Friday, January 15, 2016

Att välja färg

Det här är inte min idé från början, men eftersom det är något jag använder mig av ofta så jag tänkte jag att det kunde vara ett bra tips att blogga om. Det handlar nämligen om hur man kan tänka när man väljer färg, och varför vissa färger inte riktigt blir som det tänkt sig.


De här färgerna ser ju jättefina ut ihop (tycker jag), men uppstickade smälter de plötsligt ihop. Varför? 

En svartvit bild ger svaret. De har nästan exakt samma "mättnad", och svartvita blir de nästan identiska. Det kan ju vara fint när färgerna smälter ihop, men om det inte var det jag ville så skulle jag bli besviken. 

De här färgerna då? Gult är nu utbytt mot lila. 

Och kolla! Nu blev det lite mer konstrast. Dessa färger skulle jag tycka blev bättre i t.ex. flerfärgsstickade vantar.

I garnaffärer tar jag ofta en bild på de färger jag tänkt använda, för att se hur det blir. I smartphonen är det sen lätt att ändra bilden till svartvit för att se mättnaden i färgerna. Dagens färgtips!

7 comments:

K said...

Tack för ett jättebra tips, det där har jag aldrig tänkt på tidigare! Vilka garnbutiker tycker du om här i Göteborg?

Anonymous said...

Bra tips!

Ett projekt jag har (efter typ 5 andra projekt visserligen) är att sticka mössor och vantar och då inser jag nu att jag tänkt rätt liknande färger, så ska nog fundera om lite.

Elisabet :) said...

Så enkelt och smart!

Ingrid said...

Himla smart tips!Så där har jag också börjat göra efter att ha upplevt att två färger (som jag trodde var klart kontrasterande)var svåra att skilja på vid stickning i skymningen. Effekten med mönsterstickningen blev inte heller vad jag tänkt mig, så jag fick byta färger helt enkelt.

Wallinskaya said...

Oj, vilket bra tips! Har inte tänkt på det!

Marie said...

Men verkligen dagens bästa tips!!! Tusen tack:)

KataM said...

Vilket jättebra tips, tack!