Sunday, June 12, 2016

Liten guide till att sätta ihop pdf-mönster

Jag älskar det här med att köpa sömnadsmönster på internet och sen kunna skriva ut dem direkt hemma på skrivaren. Ingen långsam krånglig frakt från andra sidan jorden och dessutom ingen risk att slarva bort mönsterbeskrivningen eftersom den ligger på datorn. Men jag har förstått att nästan alla avskyr att klippa och klistra ihop sina mönster, något som jag älskar (klippa och klistra, yay!) så jag tänkte visa hur jag gör för att sätta ihop mönster på ett sätt som i alla fall inte ger mig psykbryt. Bildkvaliteten är usel pga dåliga mobilbilder i delvis dåligt ljus, men det viktiga här är ju att visa hur jag gör så jag hoppas att ni står ut.

Börja med att skriva ut ditt mönster (obs! Mycket viktigt att skriva ut det i full storlek och inte krympa det för att passa pappret. Kontrollmät alltid på mönstrets kontrollruta så att du får rätt dimensioner). Andra saker som behövs är en sax och ett flytande lim. Flytande lim är otroligt mycket lättare att använda än både limstift eller den psykbrytframkallande tejpen. Jag har något helt vanligt universallim som råkar finnas i min mataffär. Just den här sorten luktar dock rätt mycket så se till att öppna fönstren om ni har samma lim som jag. Kaffe är också viktigt (eller kanske ett glas vin, vad vet jag) samt en bra podcast eller ljudbok. Se också till att inga små barn eller djur är i närheten och gör så att dina papper kommer i oordning. 

Låt ditt papper 1 ligga och klipp bort den mötande kanten på papper 2, så att de svarta linjerna på papper 1 och papper 2 kan mötas. 

Limma på papper nr 1

Och lägg över papper 2. Tadaa, så här enkelt är det. Det flytande limmet gör att det går att glida lite med varje papper så att linjerna kan rättas till. 

På rad 2 och övriga kommande rader brukar jag klippa bort två av sidorna och limma så som bilden ovan visar. I början limmade jag varje rad för sig och försökte sedan limma fast de långa raderna när de satt fast i långa sjok, men det gick aldrig riktigt ihop sig i slutet av raden. Så ett papper i taget på det här viset tycker jag är lättare. 

Och sen är det bara att fortsätta rad efter rad tills ditt mönster är klart. Mitt mönster (waver jacket) har 42 sidor så jag har en del kvar att limma. Kul! 

Uppdatering: Jag fick frågor i kommentarerna om hur såna här mönster bäst förvaras. Själv har jag inte löst det så bra än, mina står nu ihoprullade i en rund förvaringsbox tillsammans med mina omslagspapper och det börjar bli bra trångt i den där boxen. Men den här lösningen tycker jag verkar smidig: 
Det är Ikeas billiga förvaring för soppåsar och sånt, Variera heter serien. Borde ju funka fint att sätta fast på insidan av en garderobsdörr eller liknande. 

9 comments:

Anonymous said...

Jag gillar inte det där klistrandet alls, men ibland blir man ju "tvungen" att använda pdfmönster. Men jag tycker klistrandet inte ens är det värsta. Hur i hela friden är det tänkt att mönstren sedan skall förvaras? Hos mig ligger de hoprullade och gör mig irriterad varje gång jag ser dem. Har du tips om detta också?

Anonymous said...

JA, håller helt med Bibi! Hur i hela friden förvarar du dem Clara? Jag har mina i otympliga rullar...

Clara said...

Näe inga bra tips, jag har dem ihoprullade och stående i en rund förvaringsbox (typ som en papperskorg fast lite högre), i samma förvarar jag också tex omslagspapper. Men jag har sett tips på att förvara omslagspapper i såna plastpås-förvaringsgrejer från Ikea, fastsatta på insidan av tex en garderobsdörr. Alla sätt att förvara omslagspapper på borde ju funka även på ihoprullade mönster, så mitt tips blir att leta efter bra förvaringstips för omslagspapper :)

Clara said...

Nu hittade jag det jag menade, behållaren Variera från ikea: http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/80010222/

Jag måste nog ta och köpa mig några såna själv faktiskt :).

Ewa med bloggen tygochgarn said...

Har inte testat Pdf-mönster än , men nu vet jag i alla fall hur de ska klistras ihop och slipper göra alla misstag själv :) Tack!

Ewa med bloggen tygochgarn said...

Har inte testat Pdf-mönster än , men nu vet jag i alla fall hur de ska klistras ihop och slipper göra alla misstag själv :) Tack!

Dödergök said...

Jag har upptäckt att jag verkligen gillar klistrandet (jag kör med tejp) det blir lite meditativt på nåt sätt. Däremot är det rent kaos på förvaringsfronten måste ta tag i det där på nåt bra vis.

Sara said...

Jag letar också efter bättre sätt att förvara mönstren. Jag brukar sätta tomma hushållspappersrullar runt mina ihoprullade mönster, och sen ställa dem i en stor korg.

Tyg och otyg said...

Jag har variera-behållare till mina paketpapper och det funkar superbra, så det kan jag rekommendera! Mönster brukar jag dock tejpa ihop med washitejp så att de är lätta att plocka isär igen när jag ritat av det jag vill ha, så dem förvarar jag i plastfickor i tidskriftshållare, precis som jag gör med utklippta mönsterdelar. :)