Saturday, August 8, 2015

Min kamera

Jag har fått lite frågor om vad jag fotar med så jag tänkte att det ska få ett eget inlägg. Jag köpte min första systemkamera 2008, en Canon eos 400d som jag tagit i princip alla bilder till bloggen med. Innan dess fotograferade jag dels med min mammas gamla analoga systemkamera och dels med en liten billig kompaktkamera.
För några månader sen bestämde jag mig för att byta upp mig (räknade fel på företagsskatten åt rätt håll och fick massa pengar jag inte räknat med, hurra!) och köpte en Canon 6d. Jag verkligen älskar den!


Till den har jag två objektiv jag använder och de är bägge två fasta (alltså inte zoom-objektiv, jag måste flytta på fötterna istället för att kunna zooma med objektivet). Fördelen med fasta objektiv är att de ofta har större bländare vilket är viktigt för mig, så att det blir sådär härligt suddigt och krämigt i bakgrunden. Eller framförallt går det att få stor bländare till ett fortfarande okej pris.

När jag fortfarande hade min 400d köpte jag ett 30mm objektiv från Sigma AF 30/1.4. Eftersom 400d inte är en fullformatare blir det ungefär som att fota med en 50mm (alltså det här är rörigt, jag föreslår att ni läser/lyssnar mer om fullformat/icke-fullformat någon annanstans om ni är intresserade). Med min nuvarande kamera blir den dock 30mm och även om det är trevligt saknade jag 50mm. Så jag letade lite och köpte en Canon EF 50/1.4 på tradera. Det var första gången jag köpte något kamera-relaterat begagnat men det gick jättebra! Trevlig säljare och jag fick objektivet för drygt halva priset mot i affär. Objektivet tar underbara bilder, sen jag köpte det har det fått sitta på kameran hela tiden.

Om någon går i kameraköpstankar så kan jag verkligen rekommendera Canon som märke. Men jag skulle börja med en billigare kamera, tex Canon eos 700d (en efterföljare till min 400d) med Canon 50mm 1.8 objektiv. Det är vad jag fotade med i flera år och var supernöjd med!

Avslutar med en bild på Astrid tagen minuterna innan hon fyllde vattenkannan med vatten och sen mycket målmedvetet vattnade rakt ner i min öppna kånken där kameran låg (den låg inte ens nära vattnet, utan på en veranda några meter bort). Då skrek jag rakt ut. Men tack o lov klarade sig kameran. Ungar alltså, så oerhört oförutsägbara!

Sen har jag lite andra smågrejer som stativ, självutlösare, reflexskärm, lite olika filter osv. Allihop billiga grejer men de funkar. 

Jag märker att jag skulle kunna skriva mycket mycket mer om kameror och då har jag inte ens börjat prata om redigering (jag redigerar alla mina bilder i photoshop eftersom jag fotar i raw-format). Om ni vill får ni gärna ställa frågor så ska jag försöka svara så gott jag kan! 

7 comments:

Térèse said...

Vad kul med ett kamerainlägg! Jag fotar bara med min skruttiga Iphone 4 och avundas alla bloggare som får till så snyggt fokus i sina bilder, med proffsigt "blurr" i bakgrunden :) Jag skulle gärna vilja köpa en systemkamera, och försöka lära mig, men kan absolut ingenting. Har du nåt tips på en nybörjarkamera, eller är det den Canon du tipsade om som gäller i så fall? Och jag skulle jättegärna vilja veta mer om fotoredigering! Vore superkul med ett sånt inlägg!

Fredrikapåvinden said...

Jag har bara den senaste tiden blivit intresserad av foto. Jag köpte en begagnad jättegammal systemkamera av en kompis i höstas för en tusenlapp och började fota massor. Under våren var jag på en fotokurs i stockholm på vintagefabriken och bara några dagar efter att jag kom tillbaka från den blev kameran stulen. Supertrist. Men då bestämde jag mig för att köpa en helt ny kamera istället och jag köpte en canon 700d som jag är jättenöjd med och fotar supermycket med. Bilderna redigerar jag sedan i lightroom. Nu när jag fyller år i september tänker jag önska bidrag till ett nytt objektiv. Superbra att få lite tips! Jag tycker sånna här fotoinlägg är jätteroliga att läsa!

Lilla07an said...

Apropå vatten i väskan.......jag hade en gång ett 50 mm till min Canon. Världens bästa objektiv till en bra peng. Nu vet jag hur det arma objektivet ser ut inuti efter att det klåfingriga barnet fick fatt i det. Det är enda gången jag gråtit över nåt ett barn förstört.

ANNEPÅLANDET said...

Fint med fotoinnlegg! Skriv gjerne flere!

Anonymous said...

Åh vad kul att läsa. Jag fotar med en 350d och har just ett 50mm objektiv och är supernöjd med den kombon. Dock tycker jag att jag ibland måste backa lite väl långt för att få med hela bilden (typ skulle behöva backa ut över kanter ibland). Jag har ett Sigmaobjektiv men tycker att det är så himla tungt och inte så kul, skulle vilja ha ett mindre prisvärt objektiv men vet inte var jag ska hitta tips på det.

by Caloweena said...

Så roligt att läsa om ditt fotograferande! Är verkligen helt såld på dina bilder (och stickningar och sömnad så klart!). En fråga, hur gör du med alla bilder du tar, d v s sparar du dom på dator, extern hårddisk, back up? Jag tänker om du fotar i Raw måste bilderna ta mkt plats? Själv har jag aldrig riktigt fått någon bra ordning på mina bilder och det ligger ständigt och gnager i mig. Tacksam för alla tips!
/Carolina

Clara said...

by Caloweena: jag vet att alla "riktiga" fotografer sparar alla bilder, men jag raderar faktiskt alla orginalfiler efter att jag redigerat dem. Säkert big NO NO men har inte hittat någon bättre lösning... särskilt som jag har alla filer i dropbox (har köpt till extra utrymme) för att alltid ha backup på dem.