Wednesday, January 2, 2013

Om illamåendet

Nu har jag mått illa så länge att jag börjat glömma bort hur det är att inte må illa. Det här är numera mitt normala läge, vardagsläget. Det är uthärdligt nu dock, jag har lärt mig såpass bra vad som triggar/hjälper så jag kan leva helt ok. Men det tar en väldigt massa energi, både att må dåligt och att hela tiden tänka på att inte hamna i situationer som sätter igång illamåendet. Under mitt jullov hade jag en låååång lista på saker att göra, och nu med tre dagar kvar har jag än så länge gjort noll av dessa. Energin har inte funnits, och nu är jag stressad (vilket gör illamåendet värre) och tänker dumma tankar om mig själv.

Så, mitt nyårslöfte till mig själv är kanske lite klyschigt, men i år ska jag verkligen verkligen försöka vara lite snäll mot mig själv. Både som gravid och som nybliven förälder lär det behövas.


Det hjälper väldigt mycket att veta att det bara är två månader kvar nu, sen är bäbisen ute! Då jävlar ska jag äta godis, kakor, skräpmat, svamp, spenat, quinoa, sushi och tusen andra grejer som jag bara kräks av just nu! 

Jag uppskattar verkligen alla tips jag får här om hur jag ska bli av med illamåendet, men om det inte är någon väldigt annorlunda metod så kan jag lova att jag redan testat. Åksjukearmband, ingefära, postafen och alla andra huskurer, receptbelagda mediciner och psykologhjälp (psykologen hjälpte tack och lov bra mot depressionen som kom av må så här illa så här länge). Men om ni har något helt galet tips så skriv gärna om det! 

14 comments:

Unknown said...

Ibland hjälpte _exakt_ rätt mintsmak för mig när det var som värst. Den exakta smaken var innehållet i after eight, men inte själva chokladen, så jag krånglade, skalade, slickade och luktade på detdär pappret som ligger ovanpå dem ;D

Och var definitivt snäll mo dig själv! Det blir bara tyngre och långsammare nu. Jag fick ta mig fram i snigelfart (inte ens så långa steg att ena foten kom framför den andra), ligga mest i soffan med fötterna högt och stödstrumpor på för att inte få fotbollar till fötter samt levde på novalucol om nätterna mot slutet.

Nu är det över och jag har äääääntligen min bebis! Illamåendet var borta poff sådär, fantastiskt. Hoppas på detsamma för dig. Nu är det bara bebis som gäller och hemmet är täckt med blöjhbytesgrejjer, mjölk-kladdiga textilier och allt möjligt annat som jag måste vara snäll mot mig själv och säga att det är faktiskt inte viktigt att det ska vara eller se ut på något vis, det viktiga nu är att min lilla får mat, sömn och att jag hinner med detsamma...

Lycka till med sista tiden nu!

Anonymous said...

Tunt tunt skivad gurka med balsamvinäger. Fettfri yoghurt. Kunde jag äta utan att spy.
Andre goda råd för framtiden - har du säkert inte fått några va :-) men

beträffande förlossningen; stå upp så länge du kan.

och sen; skaffa en bra amningspump (absolut inte apotekets cykelpump! Numera säljer de också den utmärkta Avent pumpen. Bäst.) så att ni lite lättare kan turas om med nattsömnen lite längre fram.
Och SOV när barnet sover.

Stort lycka till med alltihop, om du inte har sjukhusskräck (för då kan det vara svårare) kan du lugnt lita på att de har varit med om massssssor med förlossningar, och vill att din skall bli deras hittills bästa.

/Anna

Anonymous said...

Åhhhh, vad jobbigt det är att må illa så där. Mådde fruktansvärt illa hela min första graviditet o kan fortfarande inte (nu nästan 15 år senare) riktigt med en del smaker/lukter som jag förknippar med den tiden (tex pepparrot o vitlök). Har tyvärr inga superknep. För mig var enda sättet att överleva att äta en skorpa/knäckebröd direkt när jag vaknade (verkligen direkt, innan jag ens öppnade ögonen) och sedan vänta en stund innan jag gick upp. Och sedan småäta hela tiden. Hårda karameller - salta och sura - höll illamåendet borta en del.

Det sägs att man väntar en pojke om man mår så där illa, men jag fick en tös den gången. Och de två senare graviditeterna när jag fick pojkar mådde jag knappt illa alls.

/sara

frksnupp said...

For en flott mage du har! Jeg føler med deg som er så dårlig fremdeles, jeg slapp unna med 10 ukers kvalme og oppkast- men husker hvor forferdelig det var. Det som hjalp meg litt var appelsin (helt til det ikke hjalp lengre) og faktisk tørre cheerios og Mariekjeks, å spise litt og litt gjennom hele dagen for å stagge kvalmen litt. I tillegg hjalp det veldig med en snill og støttende mann som kunne trøste når det stod på som verst, og å få ta det helt med ro hjemme.

I de verste ukene sov jeg bort mye av kvalmen, det var deilig. Jeg fikk noe kvalmestillende medisin, det hjalp ikke men jeg ble veldig døsig så jeg tok det om kvelden og sov bedre på den måten.

Lykke til med innspurten, her er det to og en halv måned igjen og jeg er klar som et egg til å få ut bebisen!!

Clara said...

Tack för peppen! Det hjälper att veta att fler har haft det som mig.

Kajsa: Jag lever också på novaluscol nu, kombinerat med gaviscon. Ingen höjdare. Grattis till din bäbis!

Anna: Jag har faktiskt fått just en Avent bröstpump från min svägerska! Sjukhusskräck har jag turligt nog inte, och även om jag är lite nervös inför förlossningen går det nog över med profylax-kurs och föräldrakurs hoppas jag.

Sara: För mig hjälper också knäckebröd, och att småäta hela tiden under dagen. Hårda karameller kanske jag ska testa, är saltsugen för jämnan!

Frk Snupp: Det är kanske samma medicin som jag fått, jag somnar också av den och tar den ibland när jag vill sova bort illamåendet. Skönt att illamåendet gick över för dig!

annasaviga said...

Hej

Ville bara tipsa om att använda omeprazol istället för novalucol och gaviscon. Det fungerar MYCKET bättre, efter bara 24 h kunde jag sluta med gaviscon och novalucolen behövde jag aldrig mer ta. Från att vakna av halsbränna från helvetet till att vara helt besvärsfri. Det var min absolut bästa vän under graviditet no 2 och jag önskar att jag hade haft den under första grav med, men det var inte godkännt för gravida då.

Finns receptfritt på apoteket.

Lycka till

Anneli said...

För mig hjälpte ingenting heller. Det värsta var att det som triggade igång mitt illamående allra värst var ingefära. Så fort någon hörde att jag led av graviditetsillamående fick jag höra "har du testat ingefära?", vilket VARJE gång fick mig att springa och kräkas omedelbums.

Det enda trösterika jag har att säga är att man snabbt glömmer bort hur illa det var, så fort det går över. Och nu kan jag till och med skratta åt ingefäraeländet. Fast jag äter det fortfarande helst inte. :-)

Hoppas att tiden fram till bebis går fort. Och var så snäll mot dig själv som du bara kan!

/Garnfröken.

Stina Börjesson said...

Hat du testat att gå till en zonterapeut? Det finns en utanför varberg som jag har förtroende för. Hon sysslar både med zonterapi och med att ta reda på vilka näringsämnen kroppen saknar.
Lycka till med allt!
Kram

keramikern på kullen said...

Åhh så jobbigt med illamåendet, men du skall absplot inte känna dig "dåligmamma" på något sätt, och som du säger var snäll mot barnet och dig, tänk på att dig och din kropp är det enda du kan vara säker på att du har och den är värdefull plus att den skall hysa dig och dina känslor i många år, så den är verkligen vär att vårdas! Stor kram på dig å vårda på nu!

Knitarina said...

Har inga mirakeltips, men kanhända kan det hjälpa att starta upp en ny stickning? Sådär helt utan att du egentligen behöver det..! Helst i lyxgarn.
Bästa trösten är kanske annars att det går över när bebisen kommer ut om inte förr.
Var snäll mot dig och ha ett riktigt gott 2013!

Caroline said...

Djungelvrål och frisk luft slog ned mitt illamående med boxhandske ;)

Du frågade om mina virkade armband, pärlvirka lärde jag mig på en kurs på "Trassel" en garnbutik i Täby,det är lite klurigt i början så den rekommenderar jag verkligen =)

Hoppas illamåendet ger med sig!!
Kram /Caroline

j´shörnan said...

hej jag hade hallongele mot halsbränna det kanske hjälper mot illamående. Jag hade halsbränna med alla tre det var ju fruktansvärt jag trodde att magen skulle frätta sönder hemsk ont. hoppas du blir bättre med illamående. kram maria

Cina said...

Jag överdoserade på Vicks Blå när jag mådde som mest illa. Den där friska känslan när man andas in och har en sån i munnen gjorde att jag inte kräktes i papperskorgen bakom kassan. Lycka till och njut av bebisen när den kommer. De blir stora så fort!

Kajsa said...

Har följt din blogg några månader nu, och gillar verkligen! Dels alla fina bilder och pyssel, men också härligt att följa din graviditet då jag och min sambo väntar vårt första barn i april.
Apropå illamåendet så hjälpte det mig i början att dricka lite tonic water direkt på morgonen. Och om jag inte hann innan jag kräktes så drack jag bara en liten sladd efteråt, och kände mig bättre av det. Knasigt...
Lycka till!