Monday, August 22, 2016

En bekväm och snygg (!) byxkjol

 Byxkjolar som idé har alltid tilltalat mig, jag är en person som gillar kjol och klänning men som också är rätt aktiv av mig så jag flashar då o då trosorna. Det stör inte mig så mycket, däremot märker jag ju att andra i min omgivning blir obekväma. Så byxkjol är ju det ultimata plagget! Dock är de nästan alltid fula, så när jag såg mönstret Tania Culottes från Megan Nielsen ville jag sy dem direkt. En snygg byxkjol där sömmen är helt dold liksom, det syns inte alls att det är ett par byxor! Yay! För den där fula sömmen i grenen stör mig alltid annars.

 Här balanserar jag och Astrid på ett ben för att visa att det faktiskt är byxor. Eller jag visar det, Astrid står på ett ben och koncentrerar sig stenhårt. Älskar hennes koncentrerade tungspets!


Vidden är enorm! Nu minns jag inte om det är en halv eller hel cirkel för varje ben, men mycket tyg är det i alla fall. Om jag minns rätt gick det åt ca 3m tyg för mina shorts. Jag använde ett billigt viskostyg från Stoff och Stil så de blev ändå helt okej prismässigt, och de är ljuvligt sköna att ha på sig.

Sen hoppade jag och Astrid omkring på klipporna på Stora Amundön. Här syns också att jag inte orkat/brytt mig om att fålla kjolen. Jag overlockade bara kanten i svart och det duger för mig den här gången. När jag försökte lägga upp den för att få rak kant blev den i en längd jag inte gillade, så den får vara såhär lite osymmetrisk och lång. 


 Hopp! På den här bilden syns det att jag inte gjort kjolen hög i midjan som i orginalmönstret. Från början var min plan att ha hög midja men göra den med resår så att min ibs-mage får plats att bete sig som den vill. Så jag sydde två storlekar större än vad mina mått sa och trädde i resår (det var superbökigt eftersom det är en dold dragkedja i ena sidan). Men min ibs-mage sa ajajaj och nej tack, jag kan helt enkelt inte ha någonting som sitter åt runt magen. Istället klippte jag av hela linningen, sprättade bort dragkedjan och sydde i muddväv och resår istället. Nu hänger den på höften och är inte lika snygg som en midjehög kjol men såååå skön.

En hoppbild till! Den här kjolen är också jättebra att hoppa studsmatta i, jag har testat. Dock funkar det inte att stå på händer, benen är så vida att trosorna syns. Har testat det också nämligen. 

Jag la också till fickor, i form av "gubbfickor" på varje sida. Vet inte vad sådana fickor egentligen heter, men det är såna fickor som inte sitter i sömmen utan mer som den typen av fickor som är på jeans eller andra byxor. Alla kläder måste ha fickor. 

Det lilla stadsbarnet tyckte också att det var roligt att hoppa på klipporna! Hurra! Blir lättare att få med henne på utflykter då i framtiden. Även om hon fortfarande kallar sandstränder för "sandlådor" :P

7 comments:

Anonymous said...

Fina bilder! Hur högt "upp" går benen? Jag får alltid skavsår på insidan låren i kjol, det här kanske vore en lösning.

Clara said...

Tack! Eftersom jag först sydde den för att gå högt i midjan men senare bestämde mig för att ha den på höften så är grenen en bit längre ner än vad jag annars har byxgrenar, kanske åtgärdar jag det i nästa par. Men jag har ett toppenbra tips mot lårskav, en gel som heter Monistat Chafing Relief Powder Gel. Den kostar en dryg hundralapp (jag har köpt den från engelska amazon, dvs amazon.co.uk, tror den finns på typ ebay och så också) och den är SUPER! En liten klick smörjs in på låren och man slipper lårskav hela dagen. Rekommenderar det verkligen!

Anonymous said...

Tack för tipset! Jag brukar använda hydrokortisonsalva.

Anonymous said...

Byxkjol är ett plagg som förtjänar upprättelse. Fenomenalt klädesplagg!

anneliten said...

Först måste jag (som utbildad apotekare) bara säga till Anonymous - använd inte hydrokortisonsalva på skavsår! Jag har inte riktigt de problem du beskriver men tror att glidmedel kan funka (det torkar in och blir en glatt yta) - jag har använt det på fötterna när jag sprungit maror.

Sedan kjolen. Helt fantastisk! Jag blir sugen på att göra den korta varianten. Jag är byx-kjolsskeptiker av stora mått, men denna variant ser ju verkligen ut som en kjol!

Anonymous said...

i dont understand what you are writing, unfortunately, but the pictures seem to speak for themselves. you look full of joy and this is very inspiring. also your sewing is just awesome. have a great day! johanna

Manduzana stickar said...

Så himla snygg byxkjol! Jag gillar att den är lite osymmetrisk och att man kan flaxa runt bäst man vill. Himla bra plagg.