Friday, February 24, 2017

En liten doktor

Astrid fyllde år igår (fyra år! Kan inte fatta att hon är så stor!) och eftersom hon ofta leker doktor så sydde jag en läkarrock och någon slags gammaldags sköterske-huvudbonad för henne att använda när hon leker. Läkarrockar används tydligen inte längre, alla ska ha kortärmat nuförtiden, men Astrid är inte så noga med tidsepokerna och inte heller med vem som gör vad (läkare/ssk/usk är rätt flytande gränser i lekens värld) så hon är nöjd även om de inte är helt korrekta. Allas jobb är ju ändå lika viktigt för att allt ska funka! 


Som mönster utgick jag från ett basmönster för skjorta från en gammal sömnadsbok med barnmönster från 60-talet som jag fått av Tant Kofta-Lotta. Vilket skjortmönster som helst borde funka. Sen förlängde jag den, skippade delen för ståkrage och strök ett veck i fronten så att det blev v-ringat. Den ska inte synas så noga i sömmarna för här o där är det lite abbrovincher.

De röda korsen är i röd ullfilt, alltid skönt med filt som inte repar upp sig i kanterna. Huvudbonaden ritade jag på frihand utifrån måtten på en tiara som Astrid har och så är det bara vanlig resår för att hålla den på plats runt huvudet. Ett snabbt projekt i tyg som jag hade liggande, jag är nöjd och Astrid verkar också nöjd!

3 comments:

Mamma Mona said...

Jättefina saker till Astrid, och en fantastisk matta under!
Har du vävt den?
Min mormor och min mamma vävde rosengång, och jag har många barndomsminnen av att hjälpa till att klippa mattrasor. Själv har jag tyvärr aldrig vävt, men skulle gärna vilja kunna. Jag borde passa på medan mamma fortfarande kunde lära mig, men hur ska man få plats med en vävstol i lägenheten..?

Malin said...

Snyggt! Om ni pysslar kan hon göra sig en namnskylt också, det har alla i vården också ☺️

Clara said...

Mamma Mona: nej den är tyvärr inte vävd av mig, jag har faktiskt köpt den på tradera. Söker då och då på rosengång där och har köpt två superfina trasmattor! Skulle gärna väva själv också men har inte riktigt tid för ett till intresse just nu :). I de flesta städer finns det vävstugor kvar där det går att hyra in sig på en vävstol, kolla upp det om du inte har plats hemma! I Göteborg tror jag det finns tre stycken, jag har varit och besökt en i Mölndal som var väldigt trevlig.