Wednesday, March 9, 2011

Jag gör ett mönster, men hur räknar man egentligen?

Jag håller på att göra ett mönster till en tröja, men det är massa saker jag funderar på. Hur sjutton räknar man ut garnåtgången för olika storlekar?

Det är första gången jag gör ett mönster för olika storlekar, och det är så himla roligt! Jag som inte tyckt om matte sen mellanstadiet sitter med en miniräknare och är alldeles lycklig. Det lär dock dröja tills mönstret är klart, jag har inte ens börjat sticka tröjan själv än :)

En annan sak jag undrar är över tröjans längd. Jag vill helst skriva: sticka till önskad längd, för det är ju en himla skillnad om man är 152cm som jag eller 180 som några av mina kompisar är. Och att alltid öka längden bara för att omkretsen ökar känns också fel. Vad tycker ni? Ska jag skriva en föreslagen längd kanske?

6 comments:

Saras pyssel said...

Det borde väl kanske vara vettigt att skriva ett förslag på längd, men ändå ha med något om att sticka till önskad längd. Så får man själv välja hur man vill göra. Är man ovan och nybörjare kanske det är skönt att ha en föreslagen längd att förhålla sig till.

Kamilla said...

Alltså, jag skulle nog göra något totalt omständigt och räkna ut hur mycket garn det går åt att sticka 10x10 maskor, räkna ut hur många fler maskor som går åt till den större storleken och räkna på så sätt.
Men jag är omständig och det finns fler än en anledning till att jag inte stickar tröjor ;D

Detta med längden har ju också mycket med garnåtgången att göra, gör man en tröja som är lång går det mer garn än om man gör en som är kort.
I och med det så är det ju bra att ha en föreslagen längd. Så som du har tänkt ditt mönster, sedan så kan man kanske skriva ett förslag på hur man ändrar detta så att det skall passa den som stickar den...

Sunna said...

va duktig du är som ger dig på en tröja också, jag har märkt att man får fler frågor om mönstret om man inte varit tydlig med mått

Lady Thirty said...

vilken mysig blogg!

sv: tack för din kommentar i "mina vänner boken" :)

Clara said...

Tack för tipsen! Jag ska skriva förslag på längd, men också skriva att det är bra att mäta själv. Så får man välja det man själv trivs med! Hur man räknar ut garnåtgång förstår jag fortfarande inte, men det kanske löser sig... hoppas jag :)

Greitzan said...

Ett alternativ kan vara att man mäter på någon som t.ex har storleken medium och sedan utgår ifrån dom måtten.
Jag skulle nog rita upp tröjans mönster (som ett symönster)och sedan mäta och räkna maskantalet och måtten utifrån pappersmönstret.Garnåtgången är nog knepigare. Man måste kanske först testa ett nystan och se hur långt det räcker.Lite egna tankar som du kanske kan få någon nytta av!Annika