Saturday, January 20, 2018

Kielo

När jag först såg Kielo från Named så tyckte jag att det var ju en cool klänning men inget för mig. Sen har jag sett den här och där, det är ett poppis mönster och har sett fler och fler snygga varianter. Tänkte först att det bara var en klänning som var snygg på superlånga modellkroppar men så är det verkligen inte! Har sett den på massor av olika varianter av kroppar och den är faktiskt snygg på alla. 

Det är ju helt omöjligt att fota svarta plagg men här syns det hur den är konstruerad. Så jävla smart! Gör också att en person som jag som känner mig obekväm i allt som sitter tight kan ha en figurnära klänning och samtidigt vara bekväm. Svullnar ibs-magen är det bara att knyta lösare. Jag har också sytt min variant i viskostrikå för extra komfort. 

Jag valde att sy trekvartslängd istället för hellång, det är liksom mer praktiskt. De få hellånga plagg jag ägt har jag knappt använt. Jag kortade av 42cm och har 2cm fåll. Och jag är 152cm lång då som referens. Slitsen som syns lite på den här bilden flyttade jag också upp, men minns inte nu hur mycket. 

Det finns ett tillägg till mönstret med en ärm och det valde jag att göra. Kan dock verkligen tipsa om att använda lagerfunktionen när ärm-pdfen ska skrivas ut så bara den storleken som du vill ha syns! Helt omöjligt att förstå linjerna annars. Till nästa gång kommer jag nog förlänga armen några cm, just nu har den en lite märklig längd som varken är kort eller trekvartsärm. 

 Tidigare har jag bara sytt ett mönster från Named, Inari tee. Den har jag sytt i strl 40, men den är dock lite stor (det ska den ju vara och jag gillar det) så den här gången chansade jag på att en storlek mindre skulle funka. Särskilt som jag syr i viskostrikå. Så jag körde på strl 10/38 och det blev perfekt! Har läst hos andra bloggare att ärmhålet och ärmen skulle vara smala men det upplever inte jag det som. Tycket deras storlekstabeller är lite förvirrande, nu har jag rätt stor byst men enligt mitt bystmått skulle jag ha strl 42 men även utan fba sitter 38 bra på mig. Och jag har sett flera större personer sy den här klänningen trots att den enligt tabellen inte finns i större storlek än 104 i bystmått (dåligt! gör större storlekar!) så antar att deras storlekar inte riktigt stämmer?

Jag gjorde ingen fba pga kan inte för mitt liv förstå hur jag ska göra en fba när klänningen har den form som den har :P. Tycker det funkar helt ok, men så är den ju i lite mer förlåtande trikå också. 

Älskar denna klänningen och är redan sugen på att sy fler! Riktigt sugen på att testa en vävd variant också utan ärm, och om den blir bra har jag ett perfekt blommigt tyg som skulle göra sig så fin som en Kielo! 

8 comments:

Ewa med bloggen tygochgarn said...

Åh, så fin modell - både du och klänningen. Och som vanligt jättefina bilder. Nu blev jag sugen på att köpa ett Kiel-mönster. Tack för inspirationen!

Anonymous said...

Åh wow den är verkligen snygg!

Anonymous said...

Ser verkligen fin ut på dig! Vet du annars att det finska ordet kielo betyder liljekonvalj på svenska?

Unknown said...

Hei, takk for et inspirerende og flott innlegg! Liker godt lengden og ermene du har valgt, samt det ikke-transparente stoffet. Fint fall. Jeg fikk lyst på denne kjolen, men har ikke rørt en symaskin på 20 år. Er dette mønsteret greit å forstå for en nybegynner, tror du? Hilsen Torill

Anna said...

vill bara tacka för all syinspiration du skänker genom bloggen :-)

Helen said...

Vart köper du mönstret? Hittat på etsy. Men vart finns ärmtillägget?
Så fin

Clara said...

Helen: här hittar du det: https://www.namedclothing.com/shop/kielo-wrap-dress-sleeve/

Anonymous said...

Hej! Jag ska försöka sy denna klänning. Men vad betyder fba?