Sunday, July 27, 2014

Steek - en mini tutorial

Jag är verkligen långt ifrån expert på att klippa upp koftor, men efter att nu ha gjort det på en handfull så tänkte jag att jag kan ju ändå berätta hur jag gör (vilket jag i min tur läst mig till på olika sidor på nätet). 
Jag stickar oftast 1am, 1rm, 1am i mitten för att markera var jag ska sy och klippa. 
Steg 1 är att sy en sicksack söm över de aviga maskorna och sedan en raksöm för "låsa" sicksacken (och ja, jag var lat och tog tråden som redan satt i symaskinen, den smälter inte direkt in i tröjan men den syns ändå inte sen så det gör inget).

Steg 2: klipp i den räta mittenmaskan. Det här är ju det läskiga steget, men jag tycker oftast inte det är så läskigt när jag väl sytt både sicksack och rätsöm. 

Steg 3: plocka upp maskor för knäppkanterna, precis som i vanliga fall. 

Tre steg, och inte alls så svårt och läskigt som jag först trodde! Oändligt mycket lättare än att sticka flerfärgsstickning på aviga varv tycker jag. För att dölja den fula kanten på insidan syr jag på något fint band, så syns varken klippta maskor eller omatchande tråd :). 

16 comments:

 1. Vilken bra tutorial, tack! En fråga bara: rätsöm, hur ser den ut? Duger det med raksöm istället, tror du?

  ReplyDelete
 2. Haha jag är stickskadad, raksöm ska det vara såklart! Ändrar i inlägget när jag är vid en dator :)

  ReplyDelete
 3. Syr du även sömmar när du stickar i rent ullgarn? Ullen har ju hullingar som gör att fibrerna hakar i varandra och då borde sömmar vara överflödiga?! //Sonja i Norr

  ReplyDelete
 4. Sonja: jo det gör jag, det kanske inte behövs men jag kör gärna med både hängslen och livrem :)

  ReplyDelete
 5. Hur många 'extra' maskor för steeken gör du? Tre? (1 am, 1 rm, 1 am)? /helt novis

  ReplyDelete
 6. Tusen tack för en fantastiskt lättöverskådlig tutorial!!! Välbehövlig när Lokin snart ska klippas...

  ReplyDelete
 7. Det var bra att symaskinen hade en annan färg trädd, då ser vi ju tydligare. Tack för beskrivningen!

  ReplyDelete
 8. Jättebra instruktion. Tack!

  Får ta och leta upp någon liten kofta eller nåt att sticka för att testa "smått" till en början.

  /Annelie

  ReplyDelete
 9. Tack snälla Clara för den mycket tydliga och bra beskrivningen! Nu tror jag också att jag vågar.
  Hälsn. Agneta

  ReplyDelete
 10. Tack! Plötsligt känns det inte lika skräckinjagande längre :) Men vad gör man med det som blir "över" när en har plockat upp för knäppkanten? Håller det sig fint på insidan bara?

  ReplyDelete
 11. Hängslen & Livrem! Alltid bra att vara på den säkra sidan :) Hur gör du med steekens kant? Syr du på ett band som döljer sömmen? Man vill ju inte precis att den ska synas.. Undrar gör åter Sonja i Norr

  ReplyDelete
 12. Sonja och Amanda: jag brukar sy på ett fint band, så döljer bandet allt det fula :). Det borde jag skrivit i inlägget, lägger till det nu!

  ReplyDelete
 13. Det är ju bra att använda en omatchande tråd också så syns det tydligt när en ska klippa :) Jag har bara sytt zickzack men ska prova med raksöm också så kanske det blir bättre :) När du plockar upp maskor, tar du en maska i varje maskpar (eller hur en ska säga) hela vägen ner?

  ReplyDelete
 14. Jag har fortfarande aldrig stickat något som behövs steekas, har väl med min skräck för flerfärgsttickat att göra. Men nu kan jag ju nästan det så jag kanske ska försöka mig på en liten barntröja :)

  ReplyDelete
 15. Tack för en inspirerande och tydlig tutorial på steek. Jag klippte just upp min första kofta med hjälp av dina instruktioner. En barnkofta, den med prickar över oket, som du också bloggat om tidigare. Tack för en trevlig blogg! Du skriver bra, tar fina bilder och inspirerar oss läsare i att skapa.

  ReplyDelete