Friday, January 2, 2009

Drottning Grågyllen

Första färdiga stickningen på året är min nya tröja. Förra året var sjalarnas år (7st, tänkte skriva ett inlägg om dom snart) men jag tror att 2009 blir tröjornas år. Mycket tack vare alla tips om snygga koftor jag fick några inlägg ner!

Den här tröjan är stickad med en tråd ull och två trådar kalinka lingarn. 4 härvor kalinka och 2 ullnystan gick det åt, till en ganska liten kofta. Den har så fin lyster! Jag gillar linets struktur, men att ullen ger värme och elasticitet. Mycket bra kombination, som jag kommer använda mig av igen.

Mönstret är mitt eget, med inspiration från en herrkofta från Strikk. Den är såklart mycket mindre än orginalet, och eftersom jag gillar raglan så stickade jag det. Det är så skönt att bara ha två små sömmar under ärmarna att sy - och sen är koftan klar att använda!
Jag har använt stickor nr 6, rundsticka och strumpstickor.

Uppdatering: Lucy efterfråga en mer detaljerad beskrivning på hur jag gjort, och det kan jag ju ge så gott jag nu kan... Jag gjorde ungefär såhär:
  1. Stickade en provlapp och mätte vilken masktäthet jag hade
  2. Mätte på min egen kropp hur många maskor som skulle behövas, och la sen upp nästan så många, minns inte exakt hur många dock.
  3. Stickade resår i lagom antal centimeter.
  4. Ökade maskantalet till det antal som jag räknat ut i punkt 2 och fortsatte i mosstickning.
  5. Stickade tills tröjan var i lagom längd (mätt från mina armhålor och ner)
  6. Stickade två ärmar genom att mäta uppe och nere på armen, och se hur många maskor som skulle behövas. Sen la jag upp rätt maskantal för smalaste delen, stickade lite lagom med resår och fortsatte sen i mosstickning. Ökningarna gjorde jag allteftersom, tills det var lagom för tjockaste delen på armen. Mät och räkna ut på dig själv!
  7. Raglanen minns jag inte exakt hur jag gjorde, men man kan leta upp en lämplig beskrivning någonstans och sen göra om den för sin tröja. Garnstudio har så många tröjor, så oftast när jag stickat raglan har jag hittat en tröja med lagom masktäthet där och gjort efter deras mönster.
  8. Sen är det bara att sticka lite resår längst upp i halsen, och så maska av. Klart!
Förstod du/ni? Jag är inte precis världsbäst på det här med pedagogik och tydliga förklaringar, men jag hoppas att det hjälpte lite ändå!

11 comments:

Samtal från min trädgård said...

Finfina alster! Längtar efter snö gör jag också, kanske till helgen, fast då försvinner den blanka fina isen, som ligger, så man står i valet eller kvalet.........

Jo said...

Mycket snygg tröja! :) Jag hade gärna satsat på tröjans år, jag med, men jag har nog inte tålamodet. Det kanske blir mer raggsockans år för min del... ;)

Ha det gott!

Dödergök said...

Som vanligt jättefina bilder som man blir glad av.
Så fint med det röda till det grå.
Urmysig tröja, precis en sån som man vill ha men som man kanske inte alltid stickar. Mycket inspirerande!

fröken c said...

jättejättejättefin! åh vad jag också skulle vilja sticka en sådanadär. mosstickning och enkel modell, och grå. det blev verkligen vackert med linet och ullen tillsammans.

Ulrika said...

Vilken underbar tröja! Och tillsammans med den röda sjalen blir det så vackert. Snyggt jobbat!

isabelle said...

jättefin tröja, gillar verkligen mosstickning!

Anna said...

Vilka underbara bilder! Så fin du är och jag har också sett den snygga tröjan på Strikk. Din är ännu finare! Undrade du över axelvärmarmönstret? Jäpp, säljs hos Garnhärvan, men du vet väl att deras fysiska butik numera finns i Gbg? Sök på Karma garn, ligger i Torslanda.

Kamilla said...

Tröjan ser jättemysig ut och bilderna var jättefina

Luuucy said...

Hej, Vilken snygg tröja! Har du möjlighet att ge en mer detaljerad beskrivning hur du gjort? Ska sticka mig en tröja för första gången och gillar den du gjort skarpt. Tack på förhand

Luuucy said...

Tack så mycket vad snällt av dig. Jag har skrivit upp det och ska bege mig till garnaffären :) Trevlig helg och tack för en trevlig blogg! :)

Ebba said...

Fantastiskt fin tröja! Har börjat sticka en till mig själv. Min blir grön och är mycket trevlig att sticka. Tack för tipset!