Friday, December 25, 2015

Den stora sjukdomsjulen


PUH vilken jul vi haft! I måndags kväll började Astrid få feber och må dåligt, och på tisdagen var hon upp i 39-40 grader. Pga hennes lungsjukdom (surfactant protein c-brist) håller vi alltid koll på hennes syresättning och andningsfrekvens, och på natten mot onsdagen andades hon 60 andetag i minuten (bör ligga på runt 30) och när vi mätte syresättningen visade den 89-90 (bör ligga på 97-100). Så vi ringde sjukhuset som skickade en ambulans.

Men när ambulansen kom visade det sig att nagellacket på Astrids tånaglar stört mätningen! Det hade inte vi haft en tanke på, säkert har någon sagt det åt oss när vi låg inne på sjukhuset men då när hon var ett år var det inget vi la på minnet. Så när vi mätte om hennes syresättning hade hon fortfarande ganska lågt, men inte så lågt att vi behövde åka ambulans till sjukhuset. Istället kunde vi sova kvar hemma och åka till sjukhuset på dagen istället. Det här var första gången jag var i kontakt med ambulanspersonal och det var enbart positivt. Supertrevliga och lugna var dom, och snabbt var den här! Och så var det ju skönt att vi slapp åka med dom då.

På akuten i Norrköping nästa dag tog de massa prover som visade att allt var bra, bara kraftig förkylning som satt sig på lungorna. Men ingen fara, vi kunde åka tillbaka och fira julafton hemma med lite extra koll på henne bara. Skönt! Och så fantastisk personal på barnakuten också, jag är så imponerad över tålamodet hos alla som jobbar där.

Förutom allt detta har svärmor också varit jättesjuk med hög feber, Andreas lillebror har haft tandvärk och jag drar ju på min vanliga utmattningsdepression och ibs-mage. Rätt mycket den här julen alltså!

4 comments:

Unsere kleine Farm said...

I feel with you! Annika is also sick - today she started caughing again and I am afraid, that it becomes a Bronchitis again. Ended up in hospital with one just a few weeks ago... So fingers crossed that your little Astrid is fit again fast ;-)

Anonymous said...

Läskigt!

Men skönt att det inte var allvarligt och att ni slapp åka ambulans in.

God jul ändå!

Lisa said...

Usch vilken start på julhelgen! Hoppas det blir bättre tider nu!
Krya på er!

hedda said...

Det är sjukdomens jul i år helt klart... Krya på er! Kram.