Tuesday, September 8, 2015

FBA

Igår kväll började jag helt spontant (pga rastlöshet inför ett läkarbesök) göra en FBA, något jag tänkt jättelänge att jag ska göra men inte riktigt vågat. FBA står får full bust adjustment och är för alla oss som har större byst än b-kupa, för er med mindre byst finns SBA (small bust adjustment). Alla mönster görs nämligen för b-kupa, det är väl enklast så.

Det finns massor av tutorials för hur de går till men jag använde mig av Alexandra på Sew your boats två beskrivningar. Den första är för plagg med insnitt och finns här, den andra är för plagg utan insitt som t-shirts i trikå osv och finns här.

Okej, bered er på några riktigt riktigt fula mobilbilder, men jag är för trött just nu för att ta nya och de här visar i alla fall vad problemet/lösningen är.

Den här t-shirten sydde jag i den storlek jag valde utifrån bystmått, vilket är XL. Mönstret är Simone från SY! av Jenny Hellström. Som ni ser sitter den väldigt dåligt, för stor över axlarna och massor av överflödigt tyg runt armhålen. (Försök ignorera den jättefula sömmen längst ner, den skäms jag för och beror bara på mitt slarv och dåligt tyg).

 Det här är försök nummer två, med lite inflyttade axlar. Fortfarande för stor och massa överflödigt tyg som veckar sig. Nu bestämde jag mig för att faktiskt ta tag i att göra en FBA.

 Såhär såg det ut halvvägs igenom. Och det var faktiskt inte alls så svårt som jag trodde! Jag följde beskrivningarna jag länkat till ovan och det gick galant. Det svåraste var att välja vilken storlek jag skulle sy efter, men då gjorde jag som så att jag mätte mitt axelmått på ryggen och sen mätte jag på själva mönsterarket. Där var mitt axelmått motsvarande en M (jämför med bystmåttet som sa XL, jag har en F-kupa om någon undrar). Jag la till 8cm extra, dvs 4cm mellan där jag klippt upp.

Och såhär blev den färdiga t-shirten efter att jag gjort FBA! Jag är så nöjd, har aldrig haft en t-shirt som suttit såhär bra. Jag har gjort en variant till med lösare modell nertill (som Rose ur SY!) men den har jag inte kunnat testa än eftersom jag fick slut på tyg. Återkommer med det resultatet. Men jag kan bara säga gör en FBA! Det är så värt den lilla tankeansträngningen som krävs. Det enda negativa är att jag genast blir mycket mer kritisk till passformen på alla andra kläder jag har i garderoben... :)

Och ja det är Astrids Hello Kitty rutschkana som syns i bakgrunden, inte den snyggaste möbeln i vår  lägenhet men eventuellt den mest älskade?

3 comments:

Anonymous said...

Så härligt att få till ett perfekt plagg!
Hälsningar Fröken Slöjd

Dödergök said...

Du är grym och så inspirerande! Idag har jag vågat beställa ett jackmönster i en storlek som kommer att vara för liten men blir bra efter en FBA endast tack vare dig!

Linnéa said...

Jag hade ingen aning om att alla mönster görs för B-kupor, men nu när jag väl tänker på det så förklarar det ju en hel del varför vissa tröjor får sån konstig passform och andra inte. Detta var verkligen en tankeställare. Nu kanske man kan våga sig på att sy en klänning i alla fall ;)