skillnaden mellan mitt kroppsarbete och det som en person som jobbar i en mycket större produktion utför? Skulle det vara så att jag har det djävligt mysigt och lustfyllt när jag syr? (obs så är det ej) Det kanske är en icke-fråga egentligen men jag tycker att det är viktigt att diskutera detta.

Anonymous said...

Skitsnack! Det finns virkmaskiner! http://www.crochetconcupiscence.com/2011/06/is-there-such-a-thing-as-a-crochet-machine/

Clara said...

Anonym: Intressant! Dock står det ju att den inte kan kopiera den stil som handvirkat är i, och texten du länkar till avslutas med "If you see crochet in a store then you should know that the item was made by hand by someone in the world. It wasn’t made by a machine".
Det är ju hela min poäng i texten, så den kvarstår alltså.