Saturday, August 31, 2013

På mina stickor just nu

Om jag hade skrivit det här inlägget för ca ett halvår sedan hade det blivit så oerhört långt så ingen hade orkar läsa. Att få ner antalet pågående projekt har varit mitt mål under sommaren och jag har lyckats riktigt bra! Förr gillade jag att ha många projekt men senaste tiden har jag bara tyckt att det stressar mig. Tiden räcker inte, och då är det roligare att inte ha så många på gång. Målet är att kanske ha ca tre, det känns lagom. 

Det här är en Frost till Astrid i resterna av min Riddari. Den är rolig och går fort! Jag stickar runt men ska klippa upp den sen. Tänker att det är bra övning att göra det på en babykofta, skulle det bli fel är det ingen katastrof. 

Lyxstickningen! En Slanted Sleeven i Wollmeise DK på lyxstickor från Signature Needles. Den här koftan har en så rolig uppbyggnad, startar med nackkanten och jobbar sig nästan skruvande över axlarna. Svårt att förklara men kul när även en enkel baskofta blir något extra!

De här halvvantarna höll på att bli ett UFO. Först tog rätt gröna nyans slut i alla butiker, och när jag äntligen fick tag på den och plockade upp stickningen igen (ett år senare) så stickade jag mycket lösare. Upptäckte det när jag nästan var klar och fick repa upp. Men de är riktigt fina och nu jäklar ska de bli klara! Mönstret är Kamillas och heter Spring roses.


Alltså mormorsrutefiltar. Nästa gång jag påbörjar en sådan, kan inte någon hejda mig då? Det är så roligt i början, en virkar på ruta efter ruta. Och sen... så blir det inga fler rutor. På kanske ett år. Eller två. Och i slutändan blir det en babyfilt på sin höjd. Den här SKA i alla fall bli klar, och nu är det bara det vita kvar (dvs det absolut tristaste). Men den ska bli klar. 

Ja, och så kära gamla bohuskoftan. Eller snarare kärva gamla bohuskoftan. Den ska jag repa upp lite har jag bestämt mig för, fram till oket (för det stickar jag bara inte om). Och göra alla ökningar enligt mönstret, hellre att den får bli lite stor men inte bubbla sig

Och det var allt! Inga gamla Ufon i garderoben (ingen Area 51). Inga pågående sömnadsprojekt där jag tänkt helt fel. Inga hexagoner att sy ihop för hand (ska skriva mer om den i ett framtida inlägg). Inget gammalt broderi som ligger och samlar damm. Bara fem pågående projekt där i alla fall tre stycken kommer bli klara inom rimlig framtid. Det känns befriande. 


Monday, August 26, 2013

Några timmar i kolonin

 Vi var bara några timmar i kolonin i lördags, men eftersom jag hade med mig mitt favoritobjektiv (ett litet billigt fast 50mm 1.8 från Canon) så var jag tvungen att fota allting. Jag älskar det objektivet, men det har egentligen lite för smal brännvidd så därför får det ofta stanna hemma.

Äppleträden dignade av äpplen

Jag tycker de är lite för sura men Astrid älskade dem!

Vi vuxna åt finmat

Promenerade till Delsjön

Drack kaffe vid favoritbordet som är nästan gömt och ofta ledigt. Annars var det knökat runt Delsjön, fullt med folk som badade, paddlade kanot, sprang och fikade.

Och så fotade Andreas mig i min Color Affection och jag fotade honom och Astrid. Den här bilden är min absoluta favorit. Vill beställa hem en förstoring, och en liten att ha i plånboken och ja hur många kopior som helst egentligen. Den här bilden fångar deras personligheter så bra, Andreas lugna och Astrids glada livliga. 

Sunday, August 25, 2013

Den fjäderlätta Color Affection

Det får bli en till naturromantisk bild på Color Affection eftersom jag glömde skriva hur fjäderlätt den är. Det var Anna som frågade på Instagram hur mycket som gick åt, och jag vet tyvärr inte exakt. Jag köpte inga vanliga 50g nystan utav Petra utan fick lite mer i varje, och exakt hur mycket mer minns jag inte. Men - hela sjalen väger bara 109g! Väldigt lite för att vara en yllesjal. Så jag gissar att 50g av varje färg räcker gott och väl, lite mer av orange och blått och lite mindre av vitt. Fantastiskt garn det här!

Saturday, August 24, 2013

Color Affection

Woho min Color Affection är klar! 

Först var jag så rysligt besviken. Den övre kanten är så jädra hård. Ser ni hur den liksom krullar sig i snibbarna? Efter blockning är det bättre, allra först var den bara en krullhög.

Det tar lång tid att få den snygg runt halsen. Inte en sjal jag bara kommer slänga på mig sådär.

Men väl på är det värt det. 

Mönstret är alltså Veera Välimäkis Color Affection, vilket jag tycker är en väldigt snygg sjal. Men trots att jag hela stickningen igenom ansträngde mig för att försöka få ökningskanten (den övre långa) mjuk och inte för hård så lyckades jag inte. Den är stenhård. Stel som tusan med resultatet att den krullar sig. Det är tydligen ett vanligt problem, vilket jag förstår eftersom en ska öka på varje varv och på vart fjärde varv ökas två maskor. 

Den är i alla fall väldigt snygg, och jag gillar den. Den var rolig att sticka också, eftersom sista delen innehåller förkortade varv så blir det aldrig sådär vansinnigt långa varv förrän precis i slutet, och randningen gör att det känns som att det går fortare. 

Och garnet gillar jag verkligen! Det är Magasin Duetts supersoft i vitt, Clementine och Aquamarine. Tycker precis som Mia att det är det bästa av två världar, dvs strävt att sticka med och mjukt när spinnoljan sköljts ur. 

Friday, August 23, 2013

Waldorfdocka


Den här dockan är en av de saker jag slutfört sista tiden. Själva dockan har varit klar ett bra tag, däremot var hen flintis väldigt länge innan jag äntligen sydde fast håret. 

Innan Astrid föddes sydde jag en liten waldorfdocka på prov för att se hur det blev. Det blev bra tyckte jag, så nu sydde jag en större. 

Riktigt stor faktiskt! Så stor att klänningen hen har en gång var Astrids. Och jag är galet nöjd. Trodde aldrig att resultatet skulle bli så bra, jag är så stolt! Astrid gillar den också, och lever i tron att det är ett barn. Hon "pratar" med den på samma sätt som hon gör med andra barn. Och i och för sig sin Mamma Mu docka också, men ändå. 

Precis som med förra dockan använde jag mig av Karin Neuschütz bok om waldorfdockor, fast denna gång lade jag till en näsa också. Beskrivningen till den hittade jag nånstans på internet, om en googlar på waldorfdoll tutorial så finns det massor av beskrivningar. 

Wednesday, August 21, 2013

Lyx

Det här är min barnvagnsstickning just nu, en riktig lyxstickning! Wollmeise Dk på Signature needles - total lyx. Mindre lyxigt är att jag sällan får sticka på den eftersom Astrids senaste grej är att barnvagnen måste röra sig för att hon ska sova. Tur att jag har en bra ljudbok och bekväma skor, för jag går och går.... 

Annars är jag inne i en slutföringsfas. Projekt efter projekt blir klart utan att jag startar nya, och det är så skönt. Jag brukade gilla att ha många projekt på gång, men det senaste har tiden varit knapp och då blir jag bara stressad över alla projekt, det känns som att de hänger över mig istället. Så jag slutför och njuter av att högarna minskar. Och jag ska fota, har massor av saker att blogga om!



Tuesday, August 20, 2013

Sju snabba

Jag lyssnade nyss på Stick with us podcast, så tråkigt att det var sista avsnittet! Men jag förstår att det tar en del tid att spela in. Hoppas att det startas fler!
I senaste avsnittet ställer de sju frågor till deltagare i Garnkalaset, jag tyckte att de var roliga och tänkte att jag svarar på dem jag också. 

Metall- eller trästickor?
Både och! Jag gillar både metall och trä, bara inte bambu eller plast.

Svenska eller engelska mönster?
Engelska, eftersom utbudet är så mycket större. 

Räta eller aviga maskor?
Räta! Men runt så att det blir slätstickning, är inte så förtjust i strukturen rätstickning ger.

Spets eller flätor?
Både och! Omöjligt att välja mellan två goda ting.

Strumpstickor eller magic loop?
Magic loop alla gånger.

Enfärgat eller melerat garn?
Enfärgat. 

Tjockt eller tunt garn?
Tunt. Mina ultimata stickor är 2,5 - 3,5

Sunday, August 18, 2013

Astrids releasefest


Igår hade vi Releasefest för Astrid! Vi valde att inte ha något dop, och eftersom dop inte har något alls med namnet att göra ville vi inte heller kalla det namngivningsfest. Sitt namn har hon ju redan haft jättelänge. Så när jag läste på Kitty Jutbrings blogg att de skulle ha releasefest för sin dotter snodde vi genast det konceptet.


Kakor, kaffe, saft och champagne. Allt som behövs på en releasefest. Och en massa folk, vi insåg nog inte riktigt hur många vi faktiskt bjudit. Roligt och svettigt i vår trea! 

Friday, August 16, 2013

Föräldrajobbet

Andreas är tillbaka på jobbet och jag är återigen ensam med Astrid på dagarna, vilket känns väldigt tungt. Jag har höga krav på mig själv gällande egentligen allting, och då såklart också på att vara en "bra mamma" och att få gjort saker om dagarna. Med få gjort menar jag både roliga grejer och mer trista nödvändiga grejer, problemet är bara att inget av det hinns med i den takt jag vill.

Jag trodde att det skulle passa mig att vara mammaledig, eftersom att jag verkligen älskar att vara hemma. Men jag älskar ju att vara hemma och greja med saker som jag vill göra, inte att vara hemma och sjunga barnvisor och roa någon annan. Ska jag vara ärlig så är det faktiskt fruktansvärt trist att vara mammaledig. Jag längtar tillbaka till skolan! Om det blir några mer barn i framtiden så måste det bli under förutsättningen att vi kan dela mer på föräldraledigheten, ta några dagar per vecka var. Det passar säkert inte alla, men jag tror att det skulle passa oss mycket mycket bättre.

Att helt pausa mina intressen under småbarnsåren kommer helt enkelt inte gå om jag ska behålla mitt psyke intakt, men däremot ska jag efter tips från kuratorn försöka att schemalägga egentid lite mer. Om jag vet att jag får någon timme när någon annan har hand om Astrid så är det förhoppningsvis lättare att fokusera på henne om dagarna. Så slipper jag bli sur på henne när hon vaknar efter bara 20min när jag räknat med att hon skulle sova en timme osv.

Självklart älskar jag mitt barn, och att få ett leende av henne är fantastiskt. Men jag behöver tänka egna tankar också, och det tänker jag inte ha dåligt samvete för. Fast jag har dåligt samvete för det ändå, fast jag tänker att jag inte ska ha det... livet som mor är ej en dans på rosor alltså.

Sunday, August 11, 2013

Fodral till rundstickor





För ett tag sen sydde jag ett fodral till mina Knitpro toppar och kablar, och nu var det på tiden att även mina rundstickor fick ett eget fodral. Innan har jag förvarat dem i ett gammalt cd-fodral, men det var verkligen inte optimalt eftersom de inte höll sig på plats och dessutom gav det dålig överblick. Jag passade på att rensa rejält också, alla gamla dåliga rundstickor åkte ut och kvar blev bara ett fåtal. 

Största anledningen till att jag äntligen sydde det här fodralet (det tog typ en halvtimme och jag använde den här beskrivningen) är att jag har nya stickor på ingång - Signature needles! Äntligen ska jag också bli ägare till dessa hyllade stickor! Jag beställde 3.5mm och 4mm fasta rundstickor och väntar nu med spänning på att de ska ta sig över atlanten och hem till mig. När jag stickat med dem ett tag ska jag ta och skriva en recension tänkte jag. 

Thursday, August 8, 2013

Marius attack

En snabb mobilbild från igår (tur att Andreas lyckades dölja nästan alla soporna i hallen bakom sig) på när Andreas prövade sin Marius Attack, jag tror det kommer bli skitbra! Den sitter precis lagom, bara oket blir lagom långt nu så blir det perfekt. Och den ska alltså inte vara båtringad, den har bara halkat ner lite.
Det var visst mödan värt med alla de astrista långa enfärgade varven! Skriver mer om den sen när den är klar vilket förhoppningsvis är snart, ska lägga ut mina varianter av Space Invaders diagrammen då också.


Tuesday, August 6, 2013

Bloppisuppdatering

Jag håller på att organisera om mina garner, nu ska de alla in i plastpåsar och förvaras malsäkert. Tidigare har de legat öppet vilket visserligen är väldigt fint, men eftersom att arbetsrummet/hobbyrummet snart ska bli Astrids rum är det ändå läge att ändra förvaringssätt. Än så länge har jag gått igenom hälften, lagt upp allt på ravelry och rensat ut en del. En del bara skänker jag iväg, men några garner kanske kan vara av intresse för andra + finansiera nya garninköp så jag har uppdaterat min bloppis med lite garn.

Här hittar du min bloppis, imorgon eller i alla fall inom de närmsta dagarna ska resten av garnet gås igenom och då lägger jag ut mer.

Semester


Vilken underbar semestervecka vi haft i mina svärföräldrars stuga!

Vi har badat nästan varje dag i vattnet som heter Slätbaken. 

Gått i skogen och letat kantareller, dock bara hittat små bäbisar som fick stå kvar.

Vi hade större bärlycka. Massor med blåbär, mitt favoritbär! En del vildhallon, lingon och så körsbär.

Ätit paj varje dag. Körsbärspaj, blåbärspaj och hallonpaj. Mitt livs första körsbärspaj, jag har varit så nyfiken på hur det smakar eftersom Twin Peaks är en av mina absoluta favoritserier, men alltså ärligt talat så var det till och med för sött för mig. Och jag är ändå största godisgrisen i hela Sverige. 

Promenerat i Söderköping, som är en så vansinnigt gullig stad så det är inte klokt. Känns typ som Astrid Lindgrens värld, fast här bor folk faktiskt i husen! 

Suttit vid kanalen och ätit glass och kollat på min favoritveranda. 

Ett slott hann vi besöka också.

Och jag har stickat massor. Mina svärföräldrar har tagit hand om Astrid och jag har fått sitta SJÄLV i skuggan på verandan med en stickning och så en ljudbok. Helt ljuvligt.

Nu är vi tillbaka hemma och det är också rätt skönt, förutom att Astrid körde Guantanamo-style inatt och väckte mig minst en gång i timmen. Dags för en kopp kaffe till tror jag...