Thursday, September 2, 2010

Karin Larsson

Jag är hemma idag och skriver ett skolarbete om Karin Larsson, och alltså, jag måste bara skriva lite här om henne också för vilken fantastisk kvinna!
Hon var gift med Carl Larsson, som jag förutsätter att alla känner till, en konstnär som i mitt tycke är rätt trist. Lite för idyllisk för min smak. Karin däremot, vilken formkänsla! Se bara på de här broderierna, så enkla och stiliserade i sitt formspråk.


Det var Karin och Carl som lanserade det vi idag tycker är den typiskt svenska stilen, med ljusa rum och färgglada möbler. Helt annorlunda mot den tidens rådande stilideal med mörka tunga möbler.
Carl stod för den flödande utsmyckningen, han målade girlanger och tankespråk på väggarna. Karin är mer stram, vilket balanserar upp hemmet och gör det intressant.

Ser ni duken!

Den här blomsterhyllan är ett av Karins verk.

Det är lätt att vara kritisk mot Carl och anklaga honom för att Karin slutade måla, och för att han dessutom tog åt sig hela äran för deras hem. Välkommen kära du till Carl Larsson och hans fru står det över dörren på Lilla Hyttnäs, det sammanfattar ju rätt bra... men tiden de levde i var sån, och det känns bättre att vara glad över att han målade så detaljerat att vi idag kan se Karins verk i hans tavlor!

4 comments:

Lillemor i Hummelsta said...

En kvinna helt före sin tid.

Saras pyssel said...

Jag var i deras hem och tittade i sommar, det var verkligen spännande. Jag hade ingen koll på Karin sedan innan, men det var häftigt att se att mycket att det hon gjort även är modernt idag!

kerstin said...

åh jag vurmar också för henne nu. är helt inne på broderiii!!

Lina said...

Va roligt att läsa att folk än idag inspireras av min gammel gammelfarmor : ) Jag håller på att brodera igenom hennes dukar och kuddar som vi har på gården och det är ett gediget jobb. men det är så roligt att hennes stil än idag passar så bra in!
Ha det topp!!

Lina (Karins barnbarns barnbarn)