Wednesday, September 30, 2015

Blåluvan

Jag fick en hel del tyg över efter att ha sytt min parkas, och som alltid när jag får tyg över syr jag till Astrid. För att vi inte ska se helt supermatchade ut fick hennes jacka gula stickningar och knappar, och jag tycker verkligen det blev så fint! 

Mönstret heter Blåluvan och kommer ur boken Sy barnens första garderob, som jag förstått är helt ny på marknaden. Jag fick den i födelsedagspresent förra månaden och gillar den verkligen! Tänkte att jag snart ska ta och skriva en liten recension om den. 

Här är lite fler saker jag sytt till Astrid. Mössa och t-shirt kommer också från Sy barnens första garderob och byxorna är mini Hudson pants. Alltihop är sytt i ekologisk trikå från Nosh som jag nyligen upptäckt och älskar! Jag beställde direkt från deras finska hemsida men vet att de har flera återförsäljare i Sverige också, Rosa Huset bla. Ganska dyrt men det är en bästa svarta trikån jag testat (syns inte på bilden men jag har sytt leggings och t-shirts till mig i det).

Monday, September 28, 2015

Yllemamelucker

Jag har länge tänkt att jag ska sticka mig ett par yllemamelucker men det har aldrig blivit av. Så istället köpte jag vit ulltrikå hos Myllumuuksut och så färgade jag den grön med samma färger jag använder till garn (som kommer från Zenit). Sen sydde jag mig ett par mamelucker/cykelbyxor. Inga mer frusna lår eller kall rumpa i vinter!

Saturday, September 26, 2015

Jag har sytt en parkas!

Om ni följer mig på Instagram (jag heter ClaraStickar där) så har ni sett att jag haft ett jack-projekt på gång. Först ägnade jag flera dagar åt att rita om mönstret, sy toille (alltså provplagg), ändra lite i mönstret, sy ny toille osv. Under tiden lyssnade jag på Harry Potter och allt som allt var det riktigt roligt att rita om och fixa! Det hade jag aldrig trott skulle vara roligt. 

Ursprungsmönstret kommer från Ottobre 5/2013. Jag tycker jackan är riktigt snygg, men beskrivningen var inte lätt att följa. Tex så skulle foderdelarna och yttertyget sys ihop först, med resultatet av sömmarna blir synliga. Det gillar inte jag så jag sydde foder och yttertyg var för sig istället. 


En annan ändring jag gjort är att jag gjorde Full Bust Adjustment för att den skulle bli lagom i axlarna men ändå vidd över byst och höfter (mitt största problem med köpta jackor är att om jag ska kunna stänga jackan över höfterna är de superstora över axlarna). Så jag sydde strl 42 och la till 5cm på mönstret, alltså 10cm ökad vidd sammanlagt. Jag la också till en cm längst ner under armen på fram och bakstycke för ökad rörelsevidd. 

Jag har också flyttat upp midjan några cm för att bättre passa min midja, bara genom att flytta upp resåren. 


Tyget köpte jag från tyg.se lite på chansning. Jag har ju skrivit tidigare om att jag har svårt att åka någonstans pga utmattningsdepression så jag köper oftast tyg på nätet. Det här råkade vara på rea och för 70kr metern kunde jag chansa på att det skulle vara bra och det var det! 100% bomull dessutom. 
Jacktyg uni 2 heter det, tror det finns i svart och grönt också. 

Enligt mönstret ska det vara kardborrestängning på fickor och vindlist men eftersom kardborre förstör allt stickat så valde jag tryckknappar istället. Vanliga svarta från prym, 15mm. 

En annan ändring är att jag gjorde fickorna 4cm längre. Fickor ska vara stora!

Överlag: SUPERNÖJD! och stolt. Tänk att jag sytt en jacka! 

Fodret är ett trikåtyg från Stoff och stil med djur på. I ärmarna valde jag glansigt syntetfoder som jag råkade ha hemma, det är viktigare i ärmarna med bra glid än i resten. Väldigt mysigt med trikåfoder! 

Här syns djuren bättre, och det syns också att det var svårt att sy i dragskon i midjan. Jaja, att sömmarna är lite svajiga här och där stör mig inte särskilt mycket, så får det vara i ett av de mest avancerade projekt jag någonsin sytt. 

En detalj till är att jag sydde fast muddväv i slutet av ärmarna. Den idén fick jag från Gudrun Sjödéns parkas och det är verkligen mysigt! Funkar dock inte jättebra med vantar, men jag kom på att om jag viker in mudden så att den inte syns så funkar det bra ändå. 

Så jäkla nöjd är jag, och så imponerad av mig själv! Tänk att jag som för ett år sen aldrig hade sytt något jag var nöjd med och som bara bråkade med symaskinen har sytt en parkas! Och dessutom en parkas som jag verkligen vill använda. Oerhört nöjd. 



Wednesday, September 23, 2015

Utmattad

Jag får rätt ofta frågan hur jag hinner med att sy/sticka så mycket, och tja det är egentligen ett ganska trist svar… Sen lite mer än ett halvår tillbaka är jag sjukskriven pga utmattningsdepression/ångest som kom efter det att Astrids lungsjukdom stabiliserades. Jag höll ihop tills hennes läge var stabilt och då gick det inte mer. Så även om jag ägnar ungefär halva dagarna åt att sova/stirra i luften/spela mobilspel/långsamt göra alla vardagliga grejer så har jag mycket tid över åt att slöjda. Och att sy/sticka är det som just nu är det som gör att jag håller mig levande och ändå kan fungera hyffsat. 

Min ångest gör att jag numera knappt rör mig från hemmet, jag kan inte åka kollektivt eller cykla = kan ta mig till ställen jag kan gå till eller bli körd till av Andreas. Och folk orkar jag knappt med. Mycket tid hemma = mycket slöjd. Så, det är det mycket tråkiga och ärliga svaret på hur jag hinner så mycket.

Sen skulle jag kunna skriva mycket mer om hur tufft det är att inte få hjälp från vården (eller tja jag har ju gått igenom fem olika mediciner nu, det är den hjälpen en får), att stå utan inkomst en hel sommar pga studenter inte har rätt till pengar på sommaren (som att vi magiskt nog blir friska då, tack och lov att jag har en partner med fast jobb) och andra deppiga saker som gör mig arg och trött. Men det orkar jag inte utveckla just nu, det är jobbigt nog att skriva om hur läget är.


Monday, September 21, 2015

Lite korsstygn

En "Ingen reklam tack"skylt i korsstygn har länge stått på min vill göra lista men det var först häromdagen det faktiskt blev av. Och egentligen av en rätt trist anledning, jag var helt enkelt så trött att jag inte orkade hålla upp stickningen och behövde något enklare för händerna att sysselsätta sig med. Jag byter antidepresseiva (för fjärde gången, suck) och biverkningarna vid medicinbyten är så jobbiga så jag liknar mer en zombie än en människa. Nu börjar jag tack och lov må lite bättre och idag kom skylten till och med upp på dörren. Jag hoppas att den kan glädja grannar och brevbärare litegrann! Betydligt bättre än vår förra skylt i papper som var halvt avriven av Astrid.

Thursday, September 17, 2015

Täljhäst

Vi har en ny möbel hemma, en täljhäst! Jag har precis gjort ett hantverksbyte med en klasskamrat till mig och bytt stickat mot den. Självklart får den hedersplats i vardagsrummet (även om jag har en stark längtan efter ett hobbyrum/garage eller liknande att ställa den i). Nu kan jag verkligen slöjda i trä ordentligt!

Monday, September 14, 2015

Ishi dress nummer 2



Det här är min andra Ishi dress till Astrid och jag gillar den skarpt! Rolig konstruktion och den stora fickan är ju fantastisk. Jag sydde storlek 3år och Astrid är ganska liten för sina 2 1/2 så förhoppningsvis är den lagom om ett halvår eller så.

Precis som min förra så sydde jag i trikå istället för vävt tyg eftersom de vävda ändå aldrig blir använda. Bekvämt är no1 här. Eftersom jag sydde i trikå skippade jag också dragkedjan och gjorde ryggen hel istället.

Det blev ett par matchande byxor i det harlequin-rutiga tyget också, nästan för matchat så tror hon får ha dem separat :D.

Thursday, September 10, 2015

Bloppis

Jag har uppdaterat min bloppis med stickat (och lite ull) så spana in den om ni vill ekipera er inför hösten och vintern. Clarasbloppis.blogspot.se är adressen, köp grejer så att jag kanske kan köpa en overlock så småningom!

Wednesday, September 9, 2015

Art teacher dress


Jag har ett nytt favoritmönster till mig själv! Det kommer från Ottobre 5/2014 (finns att låna på bibliotek eller köpa på nätet, jag brukar köpa gamla Ottobre hos Symaskinsexperten men de finns på massor av ställen). Mönstret heter dessutom Art teacher dress vilket är ett namn jag gillar skarpt.

Det här är det som gör klänningen, fickorna! Så bra! Tyget är jag också väldigt förtjust i, det är en tjock svart courtelle jersey som jag fick köpa av en trevlig tjej i en sygrupp jag är med i.

Egentligen har den ärmar men jag är en varm person som gillar kortärmat så jag valde att bara förlänga holkärmen två centimeter och göra utan ärm. Den ska ha foder också men pga varm struntade jag i det och gjorde en nervikt kant istället bara. Helt perfekt klänning som funkar lika bra att skrota omkring i hemma som att göra saker i! Den här kommer jag sy fler av. 

Hunden på bilden är inte min, det är Ipa som är slöjdpodden-Karins hund. Hon tog bilderna så då fick Ipa vara med på bild han också :D.

Tuesday, September 8, 2015

FBA

Igår kväll började jag helt spontant (pga rastlöshet inför ett läkarbesök) göra en FBA, något jag tänkt jättelänge att jag ska göra men inte riktigt vågat. FBA står får full bust adjustment och är för alla oss som har större byst än b-kupa, för er med mindre byst finns SBA (small bust adjustment). Alla mönster görs nämligen för b-kupa, det är väl enklast så.

Det finns massor av tutorials för hur de går till men jag använde mig av Alexandra på Sew your boats två beskrivningar. Den första är för plagg med insnitt och finns här, den andra är för plagg utan insitt som t-shirts i trikå osv och finns här.

Okej, bered er på några riktigt riktigt fula mobilbilder, men jag är för trött just nu för att ta nya och de här visar i alla fall vad problemet/lösningen är.

Den här t-shirten sydde jag i den storlek jag valde utifrån bystmått, vilket är XL. Mönstret är Simone från SY! av Jenny Hellström. Som ni ser sitter den väldigt dåligt, för stor över axlarna och massor av överflödigt tyg runt armhålen. (Försök ignorera den jättefula sömmen längst ner, den skäms jag för och beror bara på mitt slarv och dåligt tyg).

 Det här är försök nummer två, med lite inflyttade axlar. Fortfarande för stor och massa överflödigt tyg som veckar sig. Nu bestämde jag mig för att faktiskt ta tag i att göra en FBA.

 Såhär såg det ut halvvägs igenom. Och det var faktiskt inte alls så svårt som jag trodde! Jag följde beskrivningarna jag länkat till ovan och det gick galant. Det svåraste var att välja vilken storlek jag skulle sy efter, men då gjorde jag som så att jag mätte mitt axelmått på ryggen och sen mätte jag på själva mönsterarket. Där var mitt axelmått motsvarande en M (jämför med bystmåttet som sa XL, jag har en F-kupa om någon undrar). Jag la till 8cm extra, dvs 4cm mellan där jag klippt upp.

Och såhär blev den färdiga t-shirten efter att jag gjort FBA! Jag är så nöjd, har aldrig haft en t-shirt som suttit såhär bra. Jag har gjort en variant till med lösare modell nertill (som Rose ur SY!) men den har jag inte kunnat testa än eftersom jag fick slut på tyg. Återkommer med det resultatet. Men jag kan bara säga gör en FBA! Det är så värt den lilla tankeansträngningen som krävs. Det enda negativa är att jag genast blir mycket mer kritisk till passformen på alla andra kläder jag har i garderoben... :)

Och ja det är Astrids Hello Kitty rutschkana som syns i bakgrunden, inte den snyggaste möbeln i vår  lägenhet men eventuellt den mest älskade?

Monday, September 7, 2015

Bästa tröjorna

Någonting som jag tycker är riktigt svårt att hitta till Astrid är bra lekvänliga tröjor. De är antingen små gulliga koftor med pyttepyttesmå knappar som tar sjutusen år att knäppa eller hoodtröjor med stor och klumpig luva som förutom att vara bylsiga under jackor också kan fastna i saker. När de inte är i läskiga syntetmaterial eller har stora fula tryck på sig. Alternativt en kombination av allt. 

Så hittade jag det här mönstret på Etsy och nu har jag sytt fyra stycken. Astrid har dom nästan varje dag, funkar lika bra som "sommarjacka" som under vinterplagg. (är ej sponsrad, gillar bara det här mönstret väldigt mycket). Tips förresten om ni skriver ut pdf-mönster är att inte använda tejp utan ha lim, gärna flytande lim, istället. Det är oändligt mycket smidigare! 

Det blev en i samma tyg som jag sytt en tröja av till mig själv. Fick skarva som tusan (ena ärmen består av tre bitar) men den blev så fin! Tyget är rätt dyrt och kommer från Miss Matatabi på Etsy så jag är glad att jag lyckades få ut en hel tröja till i det.


Och en randig velour från Stoff och stil. Det här är Astrids egen favorit som hon helst väljer. 

Båda dessa är i storlek 96, och Astrid har ca storlek 92 just nu så hon har lite att växa i. Ett bra mönster som jag varmt rekommenderar! 

Friday, September 4, 2015

Carpino




Den här tröjan var så rolig att sticka att det tog mindre än två veckor från uppläggning till att den var klar. Mönstret är Carpino, och även om det faktiskt var lite svårare att memorera mönstret än vad jag trodde så var den beroendeframkallande att sticka på.
Garnet är också ljuvligt! Det är ett supermjukt merinotweedgarn som jag köpt av Dandelion-Anna, men jag är osäker på om hon kommer fortsätta sälja det eftersom det inte är ekologiskt. Jag förstår henne men kan ändå inte låta bli att tycka om det, särskilt som det är väldigt drygt. Hela den här tröjan väger bara 230g!

Tuesday, September 1, 2015

Gröna skogar och vantar

Jag älskar det här höstvädret som börjar komma nu, när luften känns så klar och frisk att andas. Förmodligen är jag den enda i Sverige som är nöjd med sommarens väder? När regnet hänger i luften är det perfekt fotoväder också (sämsta tänkbara väder att fotografera i är när solen skiner starkt) så jag tog med kameran ut på en promenad med Ipa och Karin (som numera bor nästan grannar med mig, hurra för det!). Ipa var inte lika nöjd över vädret utan fick låna min sjal när han frös lite.

Vi gick upp till Ramberget och Keillers park. 

Jag minns inte om jag bloggat de här vantarna innan? Mönstret heter Svarttir och Hvitír och är på isländska så jag har bara använt diagrammen och freestylat resten. Två par av restgarner blev det till Astrid. De fick snoddar av garn att ha i overallen också så att de inte kommer bort på förskolan (de är ordentligt namnade också). Ska ge dem en ullkur för att bättre stå emot väta så hoppas jag att de blir populära i vinter!