Wednesday, October 16, 2019

Avokado

Att färga med avokado är något jag varit sugen på länge, men pga av min Ibs (har plockat bort fodmaps ur min kost) så äter jag inte avokado = har väldigt sällan skal och kärnor hemma. Men förra helgen hade vi två stycken så jag tog kärnor och skal från dom och körde! Använde receptet från Lina Sofia Lundins bok som guide och lät skal och kärnor koka och sen stå över natten för att de skulle släppa ifrån sig färgämnena. 

Nästa dag la jag i tyget. Eftersom jag bara hade två avokados så tog jag inte så mycket tyg utan det blev två bitar av en bomull/linne blandning som jag klippt ut som foder till en projektpåse. Jag lät dem ligga i på hög värme i ca en timme och sen ligga kvar i badet under tiden som det svalnade. Jag betade inte tyget på något sätt utan hade bara i lite salt. Skalresterna och kärnorna lät jag ligga kvar eftersom jag tycker att det är rätt fint när det är ojämt färgat, mer liv i tyget då. 

Kolla vad fint det blev! Tycker verkligen att den här rosa färgen är så himla fin. Nu funderar jag på om jag ska våga gå till en salladsbar eller något och fråga efter rester av avokados för jag vill ha MER! 

Sen har jag tryckt med helt vanlig textilfärg som säkert är gjord av typ plast så förstörde väl det här naturliga helt nu... Aja det är väl ungefär så som jag är, försöker vara miljömedveten men lyckas inte alltid. Jag tycker i alla fall att det blev himla snyggt! Nu ska jag bara komma på vad jag ska sy av det. Fodertyg till en stickpåse är det ju alldeles för snyggt för! 

5 comments:

Anonymous said...

fint det blev! Man kan kolla på trycket och se det som studentmössor :) du kan sälja sådana dukar/servetter

Marimi said...

Hej, när jag färgade med avokado (https://mydailydoseofhappiness.blogspot.com/2015/03/my-first-time-dyeing-yarn-with-avocados.html) gick jag till marknaden och köpte en làda full med avokado som inte gick att sälja längre eftersom de var för mogna. Jag betalade 1 € (ca. 10 kr) och fick 8 stycken! Sen tog jag bara kärnorna och slängde resten. Kanske de gör sà även i affären?

Clara said...

marimi: åh vad smart! Ska kolla med mina lokala affärer och se om de har något liknande!

Barwitzki said...

Fantastisk... jeg er begeistret. Herlig rosa og super print :-)))
Hilsener til deg.

Lappedamen said...

Så gøy å kunne farge sitt eget stoff. Det ble knallfint.