Thursday, November 28, 2013

Etisk konsumtion

Ingen har väl kunnat missa gårdagens fruktansvärda nyhet om angorakaninerna? En påminnelse om att om det är för billigt så är det något som är fel. Kostar kläder/garn/prylar väldigt lite så är det alltid någon, antingen människa, djur eller miljön, som får betala priset.

Min utgångspunkt är alltid att det inte bör vara konsumentens ansvar att veta allt om produktion och industri, i den bästa av världar finns det helt enkelt inget oetiskt att köpa. Tyvärr lever vi inte (än) i den bästa av världar utan istället i en rätt hemskt värld och då tycker i alla fall jag att det just nu är vårt ansvar att veta vad vi köper, så gott det går. För ett tag sedan började jag maila olika garnföretag för att kolla varifrån deras ull kommer eftersom jag helst vill undvika ull från Australien, Nya Zeeland och Kina pga deras slappa inställning till djurlagar, och i Kinas fall även deras inställning till typ allt som rör människor/djur/natur (vill poängtera att det inte är själva kinesernas fel, de betalar ju ofta priset, utan här borde infogas en text om hur allt bara är en jakt på profit). Jag har fått en del svar men väntar fortfarande på några, ska sammanställa det hela i en lista sen.

Det är oerhört svårt att konsumera etiskt rätt i vårt samhälle, och det ska inte läggas skuld på den som inte orkar eller inte har tiden att kolla upp hur allt fungerar, men vi måste faktiskt ta lite ansvar kring vår konsumtion. Och kostar något för lite, ja då är det någon annan som betalar. Kanske en kanin, kanske en människa som dör i en fabrik, kanske miljön. Någon betalar om inte du gör det.

Hemslöjd skriver om samma ämne här.

13 comments:

  1. Mycket klokt inlägg som jag håller med om till punkt och pricka! Bara att ställa frågan gör producenten, tja eller snarare säljaren, medveten om att någon eller några har fått upp ögonen för problemen med industrin!

    ReplyDelete
  2. Spot on!
    Det är svårt, och även om något konstar mer kan det vara lika illa. Det tycker jag nästans svårast. Att pris inte alltid är lika med bättre kvalitet.
    Tvärt om, som du skriver, är lättare att undvika billig skit.

    ReplyDelete
  3. Helt rätt och riktigt! Och jag känner väl att var och en gör så mycket den kan/orkar/har råd med när det gäller mat och andra varor som man faktiskt måste köpa. Men man bör verkligen ta sig en funderare när det kommer till ja ska man kalla det lyxvaror? Onödig konsumtion? Då är det ju faktiskt billigare att avstå att köpa än att köpa något billigt som någon lidit för. Och garn är förstås SKOJ att köpa, och för mig till och med riktigt viktigt, men är det verkligen nödvändigt att ha en enorm stash av billigt garn? Jag säger inte att alla som köper billigt garn är onda typer eller nåt, men det kan ju vara på sin plats att fundera på om man verkligen behöver fylla på ett redan stort garnförråd. Ja förresten gäller det dyrt garn också. Att avstå konsumtion när man kan tror jag är nyttigt för alla!

    ReplyDelete
  4. Bra skrivet, och väldigt bra initiativ med listan! Den ser jag fram emot! Ett tips är att loppis-fynda stickade plagg för garnets skull. Har en tur och de inte har klippta kanter, och inte tovat sig så går det att "frogga upp" dem och återanvända garnet.

    ReplyDelete
  5. Kloka tankar. Jag brukar också tänka att vi är så kortsiktiga i vår jakt efter låga priser. Det är inte så svårt att räkna ut att något som är extremt billigt inte är tillverkade under de förutsättningar vi själva kräver.

    Och som vi konsumerar... Måste tillstå att jag bidragit en hel del genom åren, men numera känner jag mig rätt konsumtionstrött.

    Försöker mer och mer tänka återvinning. T.ex. har jag fått en stor garnskatt (som jag skriver om på min blogg). Och istället för att köpa nya garn tänker jag: Vad kan jag göra av detta fantastiska material? Det föder också en annan sorts kreativitet.

    Ser fram emot din lista, den skulle jag gärna använda!

    ReplyDelete
  6. Jättebra med en lista! Jag har så mkt garn nu så jag tänker att jag ska vara mycket mer noga med vad jag köper framöver. Har faktiskt råd att köpa lite rättvisare garn!

    ReplyDelete
  7. Stina: Ja, verkligen, det allra viktigaste är ju att minska konsumtionen, det glömde jag ju skriva :). Hur svårt det än är, för precis som du skriver så är det ju så roligt!

    Sara: Jag har så dåligt tålamod med att repa upp loppisplagg... Oftast hittar jag ett mönster och köper garn utifrån det, så för mig är det så svårt att göra tvärtom. Men det är såklart skitbra att göra!

    ReplyDelete
  8. Ett väldigt viktigt inlägg! Jag har skrivit en del om de här frågorna tidigare och det så viktigt att den här diskussionen förs i stickkretsar.
    Otroligt bra initiativ av dig att sammanställa en lista på garner och var de kommer ifrån.
    Jag skulle vilja gynna fler svenska garnproducenter, det skulle vara roligt om någon webbutik satsade lite mer på ett svenskt sortiment av hög kvalité.

    ReplyDelete
  9. Tack att du skriver om detta. /Gerd

    ReplyDelete
  10. Bravo - et fantastisk initiativ med din liste.
    Hvis du skriver alle, der ikke svarer, på listen også, kan man jo også fravælge dem.
    Mange hilsener
    Kirsten

    ReplyDelete
  11. Det roliga med näthandeln är att vi konsumenter har mycket större utbud och behöver inte handla oetiskt - förut var man bunden till.sin handarbetsaffär på orten med kanske oetiskt framstälda garner. Har stickat sen 70taletJag blir så glad att du håller på med en lista ! Ser framemot den! Bra jobbat. .

    ReplyDelete
  12. Ett problem som jag ser det är att vi i Sverige många gånger tror att allt som är producerat i Sverige är bättre än något annat. Om vi pratar om oetiska produkter så anser jag att animaliskt aldrig är ett alternativ. Och javisst, i det här fallet så är angora från Kina förjävligt pga att vi sett en film därifrån. Det finns många djurfabriker vi inte sett film ifrån, men som vi skulle reagera likadant på. Vad jag menar är att även om angoran är från något annat land än Kina så kan vi inte utgå ifrån att det är etiskt. Speciellt inte eftersom att angorakaninerna är sönderavlade för att få så mycket päls som möjligt vilket inte alls är naturligt eller bra för dem. Precis som med merinofåren. Jag handarbetar men använder aldrig animaliskt garn. Och jag är inte nöjd över att garnutbudet bortom ullnormen är väldigt smalt. Det börjar bli bättre men där ligger Sverige verkligen efter i utvecklingen...

    ReplyDelete
  13. Ojoj nu kände jag att jag kanske lovat för mycket med den där listan, har mailat en handfull företag men inte alls så många som jag egentligen vill... får se när jag har tid att maila fler.

    Anna-Maria: Du har helt rätt, och det var lite det jag försökte få fram i mitt inlägg, att vi inte vet något av vad vi köper. Att en film gör att man inte handlar angora hjälper inte om man istället handlar jättebillig ull. Och precis som Karin skriver ovan är det lätt att avstå från att köpa sånt som en vet är dåligt (ex från Kina) men svårare att veta vad som är bra. I valet mellan det som jag vet är dåligt och det som jag inte vet väljer jag det som jag inte vet något om, om jag nu måste köpa. Som sagt, det GÅR inte att göra rätt i den här kassa världen.
    Långt svar! Nästa del handlar om animaliskt/icke-animaliskt, och här är det ju helt upp till ens egen etik att avgöra. Jag personligen tycker inte alls att animaliska fibrer är fel, så länge som djuret har det bra (vilket ju är svårt att veta, men det är svårt att veta hur bomullsplockaren haft det också osv). Respekterar att folk tycker annorlunda, och hoppas att de som tycker annorlunda även respekterar mig. Det finns så himla många olika sidor av det här, och jag är verkligen inte tillräckligt påläst för att argumentera. Men bra initiativ om du är påläst och om du arbetar för något du tror på!

    ReplyDelete