Monday, September 16, 2019

Leonard i oilskin

Den här sensommaren/hösten har jag verkligen snöat in på kappor! Det började med att jag köpte tyg och mönster i våras till en Leonard, men jag väntade med att sy den tills i slutet av sommaren. Den var så rolig att sy och jag blev så nöjd att jag innan ylle-varianten ens var klar bestämde mig för att sy en höstvariant i oilskin från Merchant and mills. Så jag beställde hem provlappar, dreglade över alla fantastiska färger och beställde sen svart... lite trist kanske men det blir en del pengar med en kappa i oilskin och svart är alltid rätt. 

Mönstret är som sagt Leonard från Republique du Chiffon och jag tror att den bara finns att köpa som pappersmönster. Republique du chiffon antar jag räknas som ett indie-mönster företag, men jag tycker att deras mönster känns mer som gamla svenska mönster. Dvs lite krångliga att rita av, dåligt storleksutbud (största bystmått 104cm är ju som ett dåligt skämt/hån) och aningen bristfälliga instruktioner. Tar man sig igenom det (och passar i deras storlekar) så är det dock väldigt snygga plagg! 

Jag sydde storlek 40 och gjorde lite ändringar. Ärmen är kortad 5cm (den ska vara aningen för kort), längden är kortad 10cm och fickan uppflyttad 3cm. Om jag minns rätt är mönstret ritat för en person på 165 eller om det var 168cm och jag är 152cm. I övrigt har jag sytt helt efter mönstret. 

Tyget är dry oilskin från Merchant and mills. Jag var lite orolig att det skulle kännas stelt, och första gången jag kunde prova den på riktigt kände jag ojojoj nej det här kommer inte bli bra. Men jag tycker att det blev det i slutänden! Den har en tendens att skrynkla sig lite men det tycker jag är fint och den är skön att ha på sig. Återstår att se hur bra den står emot vatten. Det är väldigt mycket lättare att sy i dry oilskin än i deras andra oilskin, det är så jobbigt att stryka eftersom det blir oljigt överallt. Det problemet hade jag inte alls med dry oilskin och det var en fröjd att pressa alla detaljer.

Fodertyget är kappfoder i viskos från Gårda textil och knapparna kommer från Knapp-Carlssons.

Jag är otroligt nöjd med min kappa och ser fram emot krispiga höstdagar när jag kan använda den! Just nu är den perfekt med bara t-shirt under så med en ylletröja tror jag den kan funka en bra bit in i vintern (men så är jag väldigt varm av mig också).

 Mönster: Leonard från Republique du Chiffon
Storlek: 40
Ändringar: Längd kortad 10cm, ärm kortad 5cm, ficka flyttad upp 3cm
Tyg: dry oilskin från Merchant and mills, kappfoder i viskos från Gårda textil. Ett vävt mellanlägg i kragen och ett tunnare i fållarna. 

1 comment:

Handgjort av Vera said...

Häftigt att sy sina egna kappor ju. Jätteinspirerande!