Sunday, October 30, 2016

Handsydda knapphål och stolpfickor

Jag syr på en yllekappa just nu och är så nöjd över att jag vågade göra handsydda knapphål. Det sägs att för att kunna göra ett snyggt handsytt knapphål måste en göra 100 stycken först, och tja, det gjorde jag verkligen inte. Snarare 5 för att öva. Så mina ska inte synas noggrant av någon skräddare, men det lär ju inte heller hända så jag är nöjd. Knapphålssilke var lite svårt att få tag på men fanns såklart på Knapp-Carlssons i Göteborg. 

Jag är också väldigt nöjd med mina fickor. Stolpfickor på svenska, welt pockets på engelska. Mönstret jag syr efter (Waver jacket) har utanpåfickor, men jag tycker den här typen av fickor passar en kappa mycket bättre. De är inte så svåra att göra heller även om det är läskigt att klippa ett hål mitt i sitt framstycke. Att vara noggrann är dock ett måste, och så hjälper ju en bra tutorial med bilder. Jag följde den här eftersom jag har det mönstret sen tidigare, men gjorde fickpåsarna längre.

Här är en bild på hur fickan ser ut inifrån, det som nu döljs av fodret. Förstår inte varför så många mönster har små fickor? Händer + kanske en mobiltelefon eller plånbok ska ju gärna rymmas. Jag gjorde fickpåsen längre och mer bönformad istället för rak som den var i mönstret.

Friday, October 28, 2016

Rensar och rensar

Jag håller på och rensar massor hemma, det är så befriande! Vissa saker har jag bestämt mig för att sälja, så jag hyrde en hyllsektion på Kvillehyllan här i Göteborg. 

 Den här bilden är några dagar gammal, men vissa av sakerna finns kvar. Och allt har väldigt bra priser.

Någon som är sugen på en knyppeldyna? Jag lärde mig knyppla litegrann för några år sen (obs den knypplingen som sitter på är inte min, jag kan bara knyppla enkla grejer) men jag har för många hobbys så jag säljer min knyppeldyna. Med den kommer massor av tillbehör, båda lådorna som står bredvid följer med.

Thursday, October 27, 2016

Kaktusklänning

Jag har sytt en klänning till Astrid, och som vanligt är det ett rätt onödigt projekt som bara är för att jag tycker att det är roligt (och det är ändå billigare än terapi). När jag såg mönstret Top Knot dress and romper så visste jag direkt att jag ville sy den. Fin + bekväm liksom! Först sydde jag en romper variant eftersom det är det enda Astrid velat ha hela sommaren, men såklart vägrade hon prova den, så jag sydde en klänning också. Och det är visst bara klänningen som fastnat på bild.

Astrid har velat prova den, faktiskt gillar hon den jättemycket trots att den är STOR. Jag sydde storlek 4 år eftersom Astrid är rätt lång för sin ålder (hon är 3 1/2 nu) men den kommer nog snarare vara lagom när hon är 4 1/2. Nåja, bättre för stor än för liten.
Tyget är Double Gauze från Miss Matatabi som jag störtförälskade mig i mönstret på. Är kaktus det nya räv/mustasch? Tycker jag ser kaktusar överallt nuförtiden.

Sunday, October 23, 2016

Tråksömnad

Att vissa saker tar emot så mycket att sy! Det har tagit två år för mig att sy ett nytt överdrag till strykbrädan... Nu har den i alla fall ny fin klädsel och det är lite roligare att stryka.

Jag sökte på lite olika beskrivningar för att sy ett nytt överdrag, och det var superlätt. Tog bara och ritade av gamla överdraget och återanvände snöret från den till det nya, gick nog på under en halvtimme att svänga ihop. När det här blir slitet dröjer det förhoppningsvis inte två år tills jag byter ut det... :)

Friday, October 21, 2016

Röda och rosa Pettersockar

En av mina absoluta favoritkombinationer när det gäller färg är rött och rosa tillsammans. Gärna med orange också. Jag förstår inte hur den här fantastiska kombinationen kunde vara "förbjuden" förr? Överlag är det ju dumt att förbjuda färgkombinationer, tack och lov att dessa regler är borta nuförtiden. Och bruna skor efter klockan 18 är också tillåtet. Alltså vem kom på dessa dumma gamla klädregler egentligen?

De här sockarna heter Petter och mönstret har Dödergök gjort. Jätteroligt att sticka efter, alla hennes sockmönster är så välskrivna och passformen blir alltid bra (iaf på mina fötter). Garnet är ett hårt tvinnat mohair+BFL garn som Anna Dandelion säljer, men det är jag som färgat. Jag gillar det verkligen, det har fantastisk lyster! Mohair ska vara bra till sockar har jag förstått, så jag hoppas att de är hyffsat slitstarka även om de nog inte är mina allra mest hållbara sockar.

Sunday, October 16, 2016

Migration Cardigan

 Lagom till att hösten är här på riktigt (hurra tycker jag som älskar hösten) så blev en jättegosig kofta klar. En flätstickad goströja är väl ett måste för en stickare? 

Mönstret är Migration Cardigan och jag är jättenöjd. Bra mönster som var lätt att följa och flätmönstret var väldigt enkelt att memorera. 

Enligt mönstret ska den stickas med väldigt mycket "positive ease" (vad är svenska motsvarigheten? rörelsefrihet?) men jag tänkte att den i så fall skulle bli vääääldigt mycket för stor så jag valde min vanliga storlek utifrån min byststorlek. Jag har dock stor byst så när jag väljer storlek utifrån bystmått så blir de alltid lite stor i axlar och så ändå.

 Garnet är Cascade 220 Wool som jag hört mycket gott om. Det känns ungefär som Peruvian Highland wool och har exakt samma meter per 100g, men efter vad jag hört så ska det vara mer slittåligt och noppa mindre.

 Perfekt kofta nu i höst! 

Den här koftan är faktiskt monterad, alltså stickad i delar och sen ihopsydd. Faktiskt så var jag inte minsta avskräckt av det den här gången, det som jag tidigare avskytt! Och det gick bra att sy ihop den och känns bra nu också. Har som teori att det känns mindre läskigt eftersom jag numera syr mycket och alltså är van att sy i ärmar och sånt som förr kändes krångligt och svårt.

Tack till Katarina som tagit bilderna (som jag sen redigerat i photoshop som vanligt).

Friday, October 14, 2016

En väska till mig själv


 Den här väskan är i samma modell som de jag säljer på Etsy, men just den här tänker jag behålla själv. Jag sydde den redan i somras och har använt den massor, helt perfekt storlek för vardagsbruk om jag får säga det själv :).

Tyget har jag köpt av min vän Emilia, kolla gärna hennes webshop där hon både säljer väskor och tyg! 

 Ena sidan skiljer sig lite från den andra, jag gillar verkligen det. 

Sunday, October 9, 2016

Uppdatering i min affär

Jag har gjort en uppdatering i min Etsy-affär med både garn och väskor! Du hittar den HÄR. Nu håller jag tummarna för att ni vill köpa något :). 

Behovssömnad


Jag har inte haft någon lust att sy på över en månad, men nu tog jag fram symaskinerna för lite behovssömnad. Astrid växer så det knakar och alla byxor och tröjor var plötsligt för korta. Den här tröjan i tyg från Paapii blev jag supernöjd över! Mönstret är Zip front sweatshirt

Eftersom jag ville att hon skulle prova plaggen innan jag syr fler blev det en av varje sort. En tröja, ett par leggings, en tunika och en t-shirt. T-shirten (med blixtar, superhjältetryck!) åkte på direkt så den kom inte med på bilden. 

 Älskar det här trycket! Vet inte vilket märke det är men jag har köpt det hos Rosa Huset. 

 Och en bild på den lilla superhjälten. "Du kan vara ledsen mamma så ska jag rädda dig!"

Sen är det ju såklart så att även om jag inte hade lust att sy så var det jätteroligt när jag väl började. Tur det, för Astrid behöver en hel del kläder! 

Friday, October 7, 2016

Somrig långklänning

Det är inte så länge sen de här bilderna togs faktiskt, även om det kan se ut så. Den här hösten har ju varit helt knäpp vädermässigt, så varmt! De här bilderna togs en sån varm höstdag när vi åkte till Amundön. 

Överdelen är min vanliga, som ursprungligen kommer från Zippy top. Nederdelen är från Southport dress, men med lite lagda veck i midjan. Och istället för att ha slitsen fram så satte jag den bak, det passar mig bättre.

 Bra klänning att kasta sten i vattnet i! Väldigt skön, väldigt sval. Tyget är vävd viskos från Stoff och Stil. Men nu får den hänga i garderoben till nästa sommar, långklänning i kombination med varm jacka känns svårt på något vis.

Tuesday, October 4, 2016

#tantulltussockor - recension

Som jag längtat efter den här boken! Jag har följt Anna på instagram i flera år (hon heter tantulltuss där) och älskat hennes känsla för färg och form. Hon har verkligen en fantastisk förmåga att förvandla sin vardagsinspiration till formsäkra mönster. I den här boken får vi ta del av 27 mönster på flerfärgsstickade sockor. Det finns också en rätt stor teknikdel där alla moment i sockorna beskrivs grundligt i både text och bild.

Den här recensionen kan omöjligt vara objektiv, ett par sockar i boken har nämligen fått namn efter mig! Och ni ser ju så fina, plus den texten till.

Utav mönstren i boken är dessa mina favoriter och jag har faktiskt redan stickat klart den ena sockan i paret. Utifrån det kan jag säga att jag tycker beskrivningen är lätt att följa, visst det är lite bökigt att bläddra bakåt för hälens beskrivning men jag har full förståelse för att det inte finns utrymme att beskriva samma häl flera gånger i boken. 

Och de här är jag himla sugen på. 

Finns det något negativt att säga då? Det enda jag kan komma på är att jag saknar några av mina favoritsockor som jag sett på instagram, men å andra sidan är det ju omöjligt att få med alla sockor. I övrigt har jag bara gott att säga om denna karamell till bok! Köp den eller låna den säger jag bara! Och om inte ert bibliotek ha den så ge den som inköpsförslag, det har jag gjort med flera stickböcker (jag lånar nästan alltid böcker innan jag köper). 

Saturday, October 1, 2016

En Alder-klänning i svart linne

 Åh vad jag är nöjd med den här klänningen! Mönstret är Alder dress från Grainline studios. 

 Obligatorisk posering med tatueringen! Tyget är ett tunt svart linnetyg från Skroten, deras absolut tunnaste som heter Linen Bio Washed eller något sånt. Gillar det verkligen! 

Jag sydde storlek 12, men eftersom min skrivare inte riktigt ville samarbeta med att skriva ut Letter format så kan den vara pyttelite mindre än ursprungsstorleken. Sen har jag lagt till 1.5cm FBA och flyttat upp midjan lite. Ytterligare ändringar är att jag la till en inch till längden och gjorde kurvan längst ner rakare så att den bara är längre bak och inte på sidorna. 

 Vanligtvis gillar jag inte klänningar med rynk i midjan eftersom jag känner mig som ett barn då, men på den här funkar det. Kanske för att halsen är så hög och stram, kanske för att den är platt utan rynk framtill. 

 Ursprungsmönstret har inga fickor men det måste ju alla klänningar har så jag la till enklaste sortens ficka i sidsömmen. Tyget i fickan är Libertyrester från en annan klänning. 

En till bild på fickan. 

Överlag: supernöjd och jag känner mig så cool i den! Det var också jätteroligt (och pilligt) att sy en krage så nu är jag sugen på att sy fler!