Thursday, February 2, 2012

Om garn jag trodde att jag gillade

Semilla från BC garn. Vid första anblicken så ljuvligt, och precis lika ljuvligt att sticka med. Det blir fint och mjukt och skönt, och det gör sig bra på bild också. Men - stor varning här! Det nopprar som bara tusan. Och inte sådär som många ullgarn gör att de nopprar litegrann och så tar en bort nopprorna och så slutar det - nej det bara nopprar och nopprar och nopprar.

Annat garn jag trodde att jag gillade är Drops Alpaca. Mjukt och skönt och finns i massor av härliga färger. Men alla plagg jag stickat i det har hängt ut sig av bara tusan, och även här dör plaggen noppringsdöden. Värre än den värsta akrylkofta från Gina Tricot (även om man inte svettas lika illa som i en sådan kofta).

21 comments:

T said...

Nä, va tråkigt att höra. Om BC Garn alltså. Jag som just köpt fyra nystan till en babykofta. Det lät ju så bra med ekoull...

ARGA STICKAREN said...

Jag är också så besviken på Semilla :(

Sara H said...

Håller med dig om Semilla, skittråkigt rent ut sagt, det kommer jag aldrig att köpa mer! Alpackan däremot håller jag inte med om , den får fint fall och en skön elasticitet tycker jag, och inga noppor :)

Linda said...

Stod och klämde på det där garnet igår men gick hem med några andra nystan. Tack för hinten! Efterlyser mer utvärderingar faktiskt, det är ju inte kul att gå på nitlotter.

Knitting Emma said...

Jag stod och valde mellan drops alpaca och ett annat, dubbelt så dyrt, alpacagarn i helgen. Jag frågade vad skillnaden var, och expediten sa bl.a. att hon hört att drops nopprar sig. Hon lade dessutom till att fler inte klagat på noppror jämfört med de som klagat. Det kanske beror lite på batchen, eller på vad det är för slitage på plagget?

Trist är det i allafall, när man lagt ner så mycket energi på något, om det inte motsvarar förväntgningarna.

jenni said...

Jag har ingen erfarenhet av Semilla, men däremot tycker jag väldigt mycket om Drops Alpaca och de plagg jag stickat har inte nopprat alls. Har bl.a. stickat olika halsvärmare och fingervantar. Trots flitig användning i över ett år så ser de fortfarande snygga ut. Antagligen beror det på lite vilket plagg man stickar. Har köpt Alpaca för en kofta nu, återstår att se hur det blir...

retstickan said...

Är själv nöjd med drops alpacka. Men jag upplever att vissa färger är sämre i kvalitet. Vet inte om detta beror på olika ämnen i färgen eller bara är en slump. Svart ex är ofta skörare.

Anonymous said...

Hej! Tack för fin och inspirerande blogg! Är ingen expert, men jag tycker alpackan funkar fint även barnplagg (våra slets ut av mycket användning). Tror det kanske är bra att tänka på tvättmedlet när man tvättar också? Jag tvättar bara med olivtvål, men det kanske finns fler tips?

StinaKajsa said...

Har också svårt för Drops Alpacka och vet inte vad jag skall sticka av de nystan jag har i olika färger. Mönsterstickning i olika färger varnade Dödergök för och jag håller med. Kanske jag får göra virka en kudde.

StinaKajsa said...

Kanske får jag virka en kudde! ;-)

Anna - stickande trädgårdsmästare said...

Jag har exakt samma upplevelse som du, värdelösa garn. Man blir helt ledsen när man tagit sig tid att sticka något fint som en kofta som sen är dundernopprig efter en dag!

Anna - stickande trädgårdsmästare said...

Jag har exakt samma upplevelse som du, värdelösa garn. Man blir helt ledsen när man tagit sig tid att sticka något fint som en kofta som sen är dundernopprig efter en dag!

Elin said...

Mina jordgubbsvantar i semilla bor numera bredvid noppätaren! Noppätaren är ett av min bästa köp efter att flera plagg höll på att dö noppdöden!

hanna said...

tråkigt med semillagarnet! jag som stickat flera vantar i det. har inte märkt något själv, har ju gett bort alla jag stickat så jag slipper noppningsdöden själv :P om drops alpaca håller jag inte med faktiskt, det har funkat fint för mig. dock har jag dubbla känslor inför den garnsorten rent allmänt.

Eva S said...

Nu var det längesedan men på kvällens bloggrunda hamnade jag här. Du pysslar till det så fint. Den lilla bilen tex hamnade högt på min gilla lista. Ha det gott.

Anonymous said...

Finns det inte någon sida som handlar om detta? Kan du tipsa i så fall? Skulle ju vara jättebra om man kunde lägga in sina kommentarer om olika garnsorter med avseende på olika kvalitetsfrågor. Ibland står man ju där och vill köpa 200-kronorshärvan och då vill man gärna veta innan...

Fin blogg!

/Ellen

Knitarina said...

Trist på Semilla! Har bara stickat ett par halvvantar till en 6-åring det och de nopprade sig snabbt, men användes mkt flitigt. Har tyvärr samma noppriga erfarenhet av koftor i Drops alpaca. Mössor och sjalar har gått bra, men koftor har nopprat sig mellan ärm och bål på bara ngn enstaka användning. Får kanske svänga lite mer yvigt med armarna i just de plaggen...

nitsirk said...

Jag har stickat endel i semilla och jag delar inte alls din uppfattning, mina grejjer har inte noppat alls! Och då är det ändå muddar och mössa som jag använder flera gånger i veckan. Men jag stickar ganska hårt och då noppar ju garner mindre. Så mitt tips är att sticka lite hårdare :)

slingerbult said...

intressant det du skriver - ska undvika semilla! Själv använder jag drops alpaca mycket men bara till krokning och virkning, och där funkar det fint. har faktiskt inte stickat alls i det.

Två andra fina garn som jag tyvärr har dålig noppererfarenhet av: Marks och Kattens Eco-ull och Malabrigo Lace.. Funderar på om det har med merinoullens yta att göra att det blir så nopprigt.

Clara said...

Ellen: Det var en bra idé! Kan inte du starta en sådan sida?

Nitsirk: Sticka hårt kanske är hemligheten! Jag stickar rätt löst, men det trivs jag med för då får jag mindre ont i axlarna. Byter hellre till en storlek mindre stickor för att få rätt stickfasthet.

Slingerbult: Malabrigo lace som är mitt favvo-garn! Jag har iof bara stickar sjalar i det, men de har inte nopprat alls vad jag märkt. Det tovar ihop sig lite, men det tycker jag är rätt skönt på sjalar.

Intressant att så många upplever drops alpaca olika, de andra garnerna också, men drops alpaca känns som att det råder mest tyckande om. Undrar varför?

UllaH said...

Intressant! Satt just med klickfingret i högsta hugg och tänkte beställa Semilla. Nu blev det Rauma finull i stället.
Tack!