Friday, June 3, 2016

Den perfekta klänningen 2.0

När jag såg det här Libertytyget var det kärlek vid första ögonkastet. Jag älskar att Liberty ofta trycker upp gamla tryck! Just det här mönstret heter John (vilket dock gör det helt omöjligt att googla på, Liberty John ger inte sökresultat som har med tyg att göra) och är ursprungligen gjort på 30-talet. 

Jag har ju sytt ett helt gäng med såna här klänningar men nu har jag gjort om mönstret lite. Flyttat upp midjan några cm, gjort "gubbfickor" (vet inte vad de heter egentligen, men såna som är på byxor), ändrat ringningen lite och smalnat av den lite (pga viktnedgång som beror på min tarmsjukdom). Mönstet är mitt eget baserat på Zippy top som överdel, men jag har tänkt skriva ett inlägg med andra klänningsmönster jag sett som liknar den här klänningen. 

Jag tycker holkärm den enda bekväma ärmen för vävda plagg, bekvämlighetsberoende som jag är. Mitt mål är att alla plagg i min garderob ska gå att sova i eller göra lättare yoga i. Andra kanske prioriterar en perfekt passform utan veck vid ärmhålan osv  men jag prioriterar bekvämlighet. 

Tyget har jag köpt via Shaukat som är den absolut billigaste återförsäljaren av Libertytyger. Jag vet inte hur de kan vara så billiga, men jag har läst på andra sybloggar att tom försäljare på Liberty of London tipsat om att gå till Shaukat, så det är ju inget lur i alla fall. Kanske för att de har sen sämsta och fulaste hemsidan jag sett på 2010-talet :P. Ful hemsida eller ej så är ca 220kr metern (obs att alla priser på hemsidan står utan moms, den är på 20% och läggs på i slutet) väldigt mycket billigare än ca 370kr metern som de kostar i tygaffärer i Sverige. Alltså jag tycker absolut att de lokala butikerna ska stödjas och köper helst så mycket som möjligt från svenska butiker, men jag har tyvärr inte råd att sy en klänning om tyget kostar 370kr metern. 220kr däremot är fortfarande en lyxklänning (tygerna är smala så för mig behövs iaf 2-2,5m) men det är ändå något jag kan ha råd med ibland. Och som vanligt är jag inte sponsrad av någon, jag bara skriver om mina erfarenheter :).

4 comments:

Anonymous said...

Har också det kriteriet på allt i min garderob nuförtiden - att det ska gå att yoga i :) Har rensat bort allt som sitter åt och inte ger ordentlig rörelsefrihet (och upptäckt att jag som bonus trivs mycket bättre med min kropp när jag håller mig till mjuka, rymliga kläder).
Önskar jag kunde sy mina kläder själv, men det känns svårt att komma igång och mina tidigare försök på det området har inte varit så lyckade. Stickat kan man ju alltid repa upp om det inte blir bra, men ett tyg är ju hopplöst förlorat när man väl sytt något misslyckat av det.
/Sara

Marit said...

Jättefin klänning, både modell och tyg! Ser fram emot ett inlägg om mönster som liknar detta.

Efwa - Medea said...

Libertytyger är ju fantastiskt sköna att ha på sig också så det är ju en extra bonus till en bekväm modell. Jättefin klänning som allt du syr!

Textil med mera... said...

Älskar också Libertytyger och skulle vilja sy en klänning. Tack för att du inspirerar!