Friday, December 10, 2010

Latvian mittens

Jag har köpt en ny bok! Det är några veckor sen jag beställde den från Amazon, och igår kom den.

Den innehåller massa fakta om symbolerna som ofta finns med i vantarna, och också en hel del om hur vantar förekommer i olika lettiska traditioner. Visste ni tex att en brudkista ofta innehöll 100-200 par vantar, de krävdes i alla ritualer man hade när bruden kom till sitt nya hem!

Det finns massor med inspiration för fina vantar

Även om det ibland är lite förvirrande att alla färgbilder med de färdiga vantarna är samlade på ett ställe och alla diagrammen på ett annat, det blir ett ständigt bläddrande fram och tillbaka.

Jag hoppas att ingen stickar vanten längst upp till vänster dock.
(I hope that nobody nowadays will knit the top left mitten)

Efter att ha läst litegrann i den så är min åsikt att den är väldigt inspirerande men kanske ingenting för nybörjaren. Man behöver nog ha stickat några vantar för att förstå alla graferna och veta litegrann om sin egen stickfasthet och så. Men jag kan absolut rekommendera den för vant-nörden!
ravelry kan man se fler bilder på olika mönster den innehåller (Förresten, lägg gärna till mig som vän på ravelry! Jag heter ClaraSofia där).
Nu ska jag bara bestämma mig för vilket mönster jag ska sticka först...

Quick translation: I have bought a new book! It's about latvian mittens, and it's full of inspiration. I think it's more for the experienced knitter than the beginner, you have to be able to read charts and know quite alot about your own knitting style, like your gauge and how to adapt the pattern after it. But it's perfect for the mitten-nerd!
You can find out more about the patterns on ravelry.

12 comments:

Marit said...

very pretty patterns. but omg, graphic 104 shows swastikas??! that's awful

Saras pyssel said...

Spännande bok! Jag lade till dig som min första vän på Ravelry. :-) Skruttsara heter jag. Jag har inte riktigt lärt mig Ravelry än, utan har tänkt att jag ska ta tag i det någon gång när jag har tid... Några bra nybörjartips? :-)

Clara said...

Marit: yeah, I know! They are turned the other way around though, so they are not svastikas, but I hope nobody knits them anyway...

Sara: Kul, välkommen! Jag tycker det bästa är att kolla igenom andras favoriter, då hittar man nya personer man gillar och så kollar man deras favoriter och sen är man fast!

Sunna said...

den ser vansinnigt spännande ut

Anonymous said...

Tack för boktipset! Står på önskelistan.

artycho said...

Love your blog, so inspiring!

Knitarina said...

Visst är boken underbar! Har den själv och kan bli sittande och bara bläddra och bläddra och i huvudet kombinera olika färger och mönster.

Sofia said...

åh, den ser ju helt fantastisk ut!

A. said...

Känner på mig att man kommer att få se många tjusiga vantar på den här bloggen framöver... det ser jag fram emot! :)

Skräddardotter said...

Vill ha!! Denna måste jag ju bara beställa. Har länge tänkt på det men nu blev jag ju såååå sugen igen.Tack för det! =D

TokTova said...

Vilken bok! Jag ska nog beställa den tror jag...

Elna said...

Hej!
Ville bara påpeka att svastikor finns i många kulturer och är en del av våran samt litauens då de användes mycket på vikingatiden.
Dom finns på många tapeter, tex på Jamtli museum i östersund finns dom på flertal tapeter från vikingatiden.
Jag tycker dom är väldigt vackra och att man absolut ska använda dom eftersom dom är en del av våran kultur samt att ända sättet att ta tillbaka våra symboler från nazisterna är att använda dom och utbilda folk i vad dom egenligen betyder. :)
Fin blogg ha de bra^^