Thursday, February 24, 2011

Hur mycket CO2 släpper du ut?

Är du precis som jag intresserad av miljö? I så fall kan du testa hur mycket du påverkar klimatet här, hos naturskyddsföreningen. Det är ganska många frågor, och det tar lite tid, men jag tyckte det var intressant. Man får massa tips på hur man kan minska sin klimatpåverkan också.

Själv fick jag strax under medelsvensken, vilket jag tycker är ganska nedslående. Men jag flyger för mycket, det vet jag, men det är lite svårt när man bo i ett annat land och gärna vill flyga hem till Sverige då och då. Jag äter också för mycket kött, men något annat är svårt eftersom min kroniska magkatarr/IBS gör att jag inte tål den minsta lilla baljväxt (jag var vegeterian i flera år, och skulle gärna äta mer vegetariskt så det är en stor sorg för mig). Annars är jag rätt så bra på miljö enligt testet!

Nåt jag stör mig på här i Spanien är just hur lite man kan göra för miljön. Sopsortering existerar knappt, Sverige är helt fantastiskt i jämförelse. Vi har el-element (hallå miljö bov!) och tätningen är så dålig så de måste gå på högvarv nästan jämt... suck.

Quick translation: How big is your carbon fotprint? Calculate it here.
Mine is just a bit under the average swedish person.

5 comments:

Manduzana stickar said...

Tack för test-tipset. Jag låg ganska "lagom" till. Vilket känns bra eftersom jag tänker mycket på sånt.

Tyg och otyg said...

Då verkar du i alla fall göra vad du kan efter omständigheterna. Du kommer ju inte att bo i Madrid för evigt heller och då har du kanske chans att minska på dina flygresor.
Har för mig att jag gjort det där testet för ett bra tag sen, tror jag fick ett liknande resultat, fast i mitt fall var det inte flyg utan bilåkning som drog ner (eller ska man säga upp) utsläppen lite.

Anonymous said...

Jag fick 5.5. eller jag släpper ut så mycket. Men jag har egentligen ingen aning om hur mycket vi kör bil. Jag borde skaffa mig mer koll. KRam k

Janette Millbom said...

Jag fick 4,4. måste va den nya miljöbilen =)
Du har inte provat en lågkolhydrat-kost för magen? LCHF? Vet att det finns vegetariska varianter på det, fast lättast är det ju att äta kött... :-/

Liten vus said...

Oj! Jag fick mycket lägre än medelsvensken och mycket lägre än jag trodde!! Bara lite över "långsiktigt hållbart". Men det beror nog mycket på transporterna, få och korta semesterresor, gör det mesta hemmifrån = inga dagliga resor med buss/bil/tåg. Såklart blir det missvisande när det kommer till en del inköp också, när man aldrig köper färdiga kläder utan bara tyger blir ju kostnaden lägre för samma mängd plagg.

Lite konstigt test tycker jag, det förutsatte en viss typ att livsstil. Bla blev vårt "tvättkonto" väldigt högt men det gick inte att kompensera för att vi använder tygblöjor vilket sänker CO2-konsumptionen rejält jämfört med andra småbarnsfamiljen!
En del för småbarn generellt önskar jag mig, där blir ju skillnaderna stora beroende på vilka val man gör (amning vs ersättning, engångsblöjor vs tygblöjor, hemlagad barnmat vs burkar osv) ibland måste man välja på ett visst sätt beroende på omständigheterna men många gånger handlar det om bekvämlighet och inlärda vanor.