Friday, February 6, 2015

Risfärgat garn


Jag fortsätter experimentera litegrann med naturligt färgning och växtfärgning, denna gång med svart ris. Enligt de bilder jag sett i böcker och på nätet har folk fått fram allt från blå till lilarosa färger. Jag ville ha en blåaktig ton, så jag betade först med 10g alun och färgade sen efter receptet i Lina Sofia Lundins bok. Första resultatet blev lite åt det lila hållet i alla fall, så jag hade i lite bikarbonat för att få badet mer basiskt. Nu blev garnet grått istället! Inte blått som jag först tänkt, men jag är faktiskt riktigt nöjd med den här grå färgen. Ca en timme fick garnet ligga i vattnet på 90grader, och sen fick det stå till dagen efter. Inga dåliga lukter denna gång, tror att jag framförallt ska hålla mig till varmfärgning. 

Enda negativa är väl att det förmodligen är den dyraste "färg" jag färgat med eftersom det enda svarta ris jag hittade var ett biodynmiskt odlat ekologiskt ris i min hälsokostaffär. Lätt det dyraste ris jag någonsin köpt! Inget att färga för att sälja alltså, men kul att testa nån gång såhär. 

Det bönfärgade garnet har faktiskt växt lite i mina ögon också, SÅ tokig är faktiskt inte färgen. Skiftar lite för mycket åt grönt för att jag ska vara helt nöjd (och ja väldigt blek då) men ändå helt ok. Men ska jag testa bönfärgning igen blir det på sommaren när garnet kan stå utomhus :)

2 comments:

ullemor said...

Kul att se och läsa om dina försök!

Anonymous said...

Har sett svart ris i vanlig livsmedelsaffär också...väldigt dyrt även där. Garnet blev snyggt.