Sunday, July 26, 2015

Bloppisuppdatering


Jag har uppdaterat min bloppis med lite handstickat, lite sytt (både av mig och andra), väskor, barnkläder mm. Kolla in på clarasbloppis.blogspot.se och maila mig på clara(snabela)clarafalk(punkt)se om ni vill köpa något!

Hejdå Holly

Dags att säga hejdå till min tredje Holly! Riktigt skönt att repa upp den här, har känt ett tag att den inte blir riktigt bra. För liten och för tight. 

Ser kanske fin ut såhär men inte på mig. 


Det här garnet är värd något bättre. En Boxy kanske? Här provar jag Katarinas Boxy stickad i Wollmeise, blev riktigt sugen på att göra en egen. Det är ju nästan precis samma färg också :)

Friday, July 24, 2015

Glittertind











Nu blev det superbildbomb, men jag bara kunde inte välja vilka av bilderna på Astrid jag skulle lägga ut. Jag är ju lite partisk, men jag tycker hon är det goaste barnet i hela världen och att det syns så tydligt på bilderna!

Tröjan hon har på sig är Glittertind som Dödergök designat. Det är ett gratismönster och jag stickade den i ett garn jag färgat själv, mest på slump eftersom jag egentligen färgade för att sälja men råkade tova garnet lite för mycket och därför inte kunde lägga ut det till försäljning. Det här garnet är supermysigt, ekologisk merinoull från Falklandsöarna och spunnet i Storbritannien men det är ack så känsligt i färggrytorna. Minsta lilla temperaturändring och det tovar sig. Det går fortfarande att sticka i och det syns inte i det färdiga plagget men jag måste fundera över ifall jag kommer orka sälja ett så känsligt garn.

Jag stickade största storleken, 2-3 år och eftersom Astrid är rätt liten för sina 2.5 år så lär den vara lagom länge. Nu är den lite stor men inte värre än att den går att använda. Proportionerna på tröjan är väldigt bra, det märks att Erika har barn i sin närhet att prova på. I stort sett har jag stickat enligt mönstret, utom att jag la till lite mönster längst ner på kroppen och så steekade jag den efteråt. Mönstret beskrivet steekning för de två minsta storlekarna men inte för den största, men jag la bara till några extra maskor och klippte sen. Har nästan blivit för avslappnad med det här med att klippa i färdiga plagg!

Thursday, July 23, 2015

Andra upplagan!


Hurra, nu har andra upplagan av vår bok äntligen kommit från tryckeriet! Den skulle ju kommit i maj och jag ber om ursäkt för förseningen, men vi sköter det själva den här gången och det kom en utmattningsdepression och en graviditet (Kamilla, inte jag) ivägen.

Den finns att köpa HÄR eller på Adlibris/Bokus. Ni som redan beställt den bör ha den inom ett par dagar!

Tuesday, July 21, 2015

Jennys Mössa och Emilias tröja


För några månader sen såg jag en bild på en mössa hos JennyEllika på instagram och blev totalkär. Älskar de lite omöjliga färgkombinationerna som ändå är perfekta. I min stash med Rauma finullgarn hade jag liknande färger så jag började sticka en kopia av Jennys mössa. 

Jag freestylade utifrån Jennys bild, använde 2.5mm stickor och stickade tills den kändes lagom lång. Sen fick den en stor gul boll som pricken över i. Supernöjd!

Jenny är vän med min kompis Emilia, och nyligen gjorde jag ett hantverksbyte med henne. Hon trycker de finaste tygerna jag vet! Den här tröjan har hon gjort och jag älskar den. 



Astrid gillar den också, jag får sällan ha den utan att hon kräver att få ta på sig den! 

Saturday, July 18, 2015

Sommar

Jag har varit helt slut sen vi kom hem från Norrköping. Även om vi inte gjorde så mycket där så blir jag utmattad bara av att vara runt människor hela tiden, och av att inte vara hemma. Yrsel, migrän och det vanliga gamla illamåendet kom som ett brev på posten. Okej utmattningsdepressionen, jag ska hålla mig hemma då. 

Igår följde jag i alla fall med till min mammas kolonistuga vid Delsjön. Astrid klättrade i träd.

Lånade min hatt

Jag stickar på mitt andra par Gudrun vantar, mönstret har Maria Lärkäng gjort och finns att köpa här på Ravelry. 

Astrid som alltid hatat vatten (alltså ända sen hon var en månad gammal) har plötsligt börjat gilla att bada! Bara i sjöar och hav dock, och får fortfarande panik när vi pratar om att bada i badkaret. Nu kan hon i alla fall vara ren på sommaren :)

Monday, July 13, 2015










Hejdå Norrköping nu packar vi in oss i bilen igen och åker hem till Göteborg! Tack för den här gången! 

Saturday, July 11, 2015

Den indigofärgade lintröjan

Igår var vi på Arbetets museum, brukar gå dit någon gång varje år i alla fall. Omgivningarna är så fina, Norrköping har verkligen lyckats göra sin stadskärna vacker! Ja utom de svinfula shoppingscentren mitt i stan då, det var väl Domus eller något sånt från början där. Så många stadskärnor Domus förstört (se dokumentären När Domus kom till stan om ni inte redan gjort det). Men nu ska det här blogginlägget inte handla om det utan om min nya lintröja! 

 Den är stickat i 100% lin som finns att köpa hos Tant Kofta och Magasin Duett. Sånt otroligt trevligt lingarn, fallet är helt fantastiskt!

Hittade en perfekt helt avskild plats mitt i stan att fotografera den på. Om jag bodde här skulle förmodligen hälften av mina projektbilder tas här :P


Modellen är Holly, men jag har mest utgått från mönstrets proportioner och sen gjort en egen tröja utifrån min stickfasthet. 

 Och så stickade jag på 2.5mm. Det är lite tunnare stickor än vad jag egentligen trivs med, allra helst stickar jag tröjor på 3-3.5mm så helt roligt projekt var det inte hela tiden. Särskilt som jag hade konstant blå händer, indigon färgar av sig lite hur mycket jag än sköljer garnet. Men så värt det!

Sen var jag tvungen att testa och se om jag fortfarande kunde klättra upp i dörrposter. Det gick! Men efteråt haltade jag nästan, fick så ont i höfterna... men kul att jag fortfarande kan!

Hej hej fina Norrköping!

Thursday, July 9, 2015

Eloise

Den här tröjan sydde jag för någon vecka sedan och fotograferade hemma i Göteborg. Efter att ha sytt två collegetröjor med dragkedja till Astrid kände jag mig trygg nog att sy en till mig själv, dessutom i rätt dyrt tyg (som jag ÄLSKAR, kommer från Miss Matatabi på Etsy). 

Tråcklade dragkedjan noggrant som tusan för att vara säker på att den satt där den skulle innan jag sydde på maskin. Har lärt mig den hårda vägen (på Astrids tröjor) att det väldigt lätt bli hål i trikå om sprättaren måste användas. 

Mönstret är Eloise Jacket ur Jenny Hellströms första bok. Där är den sydd i vävt tyg och fodrad men det fungerade precis lika bra med trikå och utan foder. 

Jag irriterar mig dock väldigt mycket på storlekarna i Jenny Hellströms bok. Överlag gillar jag inte small medium large utan tycker andra benämningar är bättre, men om nu small medium osv ska användas så kan de väl åtmindstone vara "normala" sådana? Jag är i vanliga fall en medium/large men här sydde jag xl. Jag är också 152cm lång (kort) men behövde inte korta av den alls vilket jag alltid brukar behöva. Varning för små storlekar alltså. 

Det stör mig, dels för att det är lätt att bara ta sin vanliga storlek utan att mäta (obs obs obs mät alltid) men allra mest för att det redan finns alldeles för lite mönster i större storlekar. Om då dessutom xl är en medium så kan ju inte de som vanligtvis har xl sy någon av bokens storlekar alls, trots att det först kan tyckas så. Det är dåligt! Fler större storlekar i både stick och symönster tycker jag! 

Monday, July 6, 2015

Sommar

Vi är i Norrköping och gör inte så mycket mer än att badar, äter och vilar. I år bygger Andreas föräldrar om sin sommarstuga så det går inte att vara där, istället hälsar vi på i deras hus. 

Astrid har börjat lära sig spinna (obs inte sant men hon vill gärna, så fint tycker jag!)

Jag stickar på Anna sockar

 Och Astrid leker med lilla hunden Chato som Andreas föräldrar är hundvakter till den här veckan. Astrid ÄLSKAR honom och vi gör vårt bästa för att hon ska klappa försiktigt och förstå att hundar inte kan hålla handen...

Jag saknar förskolan lite (semester med Astrid när jag är sjukskriven är liksom ca hundra ggr jobbigare än när hon är hemifrån mellan 9-15 varje dag) men som tur är så leker hon massor med sin farmor och farfar.

Thursday, July 2, 2015

Dödergök-bonanza

Jag håller på och planera mina "åka till Norrköping"-stickningar och det är en underdrift att säga att de är inspirerade av Dödergök. Planen är nämligen en Glittertind i egenfärgat (läs sönderfärgat, jag sköljde för kallt för snabbt så det tovade sig lite) grönt garn och ett par Anna-sockar som Manduzana färgat garn till. Är så glad att jag hann köpa ett garnkit innan de tog slut!
Plus att mina två (!) Hollys ska följa med också såklart. Och kanske en Pomme de pin om jag hinner lägga upp till den. Tänker alltid att jag ska sticka så oerhört mycket men så blir det ju aldrig (4-5 stickningar för 10-12 dagar är kanske lite överdrivet?). Men hellre för många än att stå där sticklös! Ve och fasa!

Sydde en liten stickväska av överblivet tyg från Astrids väska också. Den är tänkt att ha över armen så att jag kan sticka på lekplatser, får se hur det går med det i praktiken. Använde en mall som heter Crochet on the go bag men följde inte direkt beskrivningen eftersom jag inte ville ha några synliga sömmar på insidan, freestylade lite istället.