Monday, March 25, 2019

Blackwood

Alla som är aktiva på sy-hörnan av internet har säkert sett flera varianter av koftan Blackwood. Det är ett sånt där poppis basmönster som syns lite överallt, bla har hashtaggen #blackwoodcardigan nästan 4000 inlägg på instagram. Ett poppis mönster helt enkelt! Jag har flera stycken Driftless cardigan sen tidigare och har tänkt att det räcker, meeen så blev jag sugen på att prova någonting nytt. Kanske påverkad av att jag lyssnat rätt mycket på Love to Sew senaste tiden, podden som designern till Blackwood cardigan har. 

Egentligen var min tanke att jag skulle sy en svart kofta men så hittade jag inget svart tyg jag tyckte passade riktigt och istället fick jag syn på detta blå. Jag har en grå kofta i samma tyg sen tidigare som jag tänkte länka till men den har jag tydligen glömt att fota och blogga. Tyget till den grå köpte jag pga att jag läste fel på viscose och polyester och trodde att det var 85% viscose 13% polyester när det egentligen var tvärtom. Jag skulle aldrig köpt ett tyg med så mycket polyester om jag inte läst fel, men nu hade jag köpt det så sydde koftan. Och den grå koftan har blivit en av mina mest använda i min garderob så det var ett bra felköp! Jag tycker inte att tyget känns plastigt och jag blir inte sådär obehagligt svettig som man kan bli i polyester så det är väl helt enkelt ett bevis på att all polyester inte är bajs (vilket jag oftast utgår från att det är). 

Jag tycker att det är svårt att hitta bra tyg till koftor, många finstickade tyger har just sådär mycket polyester i sig (då menar jag finstickade koft-tyger, inte vanlig jersey mm) och jag vill helst ha bomull, viscose eller liknande (eller allra helst linnetrikå, mmmmm!). Har som plan att sy en Blackwood i merinoull till hösten men om någon har tips på finstickat i bomull/viscose så blir jag glad! Jag har funderat lite på ett ribbstickat tyg, tex detta, men känner mig lite osäker. 

En av mina bästa kompisar som har rätt bra koll på min garderob sa att Blackwood kändes som en sån kofta som jag redan hade, och precis så tycker jag med. Den gör inget större väsen av sig men är ett sånt där plagg som verkligen fyller sin funktion. Väldigt bra baskofta! Och om jag jämför Blackwood med Driftless så är Blackwood mer figurnära medans Driftless är mer boxig. Jag gillar båda!

Jag sydde storlek 12 och den långa varianten (vilket ni ju ser) och gjorde inga ändringar mer än att jag kortade ärmarna 13cm (!!!) ja jag är kort. Funderar på om jag skulle kortat av längden på själva koftan också men jag tror att jag gillar den såhär lång. 

Fickorna var lite krångliga att få till snyggt men jag följde Helens råd med wonder tape och tycker att jag fick till det rätt bra. I övrigt är den superlätt att sy. 

Mönster: Blackwood från Helens Closet
Storlek: 12
Ändringar: kortade av ärmarna 13cm
Tyg: Finstickat melerat blått tyg från Stoff och Stil. Jag hittar inte den blå varianten på deras hemsida men den ljusgrå varianten finns här.

De andra kläderna jag har på bilderna är mina Ninni Culottes från förra inlägget och en Ogden cami.  

No comments: